Local

Disputa apriga pe unul dintre cele mai ravnite terenuri din Iasi. Proprietatea a apartinut unui mare combinat

Publicat: 06 ian. 2015
1

@ Judecatorii au fost solicitati sa anuleze contractul de vanzare-cumparare a fostului combinat de fire si fibre sintetice @ Inca nu s-a dat o sentinta in dosarul de devalizare a fostei intreprinderi

Desi este in faliment dupa ce a fost devalizat de fostii directori Viorica Zlate si Viorel Viadner in complicitate cu fratii Nanaa, fostul combinat de fibre si fire sintetice continua sa aprinda spiritele printre oamenii de afaceri. Asta deoarece la sfarsitul anului trecut, lichidatorul judiciar al Terom a solicitat judecatorilor de la Tribunalul Sindic sa anuleze contractul de vanzare-cumparare al platformei industriale. Avand o suprafata de 95.357 metri patrati de teren, platforma industriala reprezinta tot ce a mai ramas din combinat dupa ce a fost devalizat de persoanele enumerate mai sus. Platforma industriala a fost cumparata in urma unei licitatii publice de compania romaneasca Romcarbon SA care a platit pentru aceasta proprietate suma de 36.113.157 lei, inclusiv TVA.

Platforma era formata, de asemenea, din pavilioane administrative si hale de productie care aveau dotarile necesare continuarii procesului de productie. In momentul in care a cumparat platforma industriala, adica la mijlocul anului 2007, Romcarbon a transmis ca ar putea continua procesul de productie, dar acest lucru nu s-a intamplat. Lichidatorul judiciar solicita anularea contractului de vanzare-cumparare pe motivul ca o parte din proprietatea industriala si suprafata de 5.501 metri patrati era grevata de sarcini. La momentul incheierii contractului de vanzare-cumparare Oficiul Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) fusese notificat in legatura cu faptul ca suprafata respectiva era grevata de sarcini. Cu toate acestea, dupa aceea OCIPI a intabulat intreaga proprietate in favoarea Romcarbon. Astazi are loc primul termen in dosarul in care lichidatorul cere anularea acestui contract.

Citeste si: Cine ar mai fi crezut? Dosarul Terom, finalizat

In cazul in care instanta va admite cererea lichidatorului atunci va fi necesara o noua licitatie de vanzare a platformei. Asta deoarece combinatul este in faliment si se afla in procedura de lichidare. Aceasta este una dintre cele mai ravnite proprietati imobiliare din oras. Avand in vedere ca se afla la marginea unor importante cai de acces din oras, oameni de afaceri cunoscuti au intentionat sa cumpere acest teren pentru amenajarea unui mall. In aceeasi ordine de idei trebuie precizat ca dosarul care vizeaza devalizarea SC Terom SA va avea un nou termen pe data de 26 ianuarie la Tribunalul Bucuresti. Desi dosarul a fost finalizat cu solutie de trimitere in judecata de Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism, judecatorii de la Tribunalul Bucuresti nu au dat inca o sentinta.

In acest dosar au fost trimisi in judecata Ammar Nanaa, cu dubla cetatenie romana si siriana, Hasan Nanaa, Ali Nanah, Viorica Zlate, Ioan Viorel Vaidner, Marijana Inglifer, Teodora Dumitru si Mohamad Shawi. Prejudiciul total este de 140 miliarde lei vechi. Inculpatii mai sunt acuzati ca dupa „privatizare” si-au facut tot felul de firme prin care au capusat combinatul si in cele din urma l-au falimentat. Potrivit anchetatorilor, la momentul privatizarii, in anul 2002, Terom SA era principalul producator de fibre sintetice si artificiale din Romania. Avea un capital social de 15.660.425 lei, iar echipamentele si utilajele tehnologice detinute prezentau un grad de uzura tehnica de 15 la suta.
Adauga un comentariu