Local

Din cauza acestei femei, a cazut un ambasador! Poza intr-un om onest, dar in realitate era sefa unei retele de crima organizata!

Publicat: 16 sept. 2016
1

@ Femeia a lucrat ca si traducator la Ambasada si toata lumea o aprecia ca fiind un om onest si corect @ In realitate, era sefa uneia dintre cele mai puternice retele de crima organizata specializata in traficul de migranti @ Ieri, judecatorii de la Curtea de Apel Iasi au decis sa o trimita in Portugalia, in baza unui mandat european de arestare

Ieri, judecatorii de la Curtea de Apel Iasi au decis exportarea in Portugalia a unei femei din Republica Moldova, care a fost condamnata acolo pentru comiterea a trei infractiuni foarte grave: falsificare sau contrafacere de documente, ajutor imigratiei ilegale si coruptie activa referitor la acte ilicite. A fost condamnata la sase ani de inchisoare in Portugalia pentru infractiunile mentionate, comise in anul 2008. Dorina Tintiuc a fost prinsa pe data de 5 septembrie, de catre ofiterii de la Punctul de trecere Albita. A fost arestata in baza unui mandat european emis pe data de 9 martie 2016, de judecatorul Maria Joana Gracio, de la Instanta Centrala – Sectia Criminala – Judecator 7, din Lisabona, capitala Portugaliei.

Dorina Tintiuc a intrat în atentia Departamentului de Investigatii si Actiuni Penale (DIAP) din Lisabona, în anul 2009. Anchetatorii portughezi au depistat-o în timp ce îl urmareau pe Marco Barreto, un avocat care se ocupa cu aranjarea de sederi ilegale a imigrantilor veniti din India, Ucraina, Uzbekistan, Brazilia si Moldova. Din rechizitoriul întocmit pe numele avocatului reiese ca Marco Barreto folosea mai multe centre de recrutare pentru locuri de munca în Lisabona, Vila Franca, Agueda, Setúbal si Santarém.

Din retea faceau parte si oameni de afaceri portughezi care faceau bani din angajarile fictive ale imigrantilor. Prin reteaua condusa de Dorina Tintiuc ar fi fost duse in Portugalia peste 1600 de persoane. Dorina Tintiuc era traducatoare la ambasada Republicii Moldova in Portugalia si avea acces la stampile, documente si la mai multe informatii necesare pentru a putea aduce cat mai multe persoane acolo. Aceasta avea acces inclusiv la caculatoarele diplomatiei moldovenesti.

Au fost audiati peste 100 de martori

Pentru ca afacerea sa prospere, Dorina Tintiuc a infiintat Asociatia Internationala Eminescu. Aceasta asociatie functiona ca paravan pentru traficul de migranti din Moldova. Prin intermediul asociatiei, erau adresate invitatii catre cetatenii moldoveni, la diferite evenimente organizate de Diaspora, pentru a le facilita intrarea în UE.

Totodata, cu ajutorul functionarilor ambasadei si al altor cetateni moldoveni, traducatoarea legaliza documente, precum contracte de munca sau de reîntregire a familiei. În schimbul acestor facilitati, Dorina cerea sume de bani care ajungeau la functionarii ambasadei si la ceilalti membrii ai retelei. Cei peste 100 de martori audiati în acest caz au dezvaluit ca au dat spagi pentru eliberarea unor contracte de munca, necesare sederii în Portugalia, cu complicitatea unor companii portugheze.

În alte cazuri, printr-o retea de contacte cu legaturi în Republica Moldova, se puteau falsifica permise de conducere, caziere, certificate de casatorie, certificate de scoala si documente de calificare pentru imigrantii care apucau drumul pribegiei din tara lor. Portughezii sustin ca o parte dintre banii primiti de Dorina Tintiuc intrau direct în buzunarul ambasadorului Mihail Camerzan. Interceptarile efectuate de anchetatori arata ca diplomatii cereau 1.000 de euro imigrantilor fara acte, pentru a le facilita sederea. Reprezentantii diplomatiei moldovenesti au fost acuzati de luare de mita, delapidare, abuz de putere, falsificarea documentelor si de asociere în scopul imigratiei ilegale. În decembrie 2009, dupa izbucnirea scandalului, ambasadorul a fost retras, iar ceilalti angajati au fost sanctionati.
Adauga un comentariu