Eveniment-Social

Dotari la nivel european! Investitii importante la Scoala Sanitara de Stat din Iasi – FOTO

Publicat: 21 iun. 2015

@ Cursantii pot evolua si la nivel practic, nu doar teoretic @ Laboratoarele Scolii Sanitare sunt la standarde europene

Pentru a putea oferi cursantilor un mediu cat mai apropiat celui din spitale si a viitorului loc de munca, conducerea Scolii Sanitare Iasi a modernizat laboratoarele de practica din cadrul institutiei de invatamant. Folosind exemplul scolilor sanitare din strainatate, laboratoarele au fost echipate treptat, atat din fonduri proprii, cat si prin mici contributii ale partenerilor din cadrul unor proiecte europene. Modelele de plecare pentru modernizarea acestor laboratoare demonstrative au fost cele din Irlanda si Belgia, tari ce au fost vizitate de membrii Scolii Postliceale Sanitare „Grigore Ghica Voda” Iasi.

Prin sume consistente din fondurile proprii, Scoala Sanitara a reusit sa achizitioneze pentru saloanele demonstrative cateva manechine pentru practica cursantilor, iar un alt numar de manechine, mai scumpe, au fost procurate prin intermediul proiectelor europene. De asemenea, scoala are in dotarea sa, in prezent, si depozite de consumabile, din care fiecare cadru didactic poate lua materialele necesare pentru a-si putea organiza activitatea din timpul cursurilor.

Manechinele achizitionate corespund cate unui domeniu important pe care cursantii il practica. „De exemplu, salonul de obstetrica-ginecologie este echipat cu un manechin foarte performant, care simuleaza nasterea foarte bine. Profesorii si doctorii care sunt de specialitate au considerat ca cine vede simularea unei nasteri, in acest fel nu mai poate uita niciodata si practic, atunci cand cursantul se va intalni cu aceste situatii, se va produce o recunoastere, o reamintire a ceea ce a vazut la cursuri”, a declarat Edmond Ciumasu, directorul Scolii Postliceale Sanitare „Grigore Ghica Voda” Iasi.

De asemenea, saloanele demonstrative din cadrul Scolii Sanitare mai sunt dotate cu un manechin pentru resuscitare, un manechin-copil pentru pediatrie, iar celelalte manechine sunt folosite, in mare parte, pentru tehnici de baza de ingrijire a bolnavului. „Fara aceste tipuri de manechine nu se poate practica nursing-ul, nu se poate invata doar pe plan teoretic, deoarece atunci cand intra in practica, cursantul trebuie sa fi vazut ce se face intr-un astfel de moment”, declara si Mihaela Postelnicu, sefa Catedrei de Nursing din cadrul Scolii Sanitare.

In prezent, se asteapta echiparea completa a salonului de pediatrie, care detine doar o masa pentru nou-nascuti si un dulap. „Cea mai importanta achizitionare a echipamentelor de care aveam nevoie este un scaun cu rotile, pentru ca in acest fel cursantii vor putea practica corect tratamentele si procedurile in cazul persoanelor cu dizabilitati”, a mai declarat sefa Catedrei de Nursing.

„Ceea ce am reusit cu succes in ultimii doi ani a fost sa implementam exemple de buna practica si sa procuram o anumita parte din echipament. Investitiile vor continua si in anii urmatori deoarece nu putem functiona doar la nivel teoretic cu ceea ce inseamna partea de ingrijire a unui bolnav„, a conchis directorul Scolii Postliceale Sanitare.




Adauga un comentariu