National

Dotari ultramoderne pentru sistemul de sanatate din judetul Iasi

Publicat: 04 ian. 2001
1

•La Iasi va fi adusa apartura ultramoderna evaluata la zeci de miliarde de lei

 In acest an, sistemul sanitar iesean va beneficia de o serie de dotari ultramoderne, sumele alocate fiind de ordinul zecilor de miliarde. Directia de Sanatate Publica (DSP) Iasi a finalizat, in luna decembrie, lucrarile de refacere si reparatii de la statiile de ambulanta din Targu Frumos, Pascani, Harlau si Iasi s-au finalizat. S-au cheltuit aproape 900 de milioane de lei din fondurile destinate reparatiilor curente, reusindu-se igienizarea si renovarea statiilor de salvare, care acum arata impecabil. Este foarte posibil ca in scurt timp, la Iasi sa vina si 15 ambulante noi. In urma numeroaselor interventii ale DSP, in 1999 au venit la Iasi 13 miliarde de lei si inca 11 in 2000. La preturile actuale, pentru finalizarea lucrarilor (incepute acum sase ani) de constructie a noului Spital de Urgente mai sunt necesare aproximativ 150 miliarde de lei. Daca acesti bani ar fi livrati in ritm constant, lucrarile se vor finaliza in 2003.

Constructia a ajuns la nivelul doi, au fost facute bransamentele la reteaua de alimentare cu apa, dar mai este mult de lucru. Partea hoteliera va avea sase etaje si se spera ca spatiile destinate blocurilor operatorii vor fi gata in luna februarie, martie. Va fi spitalul cu cele mai multe sali de operatie din Iasi. Este vorba de opt sali de operatie dotate ultramodern si inca sase sali pentru interventii chirugicale mai mici. De asemenea, la Iasi urmeaza sa mai vina patru aparate Roentgen (dintre care doua mobile), un ecograf inalt performant destinat Spitalului „Sf. Spiridon” si alta aparatura ultraperformanta. „Toate aceste dotari au fost finantate de Ministerul Sanatatii, licitatia desfasurandu-se in cursul lunii septembrie.

Iasul este beneficiarul a celei mai mari parti din aparatura de specialitate licitata, valoarea totala fiind de zeci de miliarde de lei”, a precizat dr. Petru Scripcariu, directorul DSP. Anul 2001 va aduce si Compartimentului de Medicina Preventiva (fostul Sanepid) din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) o dotare ultramoderna. Acest lucru a fost posibil in urma licitatiei organizate de Ministerul Sanatatii in urma cu o luna, pentru care DSP a inaintat o lista cu aparatura de care are nevoie. Pentru achizitie au fost folosite o parte din veniturile proprii realizate de institutie in cursul acestui an. Suma totala „castigata” in acest an de fostul Sanepid a fost de aproximativ 3,5 miliarde de lei, bani proveniti din taxele de avizare sanitar veterinara sau autorizari. Mare parte din acesti bani au fost alocati „bijuteriilor” printre care se numara analizoare, microscoape si alte instrumente de laborator ultramoderne ce urmeaza sa soseasca la Iasi.
Adauga un comentariu