Eveniment-Social

Diaconi din Iasi, hirotoniti maine la Catedrala Catolica

Publicat: 23 iun. 2015
1
Maine, 24 iunie, in Catedrala Romano-Catolica din Iasi, 14 tineri vor fi hirotoniti prin impunerea mainilor PS Petru Gherghel. Dupa mai multi ani de formare, cei 14 diaconi vor fi hirotoniti preoti, 11 pentru dieceza de Iasi, doi calugari franciscani conventuali si un calugar de la Congregatia Misionarii Cuvantului Divin. Liturghia va incepe la ora 11:00, in catedrala „Sfanta Fecioara Maria, Regina”, care va fi prezidata de PS Petru Gherghel, episcop de Iasi. Vor participa PS Aurel Perca, episcop auxiliar de Iasi, superiori ai Provinciei „Sfantul Iosif” a Fratilor Minori Conventuali, ai Congregatiei Misionarii Cuvantului Divin, profesori de la institutele unde au studiat candidatii, preoti din tara si strainatate, parinti si rude ale candidatilor, precum si multi credinciosi.
Dupa proclamarea Evangheliei, candidatii vor raspunde prezent la auzirea numelui si vor face un pas in fata. Dupa ce toti vor declara inaintea poporului ca vor sa-si asume misiunea Preotiei, episcopul va primi din partea lor promisiunea de ascultare si respect. In timp ce diaconii aspiranti la preotie vor sta prosternati cu fata la pamant, se va canta Litania tuturor sfintilor, dupa care vor avea loc impunerea mainilor si rugaciunea de consacrare. Cei hirotoniti vor imbraca hainele specifice preotului (stola si ornatul), iar apoi vor avea loc ungerea mainilor cu sfanta crisma, inmanarea painii si vinului si vor primi sarutul pacii.
Ca pregatire apropiata pentru Preotie, candidatii au facut cateva zile de exercitii spirituale (rugaciune si meditatii) la Horpaz (12 – 18 iunie, cu pr. Irinel-Iosif Iosub), la Bacau – Curia provinciala (1 – 6 iunie, cu pr. Marius Vatamanelu, OFMConv) sau in Italia. Dupa hirotonire, in una dintre urmatoarele duminici (28 iunie sau 5 iulie), preotii nou-sfintiti vor celebra prima sfanta Liturghie in localitatile natale. La 1 august vor primi din partea superiorilor numirile pentru locurile in care vor sluji. Alti doi tineri originari din Moldova, care au studiat la Institutul Teologic „Sfantul Iosif” din Iasi, au fost sfintiti preoti duminica, 21 iunie, in catedrala „Sfantul Iosif” din Bucuresti. Ei vor sluji in Arhidieceza de Bucuresti.Adauga un comentariu