Drumetii

Doua din cele 12 trasee turistice europene de lunga distanta vor traversa si Romania

Publicat: 05 aug. 2015
9
Asociatia Carpatina Ardeleana a Turistilor (SKV) a lansat, la sfarsitul saptamanii trecute, proiectul intitulat „Conectarea Romaniei la reteaua europeana de poteci turistice de lunga distanta”, proiect cofinantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana Extinsa.
„Valoarea totala a proiectului este de 268.451 de CHF, din care contributia elvetiana este de 242.565 CHF, ceea ce inseamna 90% din proiect, iar 10% Asociatia Carpatina Ardeleana a Turistilor. Din cei 10% , un procent de 5% inseamna munca pe care o vor face voluntarii nostri, iar 5% o finantare din partea Consiliului Judetean Brasov, aproximativ 14.000 de euro. Speram sa obtinem aceste fonduri, avand in vedere situatia de la Consiliul Judetean, pentru ca altfel s-ar bloca proiectul. La lansarea proiectului au participat si doi experti elvetieni in domeniul infrastructurii pentru drumetie din partea Schweizer Wanderwege, asociatia care proiecteaza si intretine toate potecile turistice din Elvetia. Asociatia elvetiana are rolul de partener in proiect, urmand sa asigure consultanta si know-how in domeniu. Proiectul are ca termen de finalizare 36 de luni”, a declarat, pentru AGERPRES, Marcel Sofariu, director executiv al SKV.
Pe parcursul proiectului, SKV va defini traseul european E8 si va continua lucrarile pentru E3, segmentele romanesti ale celor doua trasee avand impreuna 1.800 de km. De asemenea, vor fi marcate in premiera sau se va reface marcajul pe poteci cu lungime totala de 250 de km, vor fi realizate harti, seminarii, intalniri de lucru si numeroase actiuni cu caracter educativ si de informare cu specific montan, in special pentru tineri.
In acest fel, doua din cele 12 trasee turistice europene de lunga distanta, definite de Asociatia Europeana de Drumetie ( European Ramblers Association — ERA), vor traversa si tara noastra.

Vezi si Drumetii: zona Balea-Capra – FOTO 

Asociatia ERA reuneste 60 de asociatii din 35 de tari, care au impreuna peste trei milioane de membri. Romania este reprezentata in ERA de catre Asociatia Carpatina Ardeleana a Turistilor, iar conferinta anuala a ERA din anul 2017 se va desfasura la Brasov.
Cu ocazia lansarii proiectului, specialistii elvetieni, impreuna cu colegii de la SKV, au parcurs trasee de drumetie din Masivul Postavaru, pe unde vor trece E3 si E8, si de pe Muntele Tampa, discutandu-se solutii pentru reconfigurarea optima a potecilor existente in Masivul Postavaru, lucrare aparuta ca necesara dupa extinderea domeniului schiabil. Solutiile au fost, de asemenea, corelate cu intentia realizarii in zona a unor trasee pentru mountainbike. S-a avut in vedere ca potecile sa evite domeniul schiabil, urmand sa fie practicabile si iarna, sa ofere privelisti atractive, sa strabata zone impadurite si sa se intersecteze cat mai putin si fara riscuri cu traseele pentru biciclete.
Tot in cadrul proiectului, o echipa formata din trei tineri membri ai SKV au pornit sambata, 18 iulie, de la Soko Banja-Serbia, sa strabata pe poteci de munte intreg lantul carpatic, pana la Bratislava, aproximativ 2.500 de km, din care 1.100 se vor suprapune cu traseul european E8 de pe teritoriul Romaniei, urmand sa ajunga la Brasov la sfarsitul saptamanii viitoare, potrivit directorului executiv al SKV.

Vezi si Traseu montan: Cabana Podragu (2136 m) – Saua Podragului (2307 m) 

Actiunea este o parte a contributiei SKV la eforturile depuse de autoritatile centrale si locale pentru desemnarea Romaniei, respectiv a Brasovului, ca sediu al Conventiei Carpatice. Traseul a fost definit prin colaborarea SKV cu asociatiile partenere din Serbia, Ucraina, Slovacia, Polonia si Cehia si va conduce la materializarea unei poteci de lunga distanta specifica Muntilor Carpati, care se va numi Via Carpatica, a mai spus Marcel Sofariu.
Un traseu asemanator, realizat in perioada 2001-2008, alcatuit din mai multe segmente cu lungime totala de 5.000 de km — Via Alpina, reunite in Conventia Alpina ( Slovenia, Austria, Germania, Liechtenstein, Elvetia, Italia, Franta, Monaco), este vizitat anual de milioane de turisti aducand o contributie semnificativa la economia respectivelor zone montane.
„As vrea sa va spun ca 90% dintre turistii care se afla pe cararile montane din muntii Romaniei sunt straini. Ii impresioneaza muntii nostri pentru ca traseele au acea salbaticie pe care o cauta turistii care parcurg kilometri intregi cu rucsacul in spate, dar si pentru peisajele pitoresti care le ies in cale. Dorim cat mai mult sa pastram aceste trasee si sa nu mai construim tot felul de drumuri pana in varful muntilor, pentru ca altfel, turistii dornici de drumetii nu ne mai cauta”, a punctat presedintele executiv al SKV.Adauga un comentariu