National

DNA arunca BOMBA: Exista doua dosare penale in curs de instrumentare

Publicat: 11 oct. 2016
1

DNA are in instrumentare doua dosare penale avand ca obiect contractul de realizare a autostrazii Brasov-Cluj-Bors, unul privind contractul din 2003, iar cel de-al doilea vizand modificarile aduse contractului initial, a precizat Biroul de Presa al institutiei.

„Exista doua dosare penale aflate in curs de instrumentare, avand ca obiect contractul de realizare a autostrazii Brasov-Cluj-Bors. Un dosar care are ca obiect negocierea, aprobarea si semnarea contractului de proiectare, construire si finantare a autostrazii Brasov-Cluj-Bors, in cursul anului 2003. Se efectueaza cercetari penale pentru suspiciunea savarsirii unor infractiuni de abuz in serviciu sub forma calificata. Un alt dosar care are ca obiect modificarile succesive la contractul initial, adoptate in perioada 2003-2013. Se efectueaza cercetari penale pentru suspiciunea savarsirii unor infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul”, a declarat purtarorul de cuvant al DNA, Livia Saplacan.

O alta cauza privind contractul Bechtel a fost clasata de procurori la data de 30 septembrie 2015. Solutia a fost data de Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 5, cauza vizand disparita contractului.

Reprezentanti ai Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 5 au declarat ca pentru infractiunea de furt s-a concluzionat ca fapta respectiva, asa cum era descrisa, nu era prevazuta de legea penala. Cat priveste infractiunile de abuz in serviciu, neglijenta in serviciu si distrugere, s-a constatat ca era implinit termenul de prescriptie, au precizat aceleasi surse.

Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine a depus la DNA, in 20 august 2013, o plangere penala pentru neglijenta in serviciu privind protectia informatiilor clasificate, ca urmare a lipsei exemplarului original al contractului cu Bechtel pentru autostrada Brasov-Bors.

Fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, a anuntat la 7 august 2013 ca a depus plangere penala la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in cazul ministrului Dan Sova, acuzandu-l ca ascunde contractul original cu Bechtel semnat de Adrian Nastase in anul 2003 pentru a-l apara pe fostul premier. Anterior, Sova a sustinut ca desecretizarea contractului cu Bechtel nu s-a facut pentru ca nu s-a gasit, la Ministerul Transporturilor, varianta originala. In replica, Boagiu a sustinut ca documentul se afla la etajul 2, camera 58. Intre timp, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine a publicat unele documente declasificate referitoare la contract.

Proiectul autostrazii Brasov-Bors, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat in 2003 si inceput in 2004, in baza unui contract de 2,2 miliarde de euro incheiat cu Bechtel, care trebuia executat pana in 2012.

Contractul a suferit in decursul timpului mai multe modificari, fiind reziliat in mai 2013. Pe fondul disputelor politice initiate de partidele care s-au succedat la guvernare si fara bani alocati de la buget, proiectul de 415 kilometri a fost derulat intr-un ritm lent, fiind executati doar 52 de kilometri.
Adauga un comentariu