National

DNA: Ce implicare a avut Bica in clasarea dosarului lui Simu

Publicat: 02 sept. 2015
1

Horia Simu a declarat ca Serban Pop ar fi pretins suma de 1,5 milioane de euro pentru a determina solutionarea favorabila a dosarului pe care omul de afaceri il avea la DIICOT, insa afirmatia nu este sustinuta de probe, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer arestarea preventiva a fostului sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Discutiile dintre cei doi ar fi avut loc in primavara anului 2014, la initiativa lui Pop, care ar fi spus ca poate obtine inchiderea dosarului in schimbul unei sume de bani destinate exclusiv persoanelor care ar fi rezolvat problema.

„Din declaratia numitului Simu Horia rezulta ca modalitatea de savarsire a elementului material al laturii obiective a infractiunilor de dare de mita si complicitate la dare de mita a fost precedata de initiativa complicelui infractiunii de dare de mita Pop Serban, formulata mituitorului in primavara anului 2014.

Citeste si Alina Bica si fostul sef ANAF, Serban Pop, se intorc dupa gratii

Initiativa a fost realizata initial printr-o comunicare aluziva, ocolitoare, privind suma de 1,5 milioane euro, urmata de intelegerea in care mituitorul a fost dispus sa puna la dispozitia complicelui o suma de aproximativ 230.000 euro, din care 150.000 euro cash si 80.000 euro sub forma de contracte de asistenta judiciara, pentru solutia de clasare, dupa ce mituitorul a respins categoric sa dea suma de 1,5 milioane euro”, se arata in referatul DNA.

Afirmatiile lui Horia Simu referitoare la cei 1,5 milioane de euro pretinsi de Serban Pop nu au fost sustinute de martorii din dosar si nici de alte probe, astfel ca nu au putut fi formulate acuzatii pe baza lor.

„Raman in afara contextului probator sustinerile mituitorului Simu Horia, conform carora Pop Serban l-a santajat, i-a pretins 1,5 milioane euro si l-a amenintat ca, in cazul refuzului de a remite banii, va fi arestat in cateva zile si va fi arestata si sotia sa daca nu remite suma. Aceste sustineri au valoarea unor afirmatii ale persoanei acuzate de dare de mita, care in mod rezonabil incearca sa diminueze contributia sa infractionala”, se mai precizeaza in referat.

DNA: Bica a grabit clasarea dosarului lui Simu, pretextul fiind un control al Inspectiei Judiciare
Alina Bica a facut presiuni pentru clasarea dosarului lui Horia Simu sub pretextul unui control al Inspectiei Judiciare care ar fi vizat dosarele vechi nesolutionate, desi o astfel de verificare nu a avut loc, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer arestarea preventiva a fostei sefe a DIICOT.

Primele presiuni ar fi fost exercitate in iunie 2014, asupra procurorului care instrumenta la acel moment dosarul ce viza posibile activitati ilegale derulate de Horia Simu la societatea Cuprom, detinuta de el.

Citeste si Judecatorul Elenei Udrea, INCOMPATIBIL

„Dupa cateva zile, la sfarsitul lunii iunie 2014, numita Bica Alina Mihaela a efectuat din nou demersuri si acte privitoare la indatoririle sale de serviciu, respectiv i-a atras atentia asupra dosarului Cuprom care este vechi si pe un ton ridicat i-a solicitat sa solutioneze dosarul, deoarece DIICOT este sub monitorizarea Inspectiei Judiciare pe dosare vechi, iar aceste demersuri au determinat redistribuirea dosarului si clasarea in data de 09.07.2014”, se precizeaza in referat.

In urma verificarilor efectuate de procurorii DNA, s-a constatat ca in anul 2014 nu a existat niciun control al Inspectiei Judiciare care sa vizeze dosarele vechi nesolutionate de DIICOT.

„In plus, niciun control si nicio monitorizare nu justifica si nu ofera legitimitate unei solutii dispusa intr-un dosar contrar probelor administrate. Astfel, aceasta a urmarit, in realitate, exclusiv impunerea unei solutii de clasare”, au concluzionat procurorii anticoruptie.

Dupa ce a repartizat dosarul lui Horia Simu unui alt procuror, primul refuzand sa cedeze presiunilor, Alina Bica ar fi folosit acelasi pretext pentru obtinerea rapida a clasarii.

Procurorul care a primit dosarul a declarat ca nu a analizat probele deja administrate si nu a verificat stadiul acestora, motivand ca a dat solutia de clasare „deoarece s-a pus problema sa scoatem cauzele vechi, caci urma sa aiba loc un control al Inspectiei Judiciare”.

Fosta sefa a DIICOT Alina Bica a fost retinuta marti de procurorii DNA, fiind acuzata de luare de mita si participatie improprie sub forma determinarii cu intentie la savarsirea fara vinovatie a infractiunii de abuz in serviciu.

In acelasi dosar a fost retinut Serban Pop, fost sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), pentru savarsirea infractiunii de complicitate la dare de mita.

De asemenea, procurorii anticoruptie desfasoara acte de urmarire penala si fata de omul de afaceri Horia Simu, care are calitatea de suspect, pentru savarsirea infractiunii de dare de mita.

La data de 8 noiembrie 2014, Alina Bica, in calitate de procuror sef al DIICOT, a primit printr-un intermediar (martor denuntator in cauza) suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro pe care acesta din urma, in calitate de interpus, a primit-o de la Serban Pop.

Citeste si Curtea de Apel Bucuresti a mentinut decizia de rejudecare a dosarului Marianei Rarinca

DNA sustine ca suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost data de Horia Simu lui Serban Pop in transe, pe parcursul a 8 luni, in cursul anului 2014.

Serban Pop si Alina Bica au fost prezentati marti la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 zile.




Adauga un comentariu