International

DNA-ul bulgaresc a picat. Parlamentarii bulgari au respins legea anticoruptie

Publicat: 03 sept. 2015
1

Parlamentarii din Bulgaria s-au speriat de stirile produse in ultima perioada de DNA si au decis sa pice un proiect de lege anticoruptie care ar fi permis intensificarea controlului asupra politicienilor si functionarilor publici, Bulgaria fiind adesea criticata de institutiile europene pentru lipsa progreselor in combaterea coruptiei.

Textul, propus de guvernul de coalitie condus de premierul conservator Boiko Borisov, a fost sustinut de numai 101 de deputati dintre cei 211 prezenti.

Proiectul prevedea crearea unui ‘birou de lupta impotriva coruptiei in sferele inalte ale puterii’, ce ar fi urmat sa monitorizeze circa 10.000 de responsabili, respectiv oameni politici, inalti functionari si magistrati, precum si consilieri municipali, rectori de universitati, directori de spitale si sefi de proiecte finantate din fonduri europene.

Doua mici partide din coalitia guvernamentala, ABV (de stanga) si Frontul Patriotic (nationalisti), care au impreuna 29 de mandate in legislativ, s-au abtinut de la vot, astfel ca pozitia lor a jucat un rol decisiv in respingerea proiectului. Parlamentarii Frontului Patriotic s-au opus in special unei dispozitii din lege care prevedea posibilitatea lansarii unei investigatii pe baza unui denunt anonim.

La randul sau, presedintele Partidului Socialist (de opozitie), Mihail Mikov, considera ca legea ar fi putut permite guvernului sa desfasoare actiuni represive impotriva opozitiei.

Dupa vot, vicepremierul pentru afaceri europene Meglena Kuneva (fost comisar european) a deplans ‘lipsa vointei de a lupta impotriva coruptiei’. ‘Proiectul de lege a starnit teama multor deputati, prin efectul sau potential asupra intereselor acestora si ale persoanelor pe care ei le apara’, a explicat Kuneva.

De la aderarea lor la UE, in 2007, Bulgaria si Romania sunt monitorizate de Comisia Europeana cu ajutorul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), prin care este urmarita eficienta justitiei din aceste doua tari in combaterea coruptiei.




Adauga un comentariu