Eveniment-Social

Disperarea unei mame

Publicat: 02 mart. 2006
6

•Mihaela si Magdalena sunt cele doua fetite ale Lidiei Danila •Margareta Danila, mama femeii si bunica celor doua fetite, a paralizat anul trecut iar de atunci nu poate sa se mai ridice din pat, nu poate sa vorbeasca si nici nu aude •Venitul lunar al familiei Danila nu depaseste doua milioane si jumatate lei •”Nu ma intereseaza ce trebuie sa fac pentru a-mi tine fetele la scoala. Inca nu am ajuns sa ceresesc, dar, daca va trebui, nimic nu ma va impiedica sa o fac, atat timp cat ele vor putea sa se duca la scoala”, a spus Lidia Danila

O ieseanca de 42 de ani este nevoita sa-si creasca cele doua fetite si sa-si ingrijeasca mama bolnava cu un venit lunar care nu depaseste doua milioane si jumatate de lei. Lidia Danila este o femeie maruntica, al carei chip pastreaza urmele unei vieti traite in saracie, griji si suferinta. Cele doua fetite, Mihaela, de 12 ani, si Magdalena, de 13 ani, sunt singura bucurie a femeii, care se zbate in fiecare zi pentru a le oferi macar posibilitatea de a urma cursurile unei scoli. „Nu ma intereseaza ce trebuie sa fac pentru a-mi tine fetele la scoala. Inca nu am ajuns sa cersesc, dar, daca va trebui, nimic nu ma va impiedica sa o fac, atat timp cat ele vor putea sa se duca la scoala. Eu am avut o viata foarte grea si am suferit mult si de aceea vreau ca fetele mele sa faca o scoala, pentru ca nu vreau sa ajunga ca mine”, a spus Lidia Danila. In urma cu 12 ani, nu dupa mult timp de la nasterea Mihaelei, tatal fetitelor – Dumitru Alexandrescu, care acum are 52 de ani, a intentat divort si a plecat in Vaslui, unde s-a recasatorit, si nu a mai luat legatura niciodata cu fosta sa sotie si cu fetitele sale. Din acel moment, femeia a trebuit sa-si creasca singura copiii si in acelasi timp sa aiba grija si de mama sa, bunica fetelor, Margareta Danila. Batrana, in varsta de 81 de ani, a paralizat anul trecut iar de atunci nu poate sa se mai ridice din pat, nu poate sa vorbeasca si nici nu aude. „Mama sta la noi si este foarte bolnava, iar acum sase luni, in urma unei crize de inima, a paralizat si nu si-a mai revenit. Acum sta in pat tot timpul si abia schiteaza cateva gesturi. Este dependenta de mine si nu pot sa o las singura nici o clipa. Imi este atat de mila de ea pentru ca si ea, la randul ei, s-a zbatut ca mie sa-mi fie bine si a avut grija de mine si m-a crescut. Nu pot sa o abandonez acum, cand nu are nici un alt ajutor”, a mai spus Lidia Danila. Familia Danila locuieste intr-o singura camera dintr-o casa darapanata din cartierul Tatarasi, pentru care plateste chirie, in fiecare luna, un milion lei. Fara gaz metan si fara apa potabila, o soba aflata langa patul fetitelor este singura sursa de incalzire. „Aprind focul numai seara, pentru ca nu avem lemne si in timpul zilei este foarte frig in camera, dar nu am ce sa fac. Imbrac fetele mai gros, iar pe mama o invelesc cu doua plapume. Totusi, fetita mai mica a racit rau cand a fost frig tare, luna trecuta”, a marturisit Lidia Danila.

„Invatam ca mamica sa fie mandra de noi”

Avand in vedere ca femeia trebuie sa stea permanent cu mama sa, aceasta nu s-a mai putut angaja, dupa ce bunica fetitelor a paralizat, insa, inainte, a lucrat ca femeie de serviciu la cateva blocuri din zona unde locuieste. „Mamica nu poate sa o lase pe bunica singura si, de aceea, nu poate sa lucreze undeva. Eu si cu sora mea ne ducem la scoala si incercam sa invatam cat mai bine, pentru ca stim ca mamica face eforturi supraomenesti ca sa ne tina la scoala. Am vrea sa putem sa o ajutam si noi cu ceva, dar suntem inca mici si tot ce putem sa facem este sa nu o dezamagim si sa invatam ca mamica sa fie mandra de noi”, a spus Magdalena Danila. Ambele fete invata la Scoala nr. 28 Mihai Codreanu, Magdalena in clasa a VI-a si Mihaela in clasa a V-a. Avand in vedere ca Scoala nr. 28 este situata in Copou, cele doua fete merg cu tramvaiul, insa, din cauza ca nu au intotdeauna bani pentru a-si lua bilet, acestea sunt de cele mai multe ori prinse de controlori. „Facem blatul pentru ca nu avem bani de bilet. Controlorii ne prind si ne dau jos din tramvai, dar ne urcam in altul, pentru ca trebuie sa ajungem la scoala”, a spus mai spus Magdalena.
Diana LITе
Adauga un comentariu