Actualitate

Dezvaluirile extraordinare ale unui student de la UMF Iasi. Marturisirile sale te vor cutremura pentru totdeauna – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 20 apr. 2015

@ Ceea ce a putut sa traiasca si sa simta acest absolvent al Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi aduce in prim-plan o poveste extrem de tulburatoare si incarcata de o sensibilitate aparte! @ Marturisirile si experientele de viata ale acestuia cu greu pot fi redate in cuvinte @ Deja, mii de tineri au ramas profund impresionati de ceea ce a putut sa realizeze @ Urmariti, doar pe www.bzi.ro, un amplu interviu filmat

Intr-o lume din ce in ce mai superficiala si banala, Andu Negoita, absolvent al Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Grigore T. Popa din Iasi, aduce o strafulgerare de geniu si de sensibilitate sufleteasca unica! Originar din orasul Barlad, acesta a ajuns in fosta capitala a Moldovei cu gandul de a deveni medic psihiatru. Destinul a fost, insa, surprinzator cu el. Vizionarea unui film l-a marcat intr-un mod aparte si l-a determinat sa urmeze o alta cariera, cea de regizor in lumea cinematografiei. Mai mult, in anul 1994 alegea sa emigreze in Statele Unite ale Americii.

Citeste si: SOCANT! Un mare preot iesean risca sa faca puscarie dintr-un motiv incredibil – GALERIE FOTO, VIDEO

O viata schimbata de patimirile parintelui Gheorghe Calciu

Avand in vedere ca ieri Sala Gaudeamus a Casei de Cultura a Studentilor (CCS) a programat premiera locala a unui film ce-l are in prim-plan pe unul dintre cei mai importanti preoti din tara noastra: Gheorghe Calciu, regizat de Andu Negoita, reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI) au reusit sa realizeze un amplu interviu cu acesta.

Citeste si: Parintele Iustin Pirvu: „Vai de cel la care vine sminteala” – FOTO, VIDEO

„Filmul meu documentar este legat de viata unui bun prieten de-al meu, Gheorghe Calciu Dumitreasa… Pe el l-am cunoscut in Lumea Noua, in Statele Unite ale Americii si mi-a schimbat complet modul de a gandi! Realizarea acestui film a fost foarte grea… Munca mea de filmare a durat cam o luna si am filmat mult in Delta Dunarii, am filmat in altarul unde a slujit Gheorghe Calciu, in casa unde a trait. Puteam sa filmez doar in studio, insa a fost o munca despre o poveste care s-a dorit sa fie spusa. Insa nu povestea in sine spune totul, iar filmul pe care l-am realizat parca se regenera tot timpul, se repovestea. Acum, dupa toate proiectiile pe care le-am avut cu documentarul in tara am fost profund impresionat de reactia publicului prezent… Mai departe, cel mai mult m-a marcat reactia unei fetite de doar patru ani care a plans pe toata durata filmului, care nu stie sa scrie si sa citeasca m-a intrebat, la final, ceva uluitor: spune-mi si mie de ce Calciu Dumitreasa, un om atat de bun, a fost batut atat de mult? A fost ceva extraordinar pentru mine… Vreau sa va spun ca, in mare parte, publicul de la proiectiile avute a fost format din oameni din generatia tanara si avida de a cunoaste cat mai multe”, marturiseste Negoita.  

Citeste si: Viata inedita a liderilor Miscarii Legionare – GALERIE FOTO

Un film i-a schimbat complet viata

Dincolo de toate acestea, un eveniment aparent banal din tineretea sa i-a schimbat complet intreaga viata. Student fiind, vizionarea unui film chiar in timpul sesiunii examenelor de la UMF a facut ca totul sa se transforme pentru el. „Imi aduc aminte ca, in anul al IV-lea ca student la Medicina, chiar intr-o sesiune si in fata unui examen la disciplina Farmacologie, am vizionat un film la cinema, moment care mi-a schimbat complet viata. De acolo a plecat totul pentru mine si a facut ca eu, cel care imi doream sa fac Psihiatrie sa ajung sa urmez cinematografia. Mai departe, in anul 1994 am plecat in America loc unde l-am cunoscut pe parintele Calciu, cel care mi-a schimbat complet viata. Felul sau de a fi, gandirea sa extrem de deschisa m-a facut pe mine, om care ma simteam ca un orfan, sa ma simt mereu ca acasa in America atunci cand, de fiecare data, mergeam la biserica unde slujea…”, mai povesteste regizorul. 

Citeste si: Un iesean este faimos in Franta! Totul a inceput la Revolutia romana din 1989 – GALERIE FOTO

Documentar sfasietor despre viata unui sfant

De reamintit ca proiectia este un documentar artistic despre viata si patimirile parintelui Gheorghe Calciu. Cunoscut prin activitatea sa anticomunista, parintele Calciu a fost detinut politic timp de 21 de ani in cele mai cumplite inchisori comuniste – la Pitesti, Gherla, Jilava si Aiud. In 1977, pe cand era profesor la Institutul de Teologie din Bucuresti, a tinut sapte predici in saptamanile Postului Mare, dupa care a fost arestat si incarcerat din nou, pana in 1984, cand a fost eliberat si expulzat in Statele Unite ale Americii, la presiunea lui Ronald Reagan si a Papei Ioan Paul al II-lea. Din 1985 pana in 2006, parintele si-a continuat activitatea misionara in Alexandria, Virginia, in zona Washington DC. S-a stins din viata in 2006, fiind inmormantat, conform dorintei sale, la Manastirea Petru Voda din judetul Neamt.
Comentarii
Adauga un comentariu