Actualitate

Doua sute de elevi batjocoriti in ultimul hal. Cum a fost posibil asa ceva

Publicat: 11 sept. 2015
1

@ Bataie de joc intr-o localitate aflata la o aruncatura de bat de municipiul Iasi @ Sute de copii risca, in prag de an scolar, sa nu poata incepe cursurile din cauza prostiei autoritatilor judetene si a celor centrale @ Refacerea unei scoli distruse de furtuna a fost ingropata de birocratie si nimeni nu a miscat un deget pentru a grabi lucrurile @

Cu doar cateva zile inaintea inceperii noului an scolar, cateva sute de copii ar putea fi nevoiti sa invete claie peste gramada. O situatie fara precedent la nivelul judetului a facut ca circa 200 de copii sa ajunga bataia de joc a autoritatilor judetene si a guvernantilor de la nivel central. Ciuruita de grindina, Scoala Gimnaziala din comuna Rediu urma sa fie refacuta cu fonduri de la bugetul central. Desi furtuna care a distrus acoperisul a fost in luna iunie, nici pana in prezent administratia locala nu a primit banii promisi de la Guvern, desi toate diligentele au fost facute.

Bataia de joc a continuat si zilele trecute, pe ultima suta de metri, inainte de debutul anului scolar. Chemat la sediul Prefecturii sa semneze cererea de finantare a proiectului, primarul comunei a fost plimbat pe drumuri. Desi i s-a tot promis in ultimele saptamani ca situatia se va rezolva si ca banii vor ajunge in contul primariei pentru ca aceasta sa poata demara lucrarile, autoritatea locala a facut totul din fondurile proprii. Culmea, conform sefilor Prefecturii Iasi, Guvernul a virat banii pe 4 septembrie 2015. Si nu sunt putini bani, ci de peste 277 mii lei. La o saptamana distanta, primarul Vasile Haidau a fost plimbat pe drumuri pentru ca banii s-au pierdut si nu se stie cand vor ajunge la destinatie. Omul a fost convocat inclusiv la Prefectura pentru a semna cererea de primire a banilor, numai ca s-a intors cu buzunarul gol la Rediu dintr-un motiv halucinant. Norocul sau a fost ca a trecut proiectul prin plenul Consiliului Local si a dat banii de reabilitare a acoperisului din fonduri proprii, pentru ca nu mai putea sa astepte mila Guvernului.

„Am fost la Casa Patrata sa semneze cererea de finantare, pentru ca am fost convocat, numai ca atunci cand am ajuns acolo nu mai eram pe nicio lista. Mi-au cerut sa revin saptamana viitoare, pentru ca se rezolva pana atunci. Nu mai avea rost sa stau, am dat drumul la scoala, pentru ca am facut lucrarile cu bani de la bugetul local. Daca ii vom primi, o sa realocam suma, pentru ca am luat fondurile de la investitii. Eu sper ca este in continuare buna vointa din partea autoritatilor de la noi, pana la urma si o sa primim banii. 90 la suta din scoala a fost afectata si am lucrat cat de repede am putut sa nu inghesuim copiii in alte corpuri de cladire sau in alte sate. Nu este normal sa se ajunga aici”, a mentionat Vasile Haidau, primarul comunei Rediu. Opinia prefectului Dan Carlan este insa alta. Acesta sustine ca banii sunt ajunsi si ca primaria se poate descurca de acum inainte. „La Rediu s-a facut alocarea de fonduri inca de saptamana trecuta. S-au dat 277 mii lei inca din 4 septembrie, suma a fost aprobata prin ordin de ministru”, a sustinut prefectul Dan Carlan. Scoala Gimnaziala din comuna Rediu a ramas fara acoperis in urma furtunii si grindinei care a lovit violent localitatea. In cladirea respectiva, ridicata cu fonduri europene, sunt 8 clase unde invata cei peste 200 de copii.
Comentarii
    • Dan Carlan la fel ca si Basescu nu au prea multa carte dar Carlan stie sa masoare panta pistei aeroportului cu lungimea de 2800 m Iasi cu nivela cu bula din bazar, si mai stie sa croiasca chiloti ca doar a fost patron la firma Lynx. Cam astia sunt reprezentantii guvernului Ponta in teritoriu la Iasi

Adauga un comentariu