National

Discutii aprinse la Parlamentul European despre Rosia Montana

Publicat: 08 mai 2012
1

Proiectul minier de la Rosia Montana a provocat marti discutii aprinse in Comisia de petitii a Parlamentului European (PETI), ducand la amanarea adoptarii raportului privind rezultatele vizitei pe care o delegatie a PETI a efectuat-o in Romania in luna noiembrie a anului trecut.

Raportul respectiv ar fi trebuit sa fie adoptat marti, dar solicitarea facuta de eurodeputatul Cristian Preda (PPE) de introducere a unor noi amendamente, referitoare la opinia unor experti geologi despre exploatarea de la Rosia Montana, a determinat-o pe presedintele PETI, Erminia Mazzoni, sa amane adoptarea raportului respectiv.
Amendamentele vor putea fi depuse pana vineri la ora 12.

Decizia presedintelui PETI a provocat iritarea eurodeputatului Victor Bostinaru (S&D), care a avertizat asupra riscului disparitiei consensului la care deja se ajunsese intre grupurile europarlamentare. Acest consens s-ar fi obtinut dupa ce S&D a renuntat la cererea ca raportul sa faca referiri la situatia libertatii presei in Romania, subiect care oricum nu facuse obiectul vizitei de documentare a PETI in Romania.

Eurodeputatul roman a precizat ca in programul prezentat de noul guvern roman se mentioneaza ca dupa oprirea procesului de evaluarea a proiectului RMGC, vor fi negociate o serie de garantii precise.

Bostinaru a adaugat ca ”dialogul cu organizatiile neguvernamentale si comunitatea locala din zona Rosia Montana va fi relansat intr-o maniera corecta si cinstita”, urmand a fi evaluata masura in care proiectul propus de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) respecta directivele europene si standardele de protectie ale mediului.

La cine vor ajunge beneficiile?

Proiectul Rosia Montana va demara in momentul in care se va stabili la cine vor ajunge beneficiile, a declarat, marti, omul de afaceri Ovidiu Tender, la semnarea unui contract petrolier.

„Proiectul Rosia Montana a creat de-a lungul a aproape 20 de ani discutii interminabile. In primul rand ar trebui sa fie cunoscuta realitatea si nu tot felul de zvonuri si povesti. Cunosc initiatorul actiunii Rosia Montana – Frank Timis – de redare a unei activitati ce parea moarta. Avand previziunea unui singur fapt – cresterea prin exploatarea aurului, cand toate studiile de fezabilitate aratau ca un astfel de proiect este fezabil. Cei mari din domeniu au vrut sa ii ia gaina, cu ouale de aur. Nu au reusit pentru ca nu a vrut sa vanda si au inceput atacurile. Intarzierea nu se datoreaza cianurilor, ci este determinata de cine va fi beneficiarul acestui castig. Cand se va stabili la cine vor ajunge beneficiile proiectului, se va da drumul”, a afirmat Ovidiu Tender.




Comentarii
  • Bostinaru ala ar fi trebuit sa stie ca proiectul respecta directivele europene, ca include ecologizare si foloseste exact tehnologia aprobata de UE – cea mai moderna din minerit

  • nu ar fi trebuit sa fie discutii aprinse, pentru ca s-a stabilit deja ca tehnologia folosita de proiect este cea mai moderna din lume si e aprobata de Comisia Europeana,cea care decide.Si va face din Romania cel mai mare producator de aur din Europa. Poate asta sa deranjeze pe unii, dar pentru romani ar fi un mare pas inainte

Adauga un comentariu