Eveniment-Social

Document incendiar! Probleme in interiorul unei universitati iesene – VEZI FACSIMIL

Publicat: 15 ian. 2015
1

@ Datele sunt extrem de interesante si privesc o importanta universitate ieseana @ Totul este cuprins intr-un raport complet @ Pentru prima data, proprii studenti ai institutiei de invatamant superior fac o analiza completa a problemelor pe care le intampina aceasta

Liga Studentilor (LS) din Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) Iasi a facut public raportul de evaluare interna al institutiei, pe care l-a realizat in conformitate cu metodologia de evaluare externa a Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS). Acesta releva o serie de date care afecteaza, in viziunea tinerilor, intreaga comunitate academica ieseana.

„Universitatea a refuzat sa raspunda unor cereri adresate in baza Legii 544/2001 privind accesul la informatii de interes public si a incalcat in mai multe randuri Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011. Libertatea de asociere a studentilor este ingradita, fiind necesar acordul conducerii executive pentru functionarea asociatiilor. Sunt impuse criterii discriminatorii pentru accesul studentilor la calitatea de student reprezentant, iar regulamentul de alegeri este ambiguu si creeaza imposibilitatea demiterii unui student reprezentant. Planurile strategice si operationale lipsesc de pe site-ul general al universitatii, dar si de pe site-urile facultatilor”, arata liderii LS UAIC.

Citeste si: Trei universitati iesene, in top zece national

Pe de alta parte, acestia mai reliefeaza ca lipsesc rapoartele de audit intern si extern, rapoartele financiare, rapoartele cu privire la activitatea didactica si rapoartele comisiilor de specialitate pentru ultimii doi ani. „De asemenea, cererile formulate de catre studenti au un parcurs birocratic indelungat, ajungand foarte greu la departamentul catre care sunt destinate. Sistemul de acordare a burselor si de repartizare a locurilor de cazare este netransparent, iar mai multi studenti nu au primit bursele in cont pentru ultimele luni. In unele facultati, studentii nu sunt implicati in evaluarea programelor de studii si nici in evaluarea cadrelor didactice. Rata de angajabilitate a absolventilor este destul de redusa. Balantele desfasurate pentru camine si cantine nu sunt publice si nu se poate face dovada daca universitatea produce sau nu profit din aceasta activitate. In foarte multe cazuri, studentii nu primesc suport de curs gratuit, iar regulamentul de evaluare are prevederi contrare legii. Finalmente, aceste probleme sunt rezultatul neimplicarii active a studentilor in procesul de asigurare a calitatii din Universitate si a refuzului conducerii executive de a colabora cu acestia. In momentul de fata, universitatea nu indeplineste conditiile minime ale unor indicatori care privesc in principal libertatea academica, transparenta institutionala si respectarea statutului special pe care il au studentii ca membri ai comunitatii academice. Nu dorim in niciun fel «retrogradarea» universitatii, dar neregulile semnalate vor trebui mentionate in raportul final al comisiei de evaluare”, a declarat Silvian-Emanuel Man, presedinte LS de la Cuza si student evaluator ARACIS. Peste toate, legat de controlul acestei agentii, rectorul institutiei, prof. univ. dr Vasile Isan, a aratat urmatoarele.

Citeste si: Doua universitati din Iasi, in top 100 al celor mai bune institutii de invatamant superior

„Este vorba de o evaluare care se face la cinci ani de catre ARACIS. Sunt convins ca nu vor fi probleme avand in vedere performantele universitatii noastre. Oricum, au fost organisme externe care ne-au evaluat precum European University Association sau clasamentul QS World University Rankings, unde ocupam o pozitie rezonabila ce poate fi, desigur, imbunatatita, asa ca asteptam si analiza ARACIS”, a sintetizat profesorul.

Citeste si: Universitatile din Iasi, intr-un nou top national. Vezi cati studenti studiaza la taxa si la buget

VEZI AICI RAPORTUL de evaluare interna a calitatii academice din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi
Adauga un comentariu