Eveniment-Social

Dosarul directorului SC Tepro SA a ajuns la Parchet

Publicat: 23 feb. 1999
1

•Politia si-a definitivat cercetarile in cazul directorului Andrei Catoiu si a trimis dosarul la Parchet, cu propunerea de trimitere in judecata

Politia a finalizat cercetarile efectuate ca urmare a plingerilor inginerului Virgil Sahleanu, lider de sindicat la Tepro, adresate Parchetului de pe linga Curtea de Apel in legatura cu solutia de neincepere a urmaririi penale a directorului Andrei Catoiu, dictata initial de Parchetul de pe linga Judecatoria Iasi. Prin referatul intocmit de serviciul cercetari penale din cadrul IJP, la 7 ianuarie 1999, „s-a propus trimiterea in judecata a invinuitilor Andreiu Catoiu (director general), Gheorhe Dobrisan (director management) si Mircea Bliuc (secretar AGA), pentru infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si fals material in inscrisurile oficiale”. Dosarul a fost inaintat la Parchetul de pe linga Tribunalul Iasi.

Condusi de acelasi lider, Sahleanu, aproximativ 1.500 de salariati ai Tepro SA au protestat, la sfirsitul saptaminii trecute, impotriva a ceea ce ei au numit „obstructionarea de catre conducere organizarii Adunarii Generale a Sindicatului Liber Tepro„. In replica, patronatul a decis desfacerea contractul de munca inginerului Sahleanu. In opinia liderilor de sindicat, presiunile exercitate de administratie sint si ca urmare a inregistrarii unui conflict de munca, in data de 15 februarie. Lista revendicarilor, care cuprinde 34 de puncte, urmeaza a fi negociata pe 26 februarie. In cursul acestei saptamini, Virgil Sahleanu are promisa o intrevedere cu presedintele FPS, Radu Sirbu, si o intilnire cu reprezentantii Confederatiei sindicale Metarom. De asemenea, Sindicatul Liber Tepro a programat si un mars, din fata fabricii pina la Prefectura.

In totala necunostinta de cauza cu evolutia sistemului legislativ si a atributiilor prefectului, membrii biroului executiv al sindicatului format din Virgil Sahleanu, Grigore Timofte si Zaharia Anghel, au adresat prefectului Florin Vitan o scrisoare deschisa in care ii cer sa faca ordine in fabrica. Cei trei afirma, in scris, ca drepturile salariatilor sint incalcate de conducerea societatii, ca Directia de management a fost transformata intr-un sediu Gestapo al unitatii si ca disponibilizarea si notificarea contractelor individuale de munca s-au realizat fara respectarea contractului colectiv de munca si al Codului Muncii„.

Acuzele aduse de sindicat nu au fost comentate de patronat. Directorul Andreiu Catoiu avea posibilitatea sa-si exprime punctul de vedere insa, desi cautat cu insistenta de reporterii nostri, a evitat orice declaratie.
Adauga un comentariu