Local

Dosarul Terom a implinit 56 de termene. Dupa 5 ani de judecata nu s-a dat nicio sentinta

Publicat: 01 mai 2015
1

@ Recent Tribunalul Bucuresti a mai dat un termen pentru administrarea unor noi probe

Probabil ca peste vreo 2-3 ani cand se va da o sentinta definitiva prin care se va dispune recuperarea prejudiciului, statul se va alege cu praful de pe toba, deoarece vor fi scoase la vanzare niste ruine aflate in prag de autodemolare. Vorbim despre dosarul devalizarii Terom care, desi saptamana trecuta a implinit la Tribunalul Bucuresti nici mai mult nici mai putin decat 56 termene de judecata, este departe de pronuntarea unei prime sentinte. In tot acest timp patrimoniul nefolosit al societatii se degradeaza si in final nu va mai valora mare lucru. Ultima data cand judecatorii aveau programata o noua sedinta pentru acest dosar au dispus sa amane cauza pentru continuarea „administrarii probatoriului”.

Asta in conditiile in care anterior s-au mai dat alte cateva zeci de termene cu acelasi motiv. Urmatorul termen de judecata va fi peste doua saptamani. Procesul s-a prelungit atat de mult in primul rand din cauza inculpatilor, dar si a magistratilor care au acceptat sa analizeze tot felul de cereri depuse de presupusii infractori. In acesti 5 ani inculpatii s-au adresat instantei cu tot felul de cereri care nu au facut decat sa prelungeasca procesul, majoritatea fiind respinse. Chiar de la primele termene acestia au incercat sa scape de judecata solicitand restituirea dosarului la procuror si refacerea urmaririi penale.

In acest dosar au fost trimisi in judecata fratii Ammar si Hasan Nanaa, Ali Nanah, Viorica Zlate, Ioan Viorel Vaidner, Marijana Inglifer, Teodora Dumitru si Mohamad Shawi. Toti cei mentionati sunt acuzati de constituirea unui grup organizat pentru a prejudicia firma Terom SA. Romanii sunt acuzati ca au fost complicii fratilor Nanaa la devalizarea fabricii.

La data de 11 decembrie 2002, pachetul majoritar de actiuni care era detinut de fosta Autoritate pentru Privatizarea si Administrarea Participatiunilor Statului (APAPS) a fost achizitionat de catre Hasan Nanaa. Devalizarea s-a realizat prin vanzarea unor active din patrimoniul societatii comerciale la preturi inferioare valorii reale si contabile catre societati care erau controlate tot de inculpati, administrarea Terom SA a fost facuta cu rea-credinta, activitatea comerciala a fost capusata de o firma care ii avea ca asociati pe Ali Nanah si Ammar Nanna. Au fost efectuate cheltuieli fara eficienta economica, au fost trimisi bani in contul unor societati din Siria si Dubai fara sa existe nicio legatura sau parteneriate cu Terom SA. De asemenea, inculpatii sunt acuzati ca au creat o serie de firme pe care le controlau si care aveau scopul de a realiza activitati comerciale paguboase pentru Terom SA.

Oamenii legii mai sustin ca au ramas neincasate un numar foarte mare de facturi fiscale si ca nu au mai fost recuperate sume de bani pe care trebuia sa le primeasca societatea. Grupul infractional ar fi fost creat de Ammar Nanaa, fost administrator al Terom SA, alaturi de Hasan Nanaa, fost actionar majoritar al societatii si de catre prietenul lor Ali Nanah. Ceilalti membri ar fi aderat la acest grup. Prejudiciul total este de 140 miliarde lei vechi. In incercarea de a mai recupera cate ceva, procurorii au pus sechestru pe toate bunurile fratilor Nanaa, ale lui Ali Nanah si ale Vioricai Zlate. Ammar si Hasan Nanaa nu au fost gasiti pana in prezent, ei fiind fugiti din tara. Statul roman a incercat de mai multe ori repatrierea fratilor Nanaa, dar actiunile intreprinse nu au avut rezultate concrete.
Adauga un comentariu