Actualitate

DNA loveste in plin mafia fondurilor europene. Masura dura luata de procurorii anticoruptie

Publicat: 15 sept. 2014
1

@ Fostul director al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura este vizat de ancheta @ S-au platit zeci de miliarde de lei din fonduri europene pentru lucrari care nu au fost realizate niciodata @ Pentru fraudarea fondurilor europene s-au folosit documente false

Procurorii anticoruptie ieseni sunt pe cale sa finalizeze un alt dosar care vizeaza modul in care slujbasii statului in complicitate cu administratorii unor firme private au fraudat fonduri europene destinate dezvoltarii infrastructurii din mediul rural. Pentru ca in acest dosar s-a stabilit ca prin fapte de coruptie s-a produs un prejudiciu de 18 miliarde lei vechi bugetului comunitatilor europene, zilele trecute Directia Nationala Anticoruptie -Serviciul Teritorial Iasi a decis sa instituie sechestru pe averea persoanelor cercetate.

Masura sechestrului pe avere il vizeaza inclusiv pe fostul director al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura, Liviu Bulgaru, deoarece a aprobat efectuarea platilor in proiectele respective, desi a fost anuntat ca lucrarile care erau vizate de finantare nu fusesera efectuate conform proiectului. De asemenea, s-a instituit sechestru asigurator si pe averea Elenei Curcudel, primarul comunei Mironeasa, localitatea in care a fost savarsita frauda. In urma cu circa 4 ani, Primaria Mironeasa a obtinut o finantare de 2,5 milioane euro prin Programul National de Dezvoltare Rurala in vederea modernizarii infrastructurii comunei.

Citeste si: Procurorii au dezlegat misterul primariei arse din Mironeasa – FOTO

Implementarea proiectului a batut recordul ca durata. Din cauza unor nereguli, contestatii si rezilieri de contracte au fost organizate mai multe proceduri de achizitie, astfel incat finalizarea lucrarilor a durat nepermis de mult. Banii au fost alocati pentru asfaltarea drumului Schit Hadambu – Ursita – Mironeasa si achizitionarea unor utilaje de intretinere a arterelor comunale. Ancheta a demarat in anul 2011, cand un grup de consilieri locali de la Mironeasa au depus o plangere penala care viza o serie de nereguli savarsite in cadrul acestui proiect. Ultima firma care a castigat licitatia se numeste Conbetas SRL din Vaslui.

Imediat dupa incheierea contractului, Primaria Mironeasa a platit firmei respective integral lucrarile, desi nu-si facuse treaba decat pe jumatate. Pentru a plati firmei respective banii a fos incheiat in fals un proces-verbal de receptie finala a lucrarilor. De aceea in acest dosar procurorii au formulat si unele acuzatii de fals si uz de fals. Liviu Bulgaru a aprobat plata ultimelor transe de bani in cadrul proiectului, desi stia ca se fac unele verificari si ca exista unele suspiciuni de frauda. Mai trebuie precizat ca s-a luat masura sechestrului asigurator si pe bunurile unor functionari din APDRP cei care au avizat documentatia efectuarii platilor in cadrul proiectului de la Mironeasa.

Bulgaru are probleme mari

Dupa plecarea lui Liviu Bulgaru de la conducerea APDRP (devenita intre timp Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale-AFIR) au inceput sa iasa la lumina din ce in ce mai multe nereguli facute in aceasta institutie in perioada in care personajul avea putere de decizie asupra modului in care trebuie cheltuiti banii europeni alocati dezvoltarii mediului rural. Liviu Bulgaru mai este cercetat intr-un alt dosar de coruptie instrumentat de DNA Suceava. In acest dosar este vorba despre aprobarea ilegala a unei finantari pentru comuna Moldovita. DNA a declansat aceasta ancheta in urma unei plangeri depuse de actuala conducere a AFIR.

In cadrul Masurii 322, comuna Moldovita a obtinut o finantare in valoare de 100 miliarde lei vechi pentru modernizarea infrastructurii de strazi si a unui camin cultural. Asta in conditiile in care comuna Moldovita nu intrunea punctajul necesar conform criteriilor europene de evaluare pentru a obtine acesti bani. S-a constatat ca documentele care contineau punctajele in urma evaluarii depuse de comune au fost falsificate. Unele comune au fost depunctate abuziv, iar unele proiecte cum este cel al comunei Moldovita au fost supraevaluate. Au fost favorizate in special comunele conduse de primari PDL.

Avand in vedere frauda constatata, APDRP a dispus recuperarea banilor de la Consiliul Local Moldovita. Potrivit unor surse, falsurile au fost facute pentru a satisface dorinta fostului presedinte al CJ Suceava, Gheorghe Flutur, care a vrut astfel sa-l ajute pe primarul comunei Moldovita sa obtina finantarea. Flutur era considerat baronul PDL al Moldovei in perioada guvernarii democrat-liberalilor, iar primarul din Moldovita era membru al partidului. Flutur era cel care-l sustinea pe functie pe Bulgaru si de aceea acesta din urma nu avea curaj sa miste in front.
Comentarii
  • Asta-i treaba cu numirile politice la conducerile institutiilor , agentiilor si companiilor de stat ! Politrucii ajunsi directori la propunerea baronilor locali nu-i pot refuza pe acestia chiar si atunci cand li se cere sa incalce legile .

  • Macar la Mironeasa s-a facut ceva, s-a asfaltat, s-au reabilitat scoli, s-au construit gradinite. La Scheia ce s-a facut? Se darama primaria pe ei, de gospodari ce sunt.

    • Ce treaba are primarul din Scheia cu drumurile? El locuieste doar la asfalt, mai aproape de Scanteia decat de Scheia… Cred ca este singura comuna prin care nu trece un drum asfaltat! DOAR PE LA MARGINE, DRUMUL IASI-VASLUI, IN REST…

  • La Mironeasa totul e posibil; acolo nu sunt reguli, nu sunt legi , mai ales de cand acea comunitate este manipulata de o taranca cu pretentii, fosta telefonista , care are 2 clase mai mult decat trenul …

    • DA, IUBIREA CU NASUL E POSIBILA SI TRECI SI LA MAI MULTE CLASE SI CAND MERGI CU NASU EI SI BANI DUPA LEGEA NOUA (SE CULCA FINA CU NASUL)…..HAHAHAHAHAHA

  • va plingeti ca o telefonista-primar s-a imbogatit din fonduri europene;primarul din FINTINELE,agent veterinar cu diploma,a ciordit lovele din infrastructura cit nu poate duce;pina la sfirsitul mandatului trebuie sa faca un metru cub de roni;asta este obiectivul familiei

  • Nu aici lucreaza si unul Dumitru, care a fost activist de partid la CUG inainte de Revolutie? Ce s-a mai ****** si ala …! Vilisoara in Podul de Fier, masina-masina, amanta … . He-he!

  • ce treaba are bulgaru aici ” mai bine intrebatil pe padure si pe mincinoasa aia de curcudel care a tepuit toate firmele din judet si dupa aia a dat foc la primarie ea si cu tafistul de barbatusu

Adauga un comentariu