National

Dosar Microsoft: Dinu Pescariu sustine ca i-a platit 4 milioane de euro lui Gheorghe Stefan

Publicat: 24 feb. 2016
1

Principalul denuntator din dosarul „Microsoft”, Dinu Pescariu, a declarat miercuri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca i-a platit 4 milioane de euro fostului primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan pentru interventiile pe care acesta trebuia sa le faca la fostul ministru Gabriel Sandu.

Dinu Pescariu a dat o declaratie in fata judecatorilor, in prezenta celor patru inculpati din acest dosar – fostul ministru Gabriel Sandu, oamenii de afaceri Nicolae Dumitru si Dorin Cocos, precum si fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan.

La solicitarea magistratilor, Dinu Pescariu s-a referit strict la implicarea lui Gheorghe Stefan in aceasta afacere, el fiind singurul inculpat care nu si-a recunoscut vinovatia.

„In anul 2008, Claudiu Florica a venit la mine si mi-a oferit o oportunitate de afaceri, respectiv licentele Microsoft. Deoarece avea nevoie de sprijin financiar si politic, m-a rugat sa iau legatura cu Dorin Cocos, care era prieten cu mine.

Ulterior, am avut mai multe intalniri cu Dorin Cocos si Gheorghe Stefan, iar la una dintre intalniri a participat si Gabriel Sandu. Am discutat cu Dorin Cocos despre faptul ca Gheorghe Stefan avea influenta asupra lui Gabriel Sandu, deoarece pe linie politica l-a ajutat sa ajunga ministru si putea sa intervina la Gabriel Sandu pentru a-l determina sa incheie contractul Microsoft„, a spus Dinu Pescariu.

El a explicat ca, la solicitarea lui Dorin Cocos, i-a platit lui Gheorghe Stefan suma de 4 milioane de euro, prin intermediul unei firme off-shore.

„La o alta intalnire la care a participat si Gheorghe Stefan, am discutat despre sumele de bani care ar fi ramas ca profit in urma afacerii. Ulterior, Dorin Cocos mi-a indicat ce suma urma sa fie platita si catre cine. Aceasta suma pe care urma sa o platim reprezenta pretul interventiei pe care acestia urmau sa o faca pentru ca afacerea sa se incheie. Pentru Gheorghe Stefan, suma transmisa de Dorin Cocos era de circa 4 milioane euro.

Ulterior, Claudiu Florica mi-a dat coordonatele unei firme, unde urma sa fie transferata suma pentru Gheorghe Stefan. Firma respectiva se numea DD Land, iar banii au fost platiti de mine printr-un off-shore”, a mai spus Dinu Pescariu.

Tot acum, a fost audiat un martor, Cristian Colman, care le-a spus judecatorilor ca, in anul 2009, a preluat o firma prin intermediul lui Toni Razvan, un apropiat al lui Gheorghe Stefan. Colman a deschis mai multe conturi pe numele acelei firme, de unde extragea periodic sume de bani, de regula cate 10.000 de lei, care erau apoi inmanate lui Toni Razvan. El a mai relatat ca, la un moment dat, Toni Razvan i-a dat un rucsac plin cu bani, pe care l-a dus unei persoane.

Audierea lui Dorin Cocos, amanata
La acest termen de judecata trebuia audiat si Dorin Cocos, insa avocatul acestuia a cerut o amanare, pe motiv ca Dorin Cocos a suferit o noua interventie chirurgicala la un picior si nu se poate concentra. De altfel, Dorin Cocos se deplaseaza de mai mult timp in instanta folosindu-se de o carja.

Urmatorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 9 martie, cand vor fi audiati Dorin Cocos si Gheorghe Stefan.

Potrivit DNA, contractul-cadru de inchiriere de licente Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate.

Astfel, sustin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se in mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40% mai mare fata de pretul real, avand la baza un necesar nefundamentat.
Adauga un comentariu