Actualitate

Doliu in comunitatea evreiasca din Iasi: Savantul Ioan Gottlieb a decedat – FOTO

Publicat: 05 sept. 2011
Durere in randul evreilor din Iasi! Savantul Ioan Gottlieb a trecut in nefiinta la varsta de 82 de ani
Ioan Gottlieb (n. 21 ianuarie 1929, Baia Mare) a fost un fizician si un savant de renume mondial. De asemenea, acesta a fost si unul dintre profesorii de marca ai Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC). Decesul s-a produs acum doua zile la Spitalul „C.I. Parhon” Iasi. Profesorul suferea de mai multe afectiuni.
Orasul natal al lui Ioan Gottlieb este legat de momentul alipirii Transilvaniei, din 1940 de Ungaria, iar din anul 1944, a revenirii teritoriului din nou de Romania. Desi familia vorbea acasa maghiara si germana, acesta a absolvit o scoala primara in Limba romana. Ca evreu, în anul 1944 este internat împreuna cu familia la Auschwitz, apoi la Mauthausen si Melk.
Este supus unor munci grele si maltratarilor, îndura foamea si frigul. La Melk face parte din grupul de nefericiti, care încarca în camioane cadavrele ce urmeaza a fi transportate la Mauthausen. Dupa pierderea tatalui în lagar, este eliberat la 5 mai 1945 de catre americani, care îl hranesc artificial, salvandu-i, astfel, viata. La 14 iulie 1945 este din nou la Baia Mare. Ca urmare a conditiilor de trai din lagar a încetat sa mai creasca de la varsta de 15 ani. Adauga un comentariu