Actualitate

Dezvaluiri spectaculoase din viata presedintelui Romaniei. Nimeni nu ar fi crezut ca a facut asta la Iasi – GALERIE FOTO

Publicat: 04 oct. 2015

@ Aceasta este un dintre cele mai tari secvente ce-l are in prim-plan de fostul presedinte al tarii, Ion Iliescu! @ Senzational este ca episodul este legat de trecutul sau ca lider al Partidului Comunist Roman si s-a petrecut chiar la Iasi @ Cu greu si-ar fi putut imagina cineva ca Iliescu a putut sa faca asta pentru oras @ Dezvaluirile sunt facute de un prieten al acestuia si sunt presarate de clipe senzationale

Acum mai bine de 40 de ani, la Iasi ajungea ca prim-secretar al judetului (actualmente functia de presedinte al Consiliului Judetean – n.r.) tovarasul Ion Iliescu, renegatul Partidului Comunist Roman. Anii in care a ocupat aceasta functie, 1974 si 1979, au fost presarati si de cateva „incidente” extrem de incitante si de savuroase, in acelasi timp. Ele sunt povestite de cunoscutul Ion Arhip, omul care a implinit anul acesta 87 de ani si care a fost director al actualului Complex Muzeal National Moldova (CMNM) Iasi.

Citeste si: Vei ramane marcat pe viata! Dezvaluirile acestui iesean il tulbura si pe presedintele Romaniei – GALERIE FOTO, VIDEO

Iliescu, marele sustinator al culturii iesene

Din aceasta postura, in intervalul 1968 – 1989, Arhip a pus bazele a nu mai putin de 18 muzee si case memoriale din judetul Iasi. Paradoxal, unul dintre principalii sai sustinatori in fata mai marilor lideri ai PCR a fost chiar Ion Ilescu. „Prin 1968, cum ziarul Flacara Iasului decazuse, sansa mea a fost sa ajung la Palatul Culturii. Desigur, la inceput mi-a fost foarte greu, am fost sabotat mereu si am avut foarte mult de suferit… Insa, am reusit! Munca mea poate fi vazuta in cele 18 muzee ridicate, chiar daca dupa cutremurul din 1977 toate cele existente ar fi trebuit sa fie distruse, cu atat mai putin sa se ridice altele. Peste toate acestea, eu am reusit. Trebuie sa recunosc aici, ca unul dintre oamenii care m-a sprijinit a fost chiar Ion Iliescu, pe atunci prim-sercetar la Iasi si, dupa 1989, cunoscutul nostru presedinte. Eh, el nu prea m-a mai bagat in seama dupa Revolutie, dar eu nu am ce sa spun rau despre el, a fost un om care a sustinut mult cultura”, sustine fostul muzeograf. De precizat ca, acesta este unul din celebrii cercetatori romani în muzeistica. In lucrarea sa „Odiseea muzeelor iesene”, prezinta întreaga „tevatura” de constituire a patrimoniului pentru deschiderea muzeelor locale precum: Muzeul Unirii, Muzeul Dosoftei, Vila Sonet, Muzeul Topîrceanu, Muzeul Teatrului, Muzeul Otilia Cazimir sau Casa Mihail Sadoveanu, sau extraordinara povestea a achizitiei ceasului si inelului marelui poet Mihai Eminescu.

Citeste si: Destinul uluitor al unei case din centrul Iasului! Dovezile sunt unice – FOTO

Citeste si: Totul s-a intamplat pe strazile din Iasi. Majoritatea martorilor si-au pierdut viata – MEGA GALERIE FOTO

Muzeele, mijloc de propaganda comunista

Chiar daca in spatele realizarii celor 14 unitati muzeale, practic cele mai importante ale Iasului cultural de astazi, comunistii au avut drept scop o propaganda ideologica in randul cetatenilor, in esenta ele au contribuit decisiv la salvarea a numeroase obiecte de patrimoniu. „La Iasi erau deschise publicului 14 unitati muzeale. Da, a fost o perioada benefica patrimoniului cultural national. Orice s-ar spune, si oricate carcoteli am scorni, o asemenea realizare trebuie ridicata în lumina si marturisita cu recunostinta si admiratie. În perioada 1971-1975 se inaugurasera Muzeul de istorie a Moldovei, Casa Memoriala Mihail Kogalniceanu, Casa Memoriala Otilia Cazimir, Muzeul de Literatura al Moldovei, Casa Pogor, cu sectiile de Literatura româna moderna si contemporana. În 1975, muzeele iesene au primit circa 440.000 de vizitatori. Aceasta informatie o aflam în ziua de 8 mai, de ziua PCR. În 22 mai, în «Întampinarea Congresului educatiei politice si culturii socialiste», în articolul «Muzeele – scoala de educatie comunista», Elena Pietraru vorbeste de douasprezece unitati muzeale în care au intrat 250.000 de vizitatori în 1975, fata de 120.000 în 1971, si-au avut loc 80.000 de manifestari. Sunt numite cateva actiuni de mare succes: «Saptamana muzeelor iesene», «Prelectiunile Junimii», «Plasticieni ieseni în dialog cu publicul», expozitii, seri muzeale, medalioane literare”, noteaza scriitorul Constantin Parascan pe aceasta tema.

Citeste si: Povestea tragica a celor mai tulburatoare si frumoase cladiri din Iasi – GALERIE FOTO

Casa Dosoftei, la un pas sa fie demolata!

Mai departe, putini mai stiu ca o casa celebra din centrul Iasului, respectiv unul dintre cele mai valoroase monumente, ar fi putut sa dispara, avand la baza intentiile autoritatilor Statului roman din perioada comunista. Din fericire, planul acestora nu a fost dus la indeplinire. Si aici, o mare contributie a avut-o acelasi Ion Iliescu. Este vorba de una dintre cele mai vechi cladiri din Iasi, Casa Dosoftei numita si „Casa cu arcade„, imobil ridicat pe la mijlocul secolului al XVIII-lea. Aceasta statea, insa, in calea planurilor de sistematizare ale Iasului de catre Nicolae Ceausescu. Oficial, ea a fost fondata la 1677. Cercetatorii Nestor Vornicescu si Petru Comarnescu au considerat ca aici ar fi fost locuinta mitropolitului carturar Dosoftei Barila (1671-1674, 1675-1686) sau ca aici ar fi functionat, între anii 1679 si 1686, prima tiparnita din Moldova, înfiintata de catre carturar. Aici au fost tiparite: „Dumnezeiasca Liturghie” (1679, 1683), „Psaltirea de-nteles” (1680), „Molitalvnic de-nteles” (1683), „Parimiile preste an” (1683) si „Viata si petriaceria sfintilor” (1682-1686). Totusi, sapaturile arheologice efectuate în perioada 1966 si 1968, atat în interiorul casei, cat si pe latura sa estica, au anulat aceasta ipoteza. De mentionat ca, in a doua jumatate a secolului al XVII-lea, pe locul acestei cladiri a existat chiar si un cimitir. Totusi, trist este ca tocmai profitand de faptul ca o serie de cladiri istorice valoroase din centrul Iasului vechi se aflau in ruina, dupa Al Doilea Razboi Mondial, ele au fost demolate de comunisti. Casa Walter de pe strada Lapusneanu, Jockey Clubul, Colosseumul Bragadiru sunt un exemplu in acest sens. In locul lor au aparut blocuri sau noi sedii de institutii. O alta dovada, tot in acest context, este si cel al cunoscutei „Case cu vulturi”, situata pe actualul amplasament al Hotelului Moldova. Datele arata ca aici, pana in anii ’40, a functionat o mare fabrica de lumanari.

Citeste si: EXCLUSIV! Celebru monument din perioada domnitorului Stefan cel Mare, descoperit la Iasi – GALERIE FOTO
Comentarii
  • Domnul Iliescu are şi meritul de a fi autorizat lucrări care au apărat Iaşul de inundaţii .Cele din articol au fost menţionate şi când i-am acordat titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului . Adică un titlu acordat pe sfânta dreptate.

Adauga un comentariu