Actualitate

Dosar penal pentru dezastrul ecologic de la Baltati

Publicat: 19 apr. 2015
1

@ Masurile dispuse de catre Garda de Mediu in urma unui control in comuna ieseana Baltati nu au fost realizate @ Alte fapte de incalcare a legislatiei au fost constatate de catre inspectori

Dezastrul ecologic continua la Baltati. Problema gunoaielor care pun in pericol viata oamenilor din comuna nu a fost rezolvata de catre autoritati, iar Garda de Mediu Iasi a efectuat noi controale si a luat masurile necesare impotriva acestora.

„In urma controalelor s-a constatat ca masurile dispuse nu au fost realizate. In plus, au fost constatate noi fapte de incalcare a legislatiei de mediu precum incendierea deseurilor abandonate, inclusiv a celor periculoase, de exemplu azbestul, abandonari de deseuri periculoase precum medicamentele expirate, dar si obturarea unui curs de apa. Avand in vedere gravitatea faptelor si impactul asupra mediului si sanatatii populatiei, la cea de-a doua verificare au fost solicitate si au participat si organele de cercetare penala. In timpul acestor verificari s-au prelevat probe de apa, precum si de deseuri periculoase care vor fi analizate de laboratoarele abilitate. Deoarece fapta constituie infractiune, a fost intocmit dosar penal de catre organele de cercetare penala, impreuna cu Garda de Mediu Iasi, in conformitate cu prevederile articolului 92, alineatul 1 din Legea apelor 107/1996″, a declarat Gheorghe Bacusca, comisar-sef al Garzii de Mediu Iasi.

In urma cu mai bine de o luna de zile, reporterii BUNA ZIUA IASI au gasit la fata locului oameni cu handicap care munceau printre deseuri. „Ce pot sa fac? Primesc ajutor social de 2 milioane pe luna. Daca refuz sa mai lucrez aici, nu o sa mai primesc nici macar atat, eu cu ce sa mai traiesc? Nu conteaza ca ma imbolnavesc, nu ii pasa nimanui”, a declarat un om in varsta de 62 de ani, fost lucrator la C.A.P., fara 4 degete la o mana.

Primarul comunei Baltati, Vasile Astefanei, sustinea la acea vreme ca gropile de gunoi nu mai exista de cativa ani. „Avem contract cu o firma din judetul Neamt, care duce gunoiul la groapa de la Targu Frumos. Ceea ce ati gasit dumneavoastra la Baltati este o nesimtire. Oamenii duc gunoiul la acea presupusa groapa, iar eu fac curat in urma lor mereu. Nu am nicio legatura cu acei oameni”, a spus primarul. Garda de Mediu a sanctionat in mai multe randuri Primaria Baltati, dar sanctiunile nu au impresionat pe nimeni pana acum.
Comentarii
  • Mai Bacusca, vino in Iasi langa spitalul de oncologie ca ai de incarcat o remorca de tot felul de deseuri pe care le rascolesc cainii de cateva luni. Fa curatenie macar in jurul spitalelor.

Adauga un comentariu