National

Dosarul Microsoft: Cine este Nicolae Dumitru si care sunt legaturile cu Elena Udrea si Gabriel Oprea

Publicat: 28 oct. 2014
1

Nicoale Dumitru, secretar general adjunct al UNPR, partidul condus de Gabriel Oprea, a fost retinut de DNA pentru trafic de influenta si spalare de bani. Nicolae Dumitru, proprietarul grupului de firme Niro are o avere evaluata la 60 milioane euro. In 2006, un angajat al firmelor sale a dezvaluit ca Elena Udrea si Dorin Cocos au fost asociati intr-o companie alaturi de grupul sau de firme. Dumitru este si secretarul general al Casei Romania-China, un ONG al carui scop autodeclarat este ”promovarea si dezvoltarea relatiilor de prietenie intre Romania si China”.

Nicolae Dumitru are 49 de ani si este cunoscut ca proprietarul grupului de firme Niro. S-a nascut in Ferentari.  A povestit in 2007, intr-un interviu pentru Romania Libera, ca in tinerete a fost jucator de popice. Cu o avere evaluata, de Forbes Romania, la 60 de milioane euro, Nicolae Dumitru a povestit ca a intrat in afaceri inainte de 1989. A relatat ca producea clame si piepteni de plastic. Dupa 1990 s-a asociat cu Constantin Salitra, fost colonel de militie. Acum, Forbes Romania sustine ca grupul sau are in componenta 20 de companii ale caror active sunt evaluate la peste 600 milioane euro si o cifra de afaceri anuala de 180 milioane euro.

Citeste si OFICIAL DNA. Gabriel Sandu, Gheorghe Stefan, Dorin Cocos si Nicolae Dumitru RETINUTI

Ziarul Financiar nota, in 2012, ca grupul de firme Niro administreaza zonele comerciale Dragonul Rosu si Europa din Capitala. A dezvoltat unul dintre primele ansambluri rezidentiale din Bucuresti, Central Park, (pe soseaua Stefan cel Mare) cu 458 de locuinte.

Complexul Dragonul Rosu, unde functioneaza peste 5000 de magazine, a fost deseori in atentia presei datorita raziilor facute de politisti si procurori care au descoperit ca acolo comerciantii practica evaziunea fiscala la scara larga. Nicolae Dumitru mai detine o cladire de birouri si Grand Hotel Bulevard de pe Calea Victoriei din Bucuresti. Presa a relatat ca Nicolae Dumitru a anuntat la realizarea unui Chinatown pe o suprafata de 30 de hectare, langa Dragonul Rosu. Nicolae Dumitru mai detine si o serie de restaurante in Bucuresti.

Oprea si Niro in ONG-ul Casa Romania-China
Presa a relatat ca Nicolae Dumitru si firmele sale au avut parteneriate de afaceri cu oameni de afaceri sau companii din China. El este secretar general al Casei Romania-China, un ONG al carui scop autodeclarat este ”promovarea si dezvoltarea relatiilor de prietenie intre Romania si China”. Directorul ONG-ului este chiar Gabriel Oprea, seful UNPR.

In spatiul public a fost vehiculata si informatia potrivit careia televiziunea B1 Tv ar fi sustinuta financiar de catre Nicolae Dumitru. Singura informatie legata de acest aspect este o declaratie a lui Nicolae Dumitru din 2010 care afirma ca negocia o asociere cu proprietarii postului de televiziune de la acel moment. Nu exista o confirmare oficiala a calitatii de actionar sau finantator direct al televiziunii.

Asociat cu Elena Udrea si Cocos
In 2006, Mugur Ciuvica il acuza pe Dumitru Nicolae de apartententa sau asocierea la diverse grupuri interlope. Nicolae a respins toate aceste acuzatii. Mediafax a relatat ca,  in cadrul unei conferinte de presa un reprezentant al grupului sau de firme a aratat ca societatea SC New Global Investments a fost infiintata in 18 mai 2006, ii avea ca ationari pe Dorin Cocos (25% din capitalul social), Elena Udrea (25%) si SC Niro 95 Impex (50%). Elena Udrea a fost membru PDL, iar acum candideaza la pressedintie din partea propriului partid, PMP.

In 2012 Gandul a relatat ca Dumitru Niro urma sa candideze la alegerile parlamentare intr-un colegiu de deputat in Sectorul 2. Acesta nu a mai fost pus pe lista oficial.

In septembrie anul acesta, Nicolae Dumitru a fost cununat de catre Gabriel Oprea. Potrivit unor surse gandul, la nunta au fost prezenti Elena Udrea, Valeriu Zgonea, Cozmin Gusa, Rares Bogdan, omul de afaceri Dorin Cocos, dar si fostul sef al Securitatii, Iulian Vlad, si fostul sef al SRI Virgil Magureanu.

In 2006, Mugur Ciuvica l-a acuzat pe Dumitru Nicolae ca are legaturi cu lumea interlopa. Ciuvica a sustinut atunci ca patronul Niro a fost asociat in anii 1990 cu Nicu Gheara. Dumitru Nicolae a sustinut in 2007 ca, dimpotriva, a fost in conflict cu Nicu Gheara. A mai fost acuzat ca este finul clanului Camataru. Seful Niro a negat si aceasta acuzatie. “Sunt tigan si de aceea sunt asociat de lume cu interlopii. N-a iesit acuzatia pentru ca nu a putut fi dovedita legatura mea cu ei”, declara el in 2007 pentru Romania Libera

Nicolae Dumitru, investigat in dosarul Microsoft
Nicolae Dumitru a fost retinut, de DNA, pentru trafic de influenta si spalare de bani in dosarul Microsoft. El este acuzat ca a cerut de la Fujitsu Siemens 7,6 milioane dolari mita. In schimbul banilor, Nicolae Dumitru s-ar fi angajat sa intervina la fostii ministrii Dan Nica si Serban Mihailescu care urmau sa aprobe contractele supraevaluate pentru achizitionarea de licente informatice. “Pentru a-si exercita influenta asupra lui Serban Mihailescu – ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Dan Nica – ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatilor, precum si asupra altor membri ai Guvernului in vederea incheierii si derularii contractului de licentiere Microsoft cu firma Fujitsu Siemens Computers Austria, Dumitru Nicolae a pretins si primit de la alta persoana implicata in cauza, prin virament, in contul firmei Running Total Group pe care o controleaza, suma totala de 7,65 milioane USD. Suma de bani pretinsa si primita provenea de la Fujitsu Siemens Computers”, se arata intr-un comunicat DNA.

Implicarea lui Niro in dosar
Numele oamenilor de afaceri Alexandru Bittner, Nicolae Dumitru (Niro) si Dinu Pescariu sunt amintite in megadosarul fraudelor din IT. Potrivit procurorilor, cei trei ar fi facut parte din grupul coordonat de catre Claudiu Florica, reprezentant al firmei Fujitsu Siemens Computers, compania care a intermediat furnizarea licentelor Microsoft. Procurorii spun ca pentru achizitia licentelor Microsoft mai multi fosti ministri ar fi luat mita, valoarea spagilor ajungand la 50 milioane dolari. DNA a cerut urmarirea penala a noua minstri. Numele lui Victor Ponta este mentionat in declaratia unui martor din acest dosar.

Citeste si BREAKING NEWS – Fostul ministru, Gabriel Sandu, retinut pentru 24 de ore de DNA

Iata ce au retinut procurorii DNA intr-unul din referate trimise la parlament prin care solicitau ridicarea imunitatii fostilor ministri-parlamentari investigati:

„Din probatoriul testimonial administrat in cauza, documentele aferente incheierii contractului de licentiere Microsoft si derularii acestuia, au rezultat urmatoarele:

In anul 2003, Florica Claudiu, reprezentant al firmei Fujitsu Siemens Computers in Romania, a identificat o oportunitate de afaceri in distribuirea de licente Microsoft catre Guvernul Romaniei, sens in care a cooptat in aceasta afacere mai multe persoane ce aveau posibilitatea sa inlesneasca incheierea si respectiv derularea contractului prin sustinerea financiara pe care o puteau acorda sau prin influenta pe care o aveau direct sau indirect asupra unor oameni politici sau asupra unor membrii ai Guvernului. Astfel, in aceasta afacere au fost cooptati:

Dragos Stan – administrator al firmei SCOP COMPUTERS SA  (care avea ca principal obiect principal de activitate comertul cu calculatoare, echipamente periferice si software), caruia ii revenea rolul de a asigura un circuit al sumelor de bani care sa permita plata unor comisioane catre persoanele decidente prin infiintarea unor socitati de tip Off – shore;

Khalil Abi Chahine – caruia ii revenea sarcina de a  intermedia , direct sau prin intermediul altor persoane, relatia cu Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) si Secretariatul General al Guvernului (SGG);

Culacov Nicolae Dan Constantin  – administrator la OMNITECH TRADING SA, apropiat al ministrul Mihai Nicolae Tanasescu, care a avut rolul de a obtine aprobarile de la Ministerul Finantelor Publice si de a obtine  scrisoarea de confort;

Ujeniuc Alexandru – administrator al SC Dim Soft SRL, care avea rolul de a sigura suportul tehnic necesar vis-a-vis de relatiile indelungate ale firmei cu Microsoft si relationarea cu persoanele din conducerea Microsoft Romania, precum si deschiderea unor conturi in strainatate din care sa fie platite foloase unor functionari implicati;

Dinu Pescariu – care trebuia sa asigure sustinere financiara si relationarea cu persoane ce aveau influenta aspra unor membrii ai Guvernului, sa asigure deschiderea unor conturi in strainatate din care sa fie efectuate plati catre ministrii sau functionarii implicati;

Nicolaescu Dragos – care trebuia sa asigure suport tehnic,  deschiderea unor conturi in strainatate din care sa fie efectuate plati catre ministrii sau functionarii implicati;

Pletea Florin – pentru suport tehnic si deschiderea unor conturi in strainatate din care sa fie efectuate plati catre ministrii sau functionarii implicati;

Nicolae Dumitru – care trebuia sa isi exercite influenta asupra unor membri ai Guvernului pentru a obtine incheierea contractului – Serban Mihailescu, Nica Dan (fosti membri ai Guvernului asupra carora Nicolae Dumitru si-ar fi exercitat influenta n.r.)

– pentru obtinerea unui profit substantial, care sa asigure si plata sumelor pretinse de persoanele implicate a fost incheiat un singur contract pentru administratia publica si astfel, in functie de numarul de licente achizitionat, pretul era unul care permitea plata comisioanelor prin cuantumul discountului acordat (intre 47 si 60% raportat la pretul de lista).

– discount-ul primit a fost utilizat pentru plata comisioanelor pretinse de ministri si alte persoane implicate, iar diferenta a fost impartita de Florica Claudiu cu alti functionari ai Fujitsu Siemens Computers.

Citeste si Gheorghe Stefan, zis „Pinalti”, audiat in dosarul Microsoft

Astfel, din contul Fujitsu Siemens Computers a fost platita in contul firmei Profinet, suma de circa 20.000.000 USD. Din contul firmei Profinet, pe care erau imputerniciti Stan Dragos Serban, Thomas Heinstchel si Dinu Pescariu, au fost efectuate plati catre Slytherin Marketing Ltd, iar de aici catre urmatoarele firme/persoane:

Running Toatal Group Ltd. – firma controlata de Nicolae Dumitru, circa 7.500.000 USD,

Nero Invest – suma de 450.000 USD.

Menedil Associated SA – firma controlata de Khalil Abi Chahine, circa 1.250.000 USD

Zonko Overseas Ltd. – firma controlata de Dragos Stan, circa 5.000.000 USD,

Atlantis AG – firma controlata de Nicolae  Culacov, circa 900.000 USD.

Adrian Ujeniuc – 440.000 USD

Pescariu Dinu  – 3.200.000 USD.

Citeste mai multe pe gandul.info
Adauga un comentariu