National

Document CIA declasificat – Cat de aproape au fost SUA si Rusia de un razboi in 1983?

Publicat: 19 sept. 2014
1

Agentia Centrala de Informatii (CIA) a declasificat recent o serie de articole din revista sa interna, „Studies in Intelligence”. Unul dintre acestea relateaza un episod controversat din timpul Razboiului Rece, cand SUA si Rusia au fost aproape de razboi.

Ben B. Fischer, pe atunci angajat la Centrul pentru Studierea Informatiilor din CIA, arata ca un proiect sovietic cu nume de cod RYAN, in cadrul caruia agentiile sovietice de informatii au fost „plasate in permanenta veghe informativa pentru a monitoriza indicatiile si avertismentele privind pregatirea SUA pentru razboi” este „real”, scrie Business Insider.

Citeste si Cum a evitat SUA o CATASTROFA NUCLEARA? Pericolul mai mare decat cel de la Hiroshima

Desi RYAN nu era nici „alarmant nici fara precedent”, sovieticii au facut „un efort deosebit sa construiasca un sistem strategic de avertizare” intr-un moment in care Kremlinul privea cu anxietate directia in care o luase Razboiul Rece, se arata in articolul declasificat.

Fischer scrie ca inarmarea SUA in anii ’80, cea mai mare expansiune a armatei americane pe timp de pace, a convins elita sovietica de faptul ca „fereastra de oportunitate” pentru castigarea Razboiului Rece se inchide rapid.

In SUA aveau loc cateva evolutii care ingrijorau Rusia: dezvoltarea Initiativei Strategice de Aparare. Daca americanii ar fi obtinut un sistem de aparare antiracheta care ar fi avut capacitatea de a contracara prima lovitura nucleara a Rusiei, atunci acesta ar fi inclinat Razboiul Rece in favoarea Americii. Daca se dezvoltau altfel de arme, Rusia ramanea iar in dezavantaj.

Citeste si CIA a inselat SUA cu privire la tehnicile de tortura

Tot la inceputul anilor ’80, SUA au inceput operatiuni militare menite sa submineze psihologia conducerii de la Kremlin – campania PSYOP, secreta, includea penetrarea navala si aeriana a zonelor sensibile de la periferia URSS „impreuna cu tehnici sofisticate si repetate cu grija, pentru deceptie si negare”.

Una din crizele majore ale anului 1983 a fost doborarea, de catre Rusia, a unui avion corean de pasageri, in spatiul international. Episodul a dus la un plus de paranoia si alarma in mediul deja toxic de la Moscova, unde s-a declarat public faptul ca avionul a fost doborat deoarece se considera ca este un avion american aflat intr-o misiune de strangere de informatii.

Citeste si Adevarul despre OZN-uri. Ce se arata intr-un raport CIA

Desi cele doua puteri nu stateau chiar pe buza unui razboi nuclear, scrie Fischer, starea ridicata de alerta din URSS, protocoalele RYAN, programul PSYOP si alte elemente au format „ultimul paroxism al Razboiului Rece”.

Anxietatile sovieticilor in 1983 nu erau doar un instrument de propaganda si nu erau construite doar pentru consum intern. Liderii tarii chiar considerau ca sunt amenintati direct pana si de cele mai mici actiuni americane, sau chiar de lucruri pe care SUA nu le facuse.
Adauga un comentariu