Toti politicienii care au acces la functii publice au platit sume importante de bani, iar din moment ce obtin aceste pozitii ei devin „parti active ale mecanismului de recuperare a sumelor”, a declarat, in fata procurorilor DNA, fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu.
Afirmatia a fost facuta in contextul audierilor din dosarul „Microsoft” si apare in rechizitoriul prin care oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru, fostul ministru Gabriel Sandu si primarul suspendat al municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, au fost trimisi in judecata.
„Recunosc si admit ca am acceptat sa finantez partidul si actiunile sale pentru a-mi facilita sprijinul politic si a-mi mentine functia de ministru, dar si pozitia in conducerea centrala PDL. Nu cunosc daca acest fapt reprezinta o infractiune, dar pot confirma adevarul, ca toti politicienii care au acces la functii publice au platit sume importante de bani pentru acest deziderat. Odata cu primirea acestor functii, politicienii devin parti active ale mecanismului de recuperare a sumelor. Mai precis in momentul in care primeste o functie publica, politicianul investit se implica pentru recuperarea sumei de bani avansate de el si de partid sau de altii in campania electorala”, a spus Gabriel Sandru.
Citeste si BOMBA! O noua lovitura pentru PDL venita de la DNA
Fostul ministru a adaugat ca unii dintre politicieni isi administreaza singuri „mecanismele de recuperare”. Mai exact, sustine Sandu, unii dintre ministri „organizeaza licitatia, negociaza comisioanele si stabilesc modalitatea de livrare a acestora”.
„Pentru altii, cum e si cazul meu, exista de fiecare data acei binevoitori care gestioneaza aceste parghii. Eu aveam de adus la partid circa cinci milioane de euro, am avansat acesti bani din fonduri personale, legale, si le-am recuperat partial. Practic, eu trebuia sa particip la campania prezidentiala din 2009 cu suma de patru milioane de euro. Stiind ca nu dispun de aceasta suma Dorin Cocos si Gheorghe Stefan, persoane interesate in derularea in continuare a contractului de licentiere Microsoft, mi-au propus sa inchei contractul in conditiile impuse de ei cu firma sustinuta de Claudiu Florica si, in contrapartida, ei sa plateasca la partid doua milioane de euro si sa contribuie la campania prezidentiala cu alte doua milioane de euro”, a explicat Gabriel Sandu.
Fostul ministru a adaugat ca, intrucat a insistat in realizarea unei proceduri de achizitie de tip licitatie internationala si a impus obligativitatea prestarii a 50.000 de ore de consultanta, Dorin Cocos si Gheorghe Stefan i-au recomandat sa se „inteleaga” cu Claudiu Florica.
„In aceste conditii si avand in vedere ca efectuasem deja cheltuieli semnificative pentru campania electorala din bani proprii, am decis sa accept de la Claudiu Florica suma propusa, respectiv 2,7 milioane de euro. Chiar si in aceste conditii, din totalul cheltuielilor efectuate de mine pentru campania electorala, pe care le estimez la acest moment la suma de cinci milioane de euro, am recuperat doar 2,7 milioane de euro”, conform declaratiei lui Gabriel Sandu.
Citeste si Dinu Pescariu, Claudiu Florica si Stefan Stan, scosi de sub urmarire penala de DNA
Dorin Cocos, Dumitru Nicolae, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu au fost trimisi in judecata, in 23 martie, pentru fapte de coruptie in legatura cu modul in care au fost atribuite licente Microsoft, timp de zece ani.
Instanta suprema, care va judeca dosarul, urmeaza sa decida marti daca va mentine masurile preventive in cazul celor patru. Dorin Cocos, Gabriel Sandu si Dumitru Nicolae au fost trimisi in judecata in arest la domiciliu, iar Gheorghe Stefan, in arest preventiv. Dorin Cocos este in continuare in arest, pentru ca pe numele sau mai este emis un mandat de arestare preventiva, in dosarul Alinei Bica disjuns din cel privind despagubirea ilegala de la ANRP.
Elena Udrea a fost si ea in arest preventiv in acest dosar, in perioada 11-17 februarie, ulterior fiind plasata in arest la domiciliu. In 25 februarie, Elena Udrea a fost arestata preventiv in dosarul „Gala Bute”.
In dosarul „Microsoft”, Dorin Cocos, Nicolae Dumitru si Gheorghe Stefan sunt acuzati de trafic de influenta si spalare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, de luare de mita si spalare de bani.
Potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi pretins si primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Florica incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.
Totodata, Dorin Cocos ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.
Dinu Pescariu, vizat in dosarul „Microsoft”, a denuntat-o pe Elena Udrea, aratand ca aceasta i-a cerut 500.000 de euro „pentru a-i rezolva problemele din justitie”.
„La data de 5.11.2014, Pescariu Dinu-Mihail a formulat denunt cu privire la savarsirea unor fapte de coruptie de catre Udrea Elena Gabriela. Din denuntul formulat rezulta ca, in anul 2013 pe fondul cercetarilor efectuate de Directia Nationala Anticoruptie ca urmare a plangerii formulata de Fujitsu Siemens Computers in legatura cu derularea contractului de licentiere Microsoft si a masurilor asiguratorii dispuse de autoritatile austrice pe conturile sale din Elevatia, Udrea Elena Gabriela a pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justitie. Exista indicii in sensul ca remiterea sumelor de bani a avut loc in mai multe transe in perioada iulie 2013 – februarie 2014”, potrivit procurorilor.
Citeste si Cocos, Sandu si Pinalti, trimisi in judecata in dosarul Microsoft
In acest dosar sunt vizati si alti opt fosti ministri – senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Adriana Ticau -, procurorii DNA continuand cercetarile in cazul lor, intr-un dosar desprins din cel trimis in judecata.