Actualitate

Dispensar fara autorizatie de functionare. Cladirea se prabuseste peste medici – FOTO

Publicat: 19 ian. 2012

@ Cladirea unde functioneaza cabinetele medicilor de familie din comuna Tibana are peste 100 ani de vechime si este la un pas de a se prabusi @ In urma unei expertize s-a constatat ca prezinta risc de autodemolare @ Cei trei medici nu pot primi aviz de functionare de la DSP intrucat spatiul nu este corespunzator @ Medicii sustin ca edilul comunei nu a acceptat ca ei sa se mute in cladirea unde a functionat primaria si le-a oferit trei spatii: o fosta sala de sedinte a primariei, unde exista o singura incapere, dar fara curent electric, casa contabilului si o locuinta plina de mucegai

Trei medici stau cu securea deasupra capului. In orice moment, cladirea in care isi desfasoara activitatea se poate prabusi, jumatate din ea fiind deja compromisa si proptita cu niste barne din lemn. Cladirea unde functioneaza cabinetele a trei medici de familie din comuna ieseana Tibana are peste un secol de vechime. Ani de zile medicii au solicitat autoritatilor locale de acolo sa le gaseasca alt spatiu. S-a construit o cladire noua pentru primarie, care, initial, a avut destinatia de centru de sanatate, dar nici medicii nu stiu de ce a ajuns in final sediu de birouri pentru administratia locala, iar cladirea veche a fost transformata in biblioteca si sala de internet. Medicii sustin ca primarul Danut Spita nu a mers niciodata sa vada stadiul cladirii atunci cand a fost chemat. Din cauza ca nu au un spatiu corespunzator, cadrele medicale nu pot obtine nici autorizatie de functionare de la Directia de Sanatate Publica (DSP) Iasi. In urma unei expertize a cladirii s-a constatat ca aceasta este cu risc de autodemolare. „Eu sunt de 26 de ani medic in comuna Tibana. Tot de 26 ani stau in aceasta cladire, care are peste 100 de ani, cu inca doi colegi. Prin 2010, Rompetrol sau Petrom a avut un program de reabilitare scoli si dispensare. Au venit la dispensar, au vazut stadiul avansat de degradare si nu stiu ce s-a intamplat cu banii. Consilierii locali sunt de acord sa ne mutam in cladirea unde a functionat primaria sau in noua cladire, dar primarul nu vrea. In 1992, jumatate din cladire a fost reparata de noi, dar la cealalta jumatate nu s-a putut face nimic, pentru ca un perete era deja deplasat. Nu inteleg de ce se opune primarul. Este vorba de un dispensar medical de care satenii au nevoie. Am atatia ani in acest dispensar si tot in gradina merg la toaleta. Cladirea nu mai poate fi reparata. Am vrut sa pun termopane, pentru ca tamplaria de la geamuri, pe care am inlocuit-o in ’92, s-a deteriorat, este frig, dar imi este frica sa nu cada pe mine”, a declarat dr. Camelia Ciobanu, medic de familie in comuna Tibana.

Medicii ar trebui sa se mute in casa unor sateni

Primarul le-a oferit trei spatii in satele din comuna, spatii care apartin unor persoane fizice si pentru care medicii trebuie sa plateasca chirie. „Comuna are 11 sate. Dispensarul ar trebui sa functioneze in centrul comunei, pentru ca oamenii sa aiba posibilitatea sa ajunga la medic. Ni s-a oferit un spatiu in centru, o fosta sala de sedinte a primariei. Spatiul este mic, avem doar o sala, un fel de toaleta, dar fara lumina. Noi suntem trei medici, cu trei cabinete. Nu ne putem muta toti trei intr-o sala. Ni s-a mai oferit intr-un sat, un alt spatiu, in casa contabilului de la primarie. De asemenea, al treilea spatiu oferit este tot intr-o casa, in alt sat, plina de mucegai. Inainte de a castiga alegerile, domnul primar Spita mi-a spus ca dupa doua saptamani de la castigarea alegerilor ne face dispensar. Au trecut patru ani si nu s-a facut nimic. L-am chemat si nu a vrut sa vina niciodata sa vada ca dispensarul se prabuseste peste noi. Nu vrea sa inteleaga ca DSP nu ne da autorizatie pentru ca nu avem spatiu corespunzator. Noi, medicii din comuna, nu am avut niciodata conflict cu primarul, dar nu inteleg de ce se opune”, a declarat medicul Camelia Ciobanu.

Chiar daca medicii au facut aductiune de apa in dispensar merg tot la fantana, intrucat toti satenii s-au racordat la teava si unitatea a ramas fara apa.

Primarul a dat, medicii au refuzat

Primarul comunei a precizat ca, in 2008, cei trei medici au avut posibilitatea sa cumpere spatiile in care isi desfasoara activitatea, dar nu au vrut. „Puteau sa faca orice cu acea cladire, dar nu au facut nimic. Eu le-am oferit spatiul unde a functionat primaria, care este renovat, dar l-au refuzat. Le-am oferit alte trei spatii in comuna si nu le-au acceptat. Eu alte spatii nu mai am de unde sa le dau”, a declarat Danut Spita, primarul comunei Tibana.
Comentarii
  • pai voi cum vreti sa va dea primarul spita o noua cladire dak nu cotizati un pic sa isi ia baiatul lui o alta masina….nu uitati primarul este trimis in judecata pentru fals intelectual…. SI EL JOACA TOATA ZIUA LA PACANELE CE TREABA ARE EL CU DISPENSARUL…CLADIREA DE LA PACANELE SA FIE BUNA SI PRIMITOARE…o zi buna

  • Da medicii care castiga o groaza de bani de ce nu repara cabinetele si cladirea. Asta e obligatia lor. De ce aratati grajdul in care au stat caii dispensarului? Cladirea aia trebuia demolata de 2* ani. E trist la Tibana. Primarul e hot iar medicii puturosi si prosti.

  • Singurele dneese animate care sunt potrivite pentru cei mici dupa parerea mea sunt dneesele animate vechi de Disney, ca de exemplu Alba ca zapada, Frumoasa si bestia, Cenusareasa sau Pisicile arist…

Adauga un comentariu