Actualitate

DEZVALUIRI TERIBILE! Nimeni nu si-ar fi putut imagina aceasta crima sadica la Iasi – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 13 mai 2015

@ Un strigat salbatic razbate dincolo de peretii cladirii… @ Martorii au vazut totul si au ramas socati de gravitatea agresiunilor comise de faptasi @ Pana acum, autoritatile nu au reusit sa desluseasca circumstantele care au condus la asa ceva @ In acest context, peste cateva zile va avea loc o actiune publica de protest, la care vor participa mii de persoane, tocmai pentru a trage un semnal de alarma

Reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI) au realizat, timp de cateva zile, un amplu reportaj in interiorul unor cladiri-simbol ale orasului si judetului Iasi. Multe dintre acestea sunt incluse oficial pe Lista Monumentelor Istorice (LMI). Pe de alta parte, in unele din ele au avut loc evenimente extrem de importante, atat pentru trecutul Moldovei, dar si la nivel national. Mai mult, personalitati marcante precum domnitorul Alexandru Ioan Cuza, compozitorul George Enescu sau scriitori de marca au creat si trait aici. 

Citeste si: Momente incredibile petrecute in centrul Iasului! Dezvaluirile sunt tulburatoare – GALERIE FOTO

Calaii culturii locale, surprinsi in flagrant!

Mizerie de nedescris, boscheti, ruina, ziduri subrede, moloz si indiferenta! Acesta este peisajul care domina, de peste un sfert de secol, locuri precum: Casa Calaului din Manta Rosie, Crucea lui Ferentz din cartierul Nicolina, Manastirea Frumoasa (veche de aproape jumatate de mileniu) din zona cu acelasi nume sau sediul fostului Conservator iesean de pe strada Gavril Muzicescu sau Muzeul de Istorie Naturala de pe bulevardul Independentei! In continuare, exemplele ar putea continua in lant cu alte cateva importante obiective de patrimoniu cultural national, atat din oras cat si din intreg judetul.

Citeste si: Scene teribile petrecute intr-o serie de imobile din Iasi! Dovezile sunt uluitoare

Efecte devastatoare si iremediabile

Chiar daca timpul este necrutator cu toate aceste valori importante ale urbei, atat rechinii imobiliari, noii proprietari iresponsabili, dar si legislatia extrem de permisiva si de slaba permit ca toate acestea sa se piarda, usor-usor. Tocmai de aceea, o parte dintre personalitatile culturale importante din fosta capitala a Moldovei au decis sa transmita un semnal de alarma pe aceasta problematica. „Din pacate, Legea Retrocedarilor nu au tinut cont de interesul unor cladiri de patrimoniu care au intrat in posesia noilor proprietari… Cu un efect devastator si iremediabil, acest act normativ a dus la inchiderea unor muzee, astfel ca numeroase obiecte din patrimoniu national nu au mai putut fi expuse publicului sau au fost duse si depozitate in locuri complet neadecvate. Mai departe, tot aceasta lege de trista amintire, in loc sa stipuleze ca imobilele ce fac parte din categoria monumentelor de patrimoniu sa fie restaurate de catre noii proprietari si sa nu le fie schimbata destinatia, aceasta le-a permis acestora sa faca orice altceva, dar mai putin elemente care sa tina de actul cultural. In consecinta, obiective precum Muzeul de Istorie Naturala, fostul sediu al Conservatorului din Iasi, fosta fabrica de caramida sau tutun din orasul nostru, monumente istorice de patrimoniu veritabile, au ajuns in ruina sau colaps. In acelasi timp, Ministerul Culturii (dupa 1989 – n.r.) si-a luat angajamente prea mari si, in consecinta, nu a reusit sa rezolve gravele probleme ce se leaga de cladirile de patrimoniu si de monumentele existente pe raza judetului Iasi si, tocmai de aceea, tot ceea ce a fost facut pe acest segment a fost din alte fonduri, inclusiv europene si la costuri foarte mari. As vrea sa trag un mare semnal de alarma si sa spun raspicat: este necesara o noua campanie, si foarte bine sustinuta, pentru salvarea si restaurarea cladirilor si monumentelor de patrimoniu din judetul Iasi”, a sintetizat Virgil Babii, coordonatorul Directiei Judetene pentru Cultura (DJC).

Protest public, fara precedent, in toata tara 

In acest context, tocmai pentru a se demonstra gravitatea intregii situatii, din toate muzeele din cadrul Complexului Muzeal National Moldova (CMNM) Iasi a fost selectat cate un obiect de patrimoniu, ce va fi acoperit in Noaptea Europeana a Muzeelor, eveniment programat la data de 16 mai 2015. La Muzeul Unirii va fi acoperit obiectul „Fructiera cu picior”. De precizat ca pe acesta se afla stema Principatelor Unite: scuturile Moldovei si Tarii Romanesti acolate, asezate pe o blana alba regala de hermina. La Palatul Ruginoasa va fi acoperita o piesa atribuita familiei domnitorului Alexandru Ioan Cuza, iar la Muzeul Mihail Kogalniceanu va fi acoperit un ceainic. Acesta face parte dintr-un serviciu compus din patru piese, toate confectionate din monede de argint. Monedele care ornamenteaza vasul sunt: taleri olandezi, grosi polonezi, monede imperiale de la Ferdinand I si Ferdinand al II-lea. Un alt exemplu pe aceasta tematica este si faptul ca la Muzeul Poni Cernatescu va fi acoperit Ordinul „Legiunea de Onoare”, primit de Petru Poni in anul 1900, in urma alegerii sale de catre Guvernul Roman drept Comisar al Expozitiei Universale de la Paris. El are, pe revers, un vultur si un inel circular pe care este inscriptionata mentiunea „Onoare si Patrie”.
Comentarii
  • JIGODIILE ACESTEA CARE S-AU PERINDAT LA CONDUCEREA IASULUI,VENUITE DE LA COTUSCA ,DE LA DOROHOI ,DE PE LA SUCEAVA STIU ELE DE CULTURA ? AU LUAT IN PRIMIRE UN ORAS CA O ****** SI L-AU DISTRUS .PALATUL CULTURII DE 10 ANI TOT IL REABILITEAZA AU FACUT PARCARE PENTRU PALAS SI BOIERI DIN CENTRU IN FATA LUI DE NU TE MAI POTI PLIMBA CA ALTA DATA ,L-AU INVELIT CU PANZA ACUM ASA CUM ESTE SI FILARMONICA SIMAI ERA IN PIATA UNIRII O CLADIRE INVELITA .LUI NICHITA II TREBUIA GONDOLA PE BAHLUI SI CLADIRILE FRUMOASE DE PATRIMONIU SE DARAMA .IMPUSCATI ASTA MERITA TOTI .PE STEFAN CEL MARE ITI ESTE SCARBA CE VEZI ,TALCIOC ,TUFELE ACELEA IN LOC DE TEI CAT DE FRUMOS ERA ALTA DATA .E DEZASTRU ,E JAF ,TINERII RAMASI IN TARA CE FAC .PUNETI MANA BAIETI SI FETE FRUMOASE A NEAMULUI NOSTRU SI FUGARITI JIGODIILE CRIMINALE .

  • Frumos articol! Bravo! Din nefericire asa suntem unii romani,LACOMI pentru putere si am uitat ca inaintasii nostri care au luptat din greu pentru binele nostru. Noi,dintr-o singura semnatura la costum si cravata am vandut tot ce au facut ei ca sa ne faca mandri.Am uitat de Enescu,Cuza,Stefan cel Mare,etc. pacat,mare pacat!!!

  • Fiti seriosi cum sa bage ,,nichita” bani in asa ceva ? Noi bagam bani sa intretinem c.u.r.v.e.l.e si toate boarfele din Iasi.

    • Nichita al tau baga banii publici in echipa de fotbal si lumea moare de foame, somajul e in ****** si nu sunt locuri de munca. Du-te drq de curvoi pupincurista de PSD

  • Toate monumentele prezentate in acest articol,merita toata atentia din partea autoritatilor,insa m-as referi la Crucea lui Ferent: este un monument inchinat eroilor maghiari cazuti intr-un razboi nu tocmai favorabil poporului roman pe aceste meleaguri mioritice pe care le rivneau Si le mai rivnesc inca exponentii acestei natii cotropitoare;nu s-ar cuveni ca de acest monument Sa se ocupe comunitatea maghiara?!Ca slava D-lui,pretentii de tot felul au ,de ce nu si-ar avea grija de mortii pe care I-au lasat in goana lor sabatica dupa noi cuceriri?!?!

Adauga un comentariu