Actualitate

DNA vrea confiscarea averii clanului care conduce primaria. Procurorii cer pedepse maxime

Publicat: 18 oct. 2016
1
@ Fostul primar a decedat la circa un an dupa ce a fost trimis in judecata de procurorii DNA @ Intre timp, primaria a fost preluata de Gheorghe Valeanu, cumnatul fostului primar @ Judecatorii au finalizat judecarea dosarului de coruptie, urmand sa pronunte sentinta peste circa 2 saptamani
 
Unul dintre cele mai mediatizate dosare de coruptie din administratia publica ieseana se apropie de final. Astfel, in cursul zilei de ieri, magistratii ieseni de la Tribunal au finalizat cercetarea judecatoreasca in dosarul de coruptie de la Primaria comunei Ion Neculce. In acest dosar este vorba despre faptul ca membrii clanului RusuValeanu, cei care au acaparat Primaria Ion Neculce, au folosit in interes personal fondurile europene alocate pentru intretinerea pasunii comunale.

Pentru ca ieri s-a terminat judecarea dosarului, magistratii au vrut sa asculte pledoariile finale, iar cu aceasta ocazie procurorii DNA au cerut ca inculpatii sa fie condamnati la pedepse maxime de inchisoare si sa li se confiste averea pentru a fi recuperat prejudiciul. Pe de alta parte, unii avocati ai apararii, cum ar fi Ionel Nechita, au solicitat achitarea unor inculpati, pe motiv ca nu s-au numarat printre cei care au falsificat documentele in vederea obtinerii fondurilor europene.

„Eu nu stiu prea multe despre acest dosar. Abia am intrat in acest dosar, l-am preluat de la un coleg de-al meu. Atat pot sa spun, ca cei pe care ii reprezint nu sunt vinovati, nu se numara printre cei care au falsificat incrisurile respective”, a spus avocatul Ionel Nechita. Insa, unul dintre inculpati, si anume fostul viceprimar Neculai Musat, a recunoscut faptele, motiv pentru care, in baza prevederilor legale, trebuie sa beneficieze de o pedeapsa mai mica. 

„Ei, cei din familia fostului primar Rusu au cheltuit banii, iar eu am acum sechestru pe casa. Nu este corect. Fostul primar Rusu a coordonat singur aceasta afacere penala. Am recunoscut totul in fata judecatorilor. Am povestit cum m-a trimis Vasile Rusu cu acea hotarare a Consiliului Local care era un fals. Se luase un numar de inregistrare de la o hotarare a Consiliului Local care se referea la acordarea unui ajutor social unei familii nevoiase. Numarul respectiv l-am trecut in hotararea falsa prin care am vrut sa demonstram ca la noi toti consilierii locali au fost de acord cu concesionarea pasunii comunale”, a spus Neculai Musat.
 
Trebuie sa reamintim ca, in acest dosar au fost trimisi in judecata de DNA Iasi fostul primar al comunei Ion Neculce, fostul viceprimar Neculai Musat, dar si alti functionari ai primariei, precum si reprezentanti ai unei societati comerciale din Targu Frumos. Acestia sunt acuzati ca au falsificat documente pentru a deturna in interesul lor personal fondurile europene. 
 
Dupa circa un an de la momentul in care a fost trimis in judecata, fostul primar Vasile Rusu a decedat. In timpul cercetarilor s-a stabilit ca fostul primar a „investit” banii pentru a-si cumpara niste utilaje agricole. Acum, afacerile familiei au fost preluate de cumnatul sau, actualul primar al comunei Ion Neculce, si anume Gheorghe Valeanu. Si in prezent, sotia fostului primar, adica sora lui Valeanu, dar si fiica sa, lucreaza la Primaria Ion Neculce. De aceea, spunem ca aceasta primarie este condusa de clanul Rusu-Valeanu.  Revenind la dosarul penal, banii incasati ilegal au reprezentat subventiile pentru pasune pentru anii 2007, 2008, 2009.

„În scopul de a obtine si de a folosi, netransparent, subventia pe suprafata acordata de APIA pentru suprafetele de pasune aflate în domeniul public al comunei Ion Neculce (Iasi), inculpatii Rusu Vasile, Iftimiei Mihai si Musat Neculai au întocmit, fara a avea acordul prealabil al Consiliului Local, doua contracte de arenda (în cursul anilor 2007 si 2009) si un proces verbal de concesiune (în cursul anului 2008), prin care acesta din urma primea în arenda, consecutiv, suprafata de 1.371,55 ha, 1.123 ha si, respectiv, 1.168, 72 ha pasune comunala”, au aratat procurorii DNA.

Valoarea totala a prejudiciului din acest dosar este de 641.746,38 lei. Comentarii
  • Bravo DNA.
    Sa va dau un pont : verificati actele din aasociatia de locatari din Plaiesilor condusa de Irimia Constantin sa vedeti acolo ce contabilitate au, ce evaziune fiscala se fac pe spinarea locatarilor: acte la dublu , nu corespund valorile, calcule dupa ureche, impunerea de pierderi la apa, decontari fictive, chiriasi care platesc asociatia pe sub mana (fara eliberarea de chitanta) si locatarii platesc pierderile etc….
    Politistilor le este frica sa actioneze in zona, sa faca verificari….. numai bisnitarii si hotii au prioritate, restul locatarilor sa plateasca bir, ca suntem sub robia analfabetilor si al hotilor.
    Astia sunt platiti din banii de asociatie sa urmareasca locatarii care le stau in cale, sa isi bata joc, sa calce pe cadavre, mai nou s-a format un grup infractional de crima organizata in zona . Daca-i intrebi nimeni nu stie si nu cunoaste, dar totul se afla pe la spate.

Adauga un comentariu