National

Disputa pe Facebook, intre Ionut Vulpescu si Corina Suteu, despre cine a pierdut banii Culturii

Publicat: 11 sept. 2016
1

Bugetul Ministerului Culturii a devenit din nou subiect de disputa, de aceasta data online si intre fostul ministru social-democrat Ionut Vulpescu si actualul ministru, Corina Suteu.

Vulpescu spune ca in mandatul sau nu a pierdut niciun leu la rectificarea bugetara si o acuza pe Suteu ca a pierdut 179 de milioane de lei, in timpul ce ministrul in functie spune ca suma a fost obtinuta de predecesorul ei, din fonduri europene, dar nu a putut fi accesata la timp.

Fostul ministru al Culturii Ionut Vulpescu se declara nemultumit ca „masacrul fondurilor din bugetul Culturii, in urma rectificarii bugetare, continua”, desi in mandatul sau i-a fost reprosat faptul ca a pierdut o suma cu mult mai mica.

„In proiectul initial al rectificarii bugetare, Ministerul Culturii ar fi pierdut doua milioane de lei. Evident, Ministerul n-a pierdut nimic, dimpotriva. Acum, dupa ce 179 de milioane de lei au fost taiate de la Cultura, tacere. Nimic despre demisie, rusine si alte populisme estivale”, a scris sambata Ionut Vulpescu pe Facebook, invocand „linistea asurzitoare a societatii civile” cu privire la acest subiect.

In replica, actualul ministru al Culturii, Corina Suteu, explica, tot pe Facebook, faptul ca predecesorul sau, Vlad Alexandrescu, a obtinut cei 179 de milioane de lei ca pe o suma suplimentara, respectiv fonduri nerambursabile pentru perioada 2014-2020.

„Aceasta suma nu putea fi accesata decat ca urmare a depunerii unor proiecte, evaluarea si aprobarea acestora fiind facuta de catre autoritatea de management de la MDRAP. Conform calendarului pentru programul operational regional (POR), masura 51-reabilitari monumente istorice, pana in noiembrie 2016 este doar perioada de depunere, abia apoi se facea evaluarea si aprobarea, deci mandatul acesta era depasit. Noi nu puteam accesa banii decat odata aprobate proiectele. E ca si cum am fi avut bani virtuali”, a aratat demnitarul.

Ea adauga ca obtinerea initiala a acestor fonduri suplimentare de catre Vlad Alexandrescu s-a facut in ciuda faptului ca se stia ca nu pot fi accesate pana la sfarsitul lui 2016, „pentru a se da impresia ca bugetul Culturii a crescut”.

Intrucat acesti bani erau trecuti „pe hartie”, adica ministerul avea la dispozitie 179 de milioane de lei, la rectificarea bugetara conducerea institutiei nu a mai avut argumente sa ceara fonduri suplimentare, mai explica Suteu.

Detinatorul portofoliului de la Cultura subliniaza ca „Guvernul Ciolos a precizat constant ca la rectificare doar ministerele cu executie buna vor avea suplimentare bugetara. Si s-a tinut de cuvant” si ca pentru 2017 pregatesc „un buget realist”, precum si „multi-anualitatea pentru proiectele prioritare consolidate si programele recurente”.

Ministerul Culturii a pierdut, la ultima rectificare, 194,0 milioane lei, in principal la proiectele finantate din fonduri externe nerambursabile.
Adauga un comentariu