Actualitate

Doua bijuterii mai vechi de o suta de ani au fost gasite pe o proprietate din Iasi. Ce a facut noul proprietar cu ele te lasa fara cuvinte – FOTO, VIDEO

Publicat: 09 mart. 2016

@ Doua bijuterii admirate si ravnite de multi au ajuns sa fie vandute unui centru de colectare a fierului vechi @ Astfel de obiecte mai exista si astazi in cateva locuri din Iasi, chiar daca au mai mult de o suta de ani vechime @ Un anunt postat pe un site de vanzari online a starnit controverse @ Unii dintre cei mai vechi stalpi de iluminat din oras au ajuns la topit @

In cateva locuri din Iasi mai exista si astazi, dupa mai mult de o suta de ani, cativa stalpi de iluminat deosebiti. Fabricati pe la finele secolului al XIX-lea, zeci de astfel de stalpi au luminat strazile Iasului. Iata ca astazi, in mediul online, astfel de stalpi se pot cumpara la un pret modic.

„Doi stalpi deosebiti din fonta pentru iluminat, produsi de Scoala Superioara de Arte si Meserii Iasi, in 1898, respectiv in 1905. Stalpii prezinta modele din epoca, sunt intr-o stare buna (partea din fonta nu prezinta rupturi sau deformari) si pot fi reconditionati destul de usor. Dimensiuni aproximative: 6 metri inaltime, 50 centimetri diametru la baza. Pret 2.000 de euro”.

Se pare ca ieseanul care a scos la vanzare acesti stalpi de iluminat nu a fost prea norocos cand i-a scos la vanzare. Dupa ce i-a lasat o buna perioada la vanzare, clientii au intarziat sa apara, iar stalpii ocupau spatiu important pe proprietatea sa. Dupa o perioada, ieseanul s-a hotarat sa valorifice altfel mica parte de istorie a Iasului si a dus stalpii la un centru de colectare a fierului vechi. Cele cateva sute de kilograme de fonta nu i-au adus barbatului prea mult profit, dar probabil celor din centru da.

Transportul mai scump decat marfa

Reporterii BUNA ZIUA IASI l-au contactat pe vanzator si au aflat povestea stalpilor. Dupa spusele ieseanului care a publicat anuntul in mediul online, cei doi stalpi se aflau pe o proprietate pe care el a cumparat-o in urma cu patru ani. Pentru ca nu aveau loc in planurile sale, barbatul s-a gandit ca poate cineva ii va folosi, de aceea i-a scos la vanzare. „Am cumparat o proprietate in urma cu patru ani. Cei doi stalpi erau acolo, dar nu se potriveau cu noua constructie pe care am facut-o si i-am scos la vanzare. Au fost cativa interesati, dar transportul era mai scump decat valoarea celor doi stalpi. Am renuntat la idee si i-am dus la un centru de colectarea fierului vechi”, sustine Adrian, fostul proprietar al stalpilor. Din cate se pare, ambii stalpi erau in curtea unei case din zona Bucium, ei se gaseau de obicei acolo unde oamenii aveau dare de mana. Nu erau intalniti la fiecare casa, iar astazi se mai gasesc in fata Teatrului National si in fata Universitatii Al. I. Cuza din Copou. Astazi oamenii prefera lucruri noi, cu toate ca modul in care au fost facuti acei stalpi de iluminat in urma cu zeci de ani este cu totul special.

„Acele obiecte sunt susceptibile de a face parte din parimoniu. O expertiza ar lamuri aceasta situatie, dar daca acei stalpi au fost dusi la un centru de colectare a fierului vechi, nu mai este posibil. In mod normal, reprezentantii centrelor de colectare a fierului vechi ar trebui sa anunte atunci cand primesc cate un obiect deosebit”, a declarat Virgil Babii, seful Directiei Judetene pentru Cultura (DJC) Iasi. Astfel, cei care intra intr-un fel sau altul in posesia acestor bunuri, daca nu au putina constiinta, sunt liberi sa faca ce vor cu ele. Legea ar trebui sa fie mai aspra cu patronii firmelor de colectare a fierului vechi. Nu de putine ori, in astfel de centre au ajuns obiecte istorice si au fost distruse pentru cativa lei. Oricine gaseste un obiect vechi si vrea sa il valorifice, ar fi bine sa se intereseze inainte despre trecutul sau. In spatele lor pot fi ascunse povesti frumoase, pe care multi nu le stiu.
Comentarii
Adauga un comentariu