Actualitate

Dosar exploziv la Curtea de Apel Iasi! Directori si oameni de afaceri de renume tremura in fata unor pedepse de infarct!

Publicat: 25 mart. 2016
1

@ Afacerea mergea ca pe roate pana au intervenit procurorii din cadrul DNA @ Proprietarii unor lanturi mari de distributie de carne si preparate din carne sunt judecati acum la Iasi @ In acest dosar apare un lucru infiorator: peste 60 de tone de carne alterata a fost folosita la prepararea unor produse ajunse pe masa consumatorilor @ Acuzatii din acest dosar au contestat inclusiv interceptarile convorbirilor telefonice

La Curtea de Apel Iasi a avut loc un nou termen de judecata, intr-un dosar extrem de fierbinte. Este vorba de judecarea unora dintre cei mai importanti directori din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) si a unor oameni de afaceri cunoscuti in domeniul comercializarii produselor din carne. Printre acestia se numara Viorel Gheorghita, fostul director executiv al DSVSA Galati, Gicu Dragan, directorul DSVSA Braila si Cristinel Cezar Matura, director general al Directiei Generale de Inspectii si Control al Punctelor de Inspectie la Frontiera din cadrul Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Printre oamenii de afaceri mai importanti se numara Neculai Dumitru, administratorul firmei Top Meat Food Galati, Vasile Bordea, administratorul Aurora SRL Odobesti, si Stefan Druica, administratorul Drugro SRL Galati.

In total, in acest dosar au fost trimise in judecata 18 persoane si 3 societati comerciale. Sapte dintre cei trimisi in judecata au primit pedepse cu executare in regim de detentie, in prima instanta din partea judecatorilor de la Tribunalul Bacau. De exemplu, Neculai Dumitru a fost condamnat la sapte ani de inchisoare. Aceeasi pedeapsa a fost primita si de Viorel Gheorghita, fostul director al DSVSA Galati. Ulterior, dosarul a fost stramutat la Iasi, iar judecata a inceput de la zero. Toti sustin ca sunt nevinovati si incearca sa demonteze probele procurorilor. Au contestat inclusiv convorbirile telefonice si urmeaza ca o parte dintre acestea sa fie ascultate in sala de judecata. De asemenea, judecatorii ieseni au aprobat si efectuarea unei expertize contabile.

„În perioada februarie–aprilie 2011, inculpatul Gheorghita Viorel, uzând de prerogativele functiei sale, a asigurat protectia ilicita a unor agenti economici cu activitate în domeniul productiei si comercializarii produselor alimentare. În data de 14 aprilie 2011, inculpatul Gheorghita Viorel a solicitat unor subordonati sa opreasca controlul efectuat la SC Aurora Com SRL, firma inculpatului Bordea Vasile, si sa nu consemneze în procesul verbal de control faptul ca într-o rulota se comercializa carne proaspata si produse din carne neambalate. În aceasta modalitate, SC Aurora Com SRL nu a mai fost sanctionata contraventional cu amenda cuprinsa între 40.000 si 50.000 lei”, au declarat procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

Vindeau fara probleme carne stricata

Directorul DSVSA Galati dicta angajatilor sai cam tot ce trebuie sa faca. Lista de persoane pe care trebuie sa le protejeze era una destul de mare, dupa cum au aratat procurorii. „În ziua de 7 aprilie 2011, Gheorghita Viorel, la solicitarea inculpatului Druica Stefan, administrator al SC Druagro SRL Galati, a intervenit la inculpatul Dragan Gicu, directorul D.S.V.S.A. Braila, pentru ca firmei lui Druica Stefan sa nu i se aplice o amenda contraventionala în valoare de 2.000 lei (limita minima), pentru transportarea unor produse din carne neetichetate. În consecinta, inculpatul Trifan Nicu, medic veterinar în cadrul D.S.V.S.A Braila, nu a mai sanctionat firma respectiva, la solicitarea sefului sau, Dragan Gicu. De asemenea, în urma dispozitiilor inculpatului Gheorghita Viorel, societatilor comerciale reprezentate de inculpatii Sarica Stere, Bordea Vasile si de o alta persoana nu le-au mai fost aplicate sanctiuni contraventionale în suma totala de 207.000 lei, reprezentând limita minima a amenzii. În ziua de 19 februarie 2011, Gheorghita Viorel i-a cerut unei subordonate, cu ocazia efectuarii unui control de specialitate la punctul de lucru al unei societati comerciale din Galati, sa nu mai consemneze în procesul verbal de control faptul ca firma respectiva comercializa produse neetichetate, astfel ca agentul economic respectiv a fost absolvit de o amenda în cuantum între 45.000 si 50.000 lei”, au completat anchetatorii.

Pe data de 14 aprilie 2011, acelasi Viorel Gheorghita a primit mai multe produse alimentare de la Dumitru Neculai, pentru a-i oferi protectie acestuia din urma. „În perioada martie – iunie 2011, inculpatul Dumitru Neculai, beneficiind de protectia inculpatilor Gheorghita Viorel, Catrin Lenuta, Balan Eugenia, Grecu Tincuta Luana si Dacalu Monica Adina, prin punctele de lucru ale firmei sale, a preparat produse din carne falsificate si alterate, vatamatoare pentru sanatatea consumatorilor, în cantitate de 61.830,79 kg, având o valoare de 426.166,51 lei. În concret, la prepararea acestor alimente, Dumitru Neculai a modificat compozitia produselor respective si a folosit produse expirate si alterate, la aceasta activitate participând si inculpatii Dragut Ionela Roxana, inginer tehnolog în cadrul SC Top Meat Food SRL Galati si Hliza Valeriu, gestionarul depozitului acestei firme”, au completat procurorii. Acestea sunt doar cateva exemple dintr-un sir foarte mare de infractiuni comise de cei implicati in aceasta poveste.
Comentarii
  • La Galati exista politie DNA si alte competente, La Iasi, mina in mina cu mafia. Aia tremura astia de Iasi beau si fuut si nu le pasa. Daca ar intra DNA-ul si si-ar face treaba ar fi altfel, toate ar fi altfel

Adauga un comentariu