Actualitate

Disputa printre primarii Iasului. Miza este de 70 miliarde lei

Publicat: 10 feb. 2015
1

@ Primarii din judetul Iasi ar putea primi in aceste zile cateva miliarde lei vechi @ Totul tine insa de alesii judetului, care ar urma sa imparta banii dupa anumite criterii @ Alesii locali au facut zile intregi rand la usa consilierilor pentru a-si sustine cauza si pentru a beneficia de fonduri

Autoritatile iesene vor imparti la sfarsitul acestei saptamani circa 70 miliarde lei vechi catre comunele si orasele din judet. Nevoile primariilor sunt insa mult mai mari, mai ales ca este vorba de fonduri privind finantarea unor proiecte aflate in derulare. Fiecare din cele 98 de primarii din judet au nevoie de fonduri pentru a putea continua proiectele incepute, numai ca banii vor fi alocati dupa criteriile celor de la CJ. Cel mai probabil, cea mai mare parte a banilor ar urma sa ajunga catre comunele conduse de primari PSD, insa si in acest caz suma este infima fata de nevoile localitatilor. De altfel, primarii au aratat ca in unele cazuri situatia este fara iesire.

„Noi avem un proiect de asfaltare a unui drum comunal de peste 3 kilometri lungime, am primit deja pentru proiectul tehnic circa 20.000 lei, avem promisiuni ca pentru finantarea lui vom avea vreo 200.000 lei. Acum nu avem de facut decat sa asteptam sa se faca ceva. Nevoi sunt multe, am avea parte de multi bani pentru multe proiecte, dar situatia este limitata”, a spus Gheorghe Cazacu, primarul comunei Barnova.

Primarii au beneficiat acum cateva zile de peste 40 milioane de lei din banii Guvernului pentru sustinerea unor proiecte locale, bani care pana acum treceau prin Consiliul Judetean. Dupa ce Guvernul a modificat legea si a redirectionat fondurile prin Directiile de Finante, CJ a ramas doar cu o farama din fonduri. Iar acum, cel mai probabil banii se vor duce catre proiectele care au nevoie urgenta de finantare si unde autoritatile locale nu dispun de suficienti bani pentru a asigura partea lor. Unii primari au si inaintat zeci de adrese catre CJ pentru a putea beneficia de un sprijin cat de mic. „Am facut o adresa catre Consiliul Judetean pentru a primi finantare. Eu am doua proiecte in derulare, am dorit ca domnul presedinte sa tina cont si de noi, ca nu avem de unde pune 18 miliarde lei vechi la cofinantare. Avem o situatie foarte grea si orice ban este binevenit”, a mentionat Constantin Zamfirache, primarul comunei Grajduri.

Si primarii liberali au cerut fonduri pentru continuarea unor proiecte. „Consiliul Local al comunei Plugari a demarat prin anul 2009 un proiect privind baza sportiva din localitate. Ar trebui circa patru miliarde lei vechi sa finalizam investitia care a ajuns acum o ruina pentru ca nu s-au mai dat bani de la nivel central. De vreo sase ani proiectul a inceput si nu a mai fost dus pana la capat si ne-ar prinde bine acesti bani. Am primit recent bani pentru sistemul de canalizare la satul Borosoaia, proiect care ar urma sa fie finalizat”, a mentionat Paul Mursa, primarul comunei iesene Plugari.
Comentarii
  • Alo cazacu…..e vorba de drumul din visan in iasi depsre care plinge tot poporul comunei?sau iar faci alte asfaltari inutile cum e si cea din visan spre barnova si care nu are nici finalitate si o foloseste putina lume doar vara!

Adauga un comentariu