International

Directorul FMI cere modificarea sistemelor de recompensare a bancherilor

Publicat: 06 mai 2015
1

Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a lansat miercuri un apel pentru modificarea sistemelor de recompensare a bancherilor, in ideea eliminarii stimulentelor distorsionate care au dus la criza financiara globala.

Autoritatile din SUA, Uniunea Europeana si Marea Britanie au cerut bancilor sa dea dovada de moderatie cand vine vorba de politica de recompensare a angajatilor. In plus, au fost introduse si o serie de reguli precum limitarea bonusurilor de catre UE la 200% din salariul de baza.

Cu toate acestea, Lagarde insista ca mai sunt multe lucruri de facut. ‘Stimulentele legate de metodele de recompensare trebuie sa se modifice astfel incat recompensele sa nu mai fie legate de actiunile pe termen imediat precum si de asumarea de riscuri excesive’, a declarat Christine Lagarde la o conferinta pe teme de finante si etica la care a participat si presedintele Rezervei Federale americane, Janet Yellen.

Lagarde a adaugat ca studiile FMI sugereaza ca bonusurile ar trebui legate de performantele pe termen lung si de soliditatea companiei iar angajatii trebuie sa fie obligati sa returneze bonusurile in cazul in care abaterile lor au afectat performantele firmei.

De asemenea, Christine Lagarde a apreciat ca majorarea numarului de femei din fruntea marilor institutii financiare ar putea ajuta la imbunatatirea stabilitatii financiare. Mai putin de 20% din pozitiile consiliilor de administratie ale bancilor sunt ocupate de femei, care de asemenea detin doar 3% din pozitiile de director de banca. ‘In mod clar, trebuie sa schimbam acest lucru’, a spus Lagarde, adaugand ca prin includerea unui numar mai mare de femei ar putea ajuta la schimbarea ‘culturii’ in sectorul financiar precum si la alinierea stimulentelor financiare cu obiectivele sociale.

Conferinta ‘Finante si Societate’, organizata de Institutul pentru o noua gandire economica (INET), reuneste la Washington responsabili din mediul economic si directori de companii din intreaga lume.
Adauga un comentariu