National

DNA: 18 angajati din cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna al MAI, urmariti penal. Acuzatiile aduse

Publicat: 31 aug. 2016
1

Procurorii DNA au dispus efectuarea urmaririi penale fata de 18 angajati din cadrul MAI – Departamentul de Informatii si Protectie Interna (DIPI).

Procurorii DNA au dispus efectuarea urmaririi penale fata de 18 angajati din cadrul MAI – Departamentul de Informatii si Protectie Interna (DIPI) in dosarul in care sunt deja cercetati sase fosti sefi ai acestei structuri pentru fapte privind schimbarea destinatiei fondurilor alocate pentru cheltuieli operative catre cheltuieli de protocol.

Cei 18 angajati sunt anchetati pentru infractiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz in serviciu sub forma complicitatii, fals si uz de fals.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ca angajati din cadrul D.I.P.I ar fi efectuat urmatoarele activitati:
– sub pretextul existentei unor cheltuieli pentru activitati informativ-operative, au intocmit rapoarte care au fost aprobate de persoane din conducere si in baza carora sume din fondurile operative au fost folosite, in mod nelegal, pentru cheltuieli de protocol, inzestrarea institutiei ori au fost folosite in interes personal de catre persoane din conducerea institutiei;
– au atestat in fals necesitatea/existenta unor cheltuieli operative;
– si-au insusit sume de bani din fondurile operative, pentru a fi folosite in interes personal;
– au folosit rapoartele la Compartimentul fonduri operative al D.I.P.I., cunoscand ca au fost intocmite in fals, in scopul fraudarii fondurilor operative.

In total, 24 de persoane, intre care sase cu functii de conducere la data faptelor au dobandit calitatea de suspect in prezentul dosar, arata DNA.

Din probele administrate in acest moment, exista suspiciunea rezonabila ca suma deturnata din fondurile operative ale D.I.P.I pentru cheltuieli de protocol si pentru inzestrarea institutiei, in perioada 2014-2015, depaseste 220.000 lei, iar suma insusita in interes personal depaseste 70.000 lei, conform DNA.
Adauga un comentariu