National

Dilema unei Romanii in haos: Cum pot vota 18 milioane de romani daca numai 17 milioane au buletin?

Publicat: 08 iun. 2016
1

Datele pe care Directia de Evidenta a Populatiei le-a transmis Autoritatii Electorale Permanente indica faptul ca pe listele electorale permanente erau inscrisi la 12.04.2016 un numar de 18.264.835 alegatori (adica cetateni cu drept de vot). Conform celui mai recent recensamant, in Romania ar fi in total 20.121.641 de persoane.

Situatia este destul de bizara pentru ca datele recensamantului arata cu totul altceva, anume ca populatia a scazut puternic.

Sigur, se poate presupune ca cei care au plecat in strainatate au ramas inscrisi pe listele electorale. Dar scaderea populatiei este importanta din cel putin doua puncte de vedere: numarul consilierilor locali este stabilit in functie de numarul populatiei. Daca populatia scade, numarul consilierilor va fi mai mic, daca creste, invers.

Apoi, un candidat independent trebuie sa adune semnaturi de la 2% din populatia localitatii pentru a se inscrie in cursa. Daca populatia este mai mare, are nevoie de mai multe semnaturi. Daca e mai mica, de mai putine.

Iata cum este la Bucuresti: numarul alegatorilor inscrisi pe listele electorale este de 1.780.307; datele recensamantului arata ca numarul populatiei cu domiciuliu stabil (inclusiv cei sub 18 ani care nu au drept de vot) este, in Capitala, de 1.883.425. Asta inseamna ca numai 100.000 de bucuresteni nu au drept de vot.

Datele Directiei de Evidenta a Populatiei, pe langa cifra de 18,3 milioane de cetateni inscrisi pe listele electorale (drept urmare, cu dreptul de a vota), releva si o alta cifra pe cei care de la autoritatea electorala permanenta nu au stiut sa si-o explice, anume ca din cei 18 milioane de cetateni, doar 17 milioane au carti de identitate. In mod practic, doar cei cu carte de identitate voteaza. Pana la urma cati cetateni romani au drept de vot : 17 milioane sau 18,3 milioane?
Articol preluat de pe zf.ro
Comentarii
Adauga un comentariu