Veste buna! Vom avea continuare la Microsoft! Dezvaluiri incredibile apar in cel mai mare dosar de coruptie din ultimii ani. Prejudiciul total in dosarul Microsoft ar fi de 218 milioane de dolari, nicidecum doar 16 milioane, cum apare in rechizitoriul DNA.
O spune chiar unul dintre inculpati, Gabriel Sandu, in fata judecatorilor si in fata jurnalistilor. Toata lumea stia ca ministrii trebuie sa finanteze partidele, aveau indicatii scrise, pe cine si unde angajeaza, mai spune Sandu.
„Din primul moment cand am fost chemat am oferit posibilitatea de a colabora la DNA. Initial mi-a fost refuzata. Sustin un denunt in care explic ce s-a intamplat. Eu recunosc fapta, recunosc declaratiile. De la ce porneste acest denunt. 104 milioane de dolari intre 2004-2008, este prejudiciu gruparii transnationale Florica. Va aduc la cunostinta ca am facut denunt la Departamentul de Justitie al SUA si la Minsterul de Justitie din Austria impotriva gruparii Florica si a directorilor Microsoft. Solicit sa fie un motiv de micsorare a pedepsei mele si acordarea uneia cu suspendare. Am facut cereri exprese atat catre ambasada SUA cat si Austria sa precizeze in ce fel s-au facut interventii la mine. 460 din 2009 este Hotararea de Guvern singura legala din afacerea Microsoft, toate celelalte hotarari si documente sunt ilegale. Imi asum ceea ce spun. Eu stiu acum ca toate demersurile mele sunt inutile pentru ca in timpul procesului am asteptat mila si indurare, poate vine cu suspendare. Ar fi trebuit sa nu fac asta ci sa aduc toate documentele, sa fac toate demersurile. Toti ministrii aveau directive clare de la partide. Cine se angajeaza, unde se angajeaza. Eu recunosc tot in fata Inaltei Curti. Recunosc ca am pretins si primit cele peste doua milioane. I-am pretins pentru plata campaniei electorale din 2009″, a spus Gabriel Sandu in ultimul cuvant.
Gabriel Sandu, la iesirea de la Curtea Suprema: ”Am facut denunturi impotriva gruparii infractionale transnationale si transguvernamentale. Prejudiciu in acest caz este 104 milioane de dolari, in perioada 2004-2008 si 114,5 milioane de euro 2009-2013. Era vorba de 27 de milioane de dolari prin care eu i-am recuperat prin neplata de la STS pentru ca nu au furnizat nimic. Sunt toti ministrii Educatiei si toti ministrii Comunicatiilor si pentru toti cei pentru care s-a cerut aprobarea de la presedintele Traian Basescu pentru a fi cercetati”.
Ultimul termen al dosarului s-a incheiat. Instanta a ramas in pronuntare. In prima instanta, Gheorghe Stefan a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare, fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu si omul de afaceri Dorin Cocos la cate doi ani de inchisoare cu executare si Nicolae Dumitru la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare.
Decebal Draghis, unul dintre intermediarii din afacerea Microsoft, a declarat, luni, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca i-a dat fostului primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan mari sume de bani in pungi sau genti „ieftine”, bani ce proveneau de la Claudiu Florica. Judecatorii de la instanta suprema l-au audiat pe Decebal Draghis, ca martor la cererea avocatului lui Gheorghe Stefan.
Decebal Draghis a relatat faptul ca l-a cunoscut pe Gheorghe Stefan in anul 2008, prin intermediul unei cunostinte comune, Gabriel Morar, acesta din urma fiind cel care i-a facilitat obtinerea unor contracte la Oil Terminal Constanta. In anul urmator, Draghis spune ca a inregistrat doua societati offshore, pentru a desfasura activitati in domeniul petrolier, insa imputernicit pe cele doua societati era o avocata, Luminita Mazilu.
„In anul 2009, la solicitarea lui Gheorghe Stefan am acceptat sa folosesc cele doua firme offshore pentru a incheia contracte in legatura cu servicii IT. Platile urmau sa se faca in favoarea lui Gheorghe Stefan. Pe Claudiu Florica l-am cunoscut dupa ce mi-a fost prezentat de Gheorghe Stefan la hotelul Marshal. Dupa aceasta intrevedere, am stabilit sa ma intalnesc cu Florica pentru a perfecta contractele. Ulterior, m-am deplasat cu avocata Luminita Mazilu la sediul firmei lui Claudiu Florica pentru a semna contractele. Mi s-a explicat ca are nevoie de o firma tampon pentru acele contracte, eu eram pe dinafara subiectului. Nu am prestat nimic in baza contractelor, dar au fost efectuate plati. Banii de la Florica au intrat in doua transe, in total aproximativ 4 milioane de dolari. Initial, convenisem ca eu sa iau un comision de zece la suta pe care nu l-am mai obtinut”, a spus Decebal Draghis.
Martorul a adaugat ca banii de la Claudiu Florica ajungeau in baza unor contracte fictive in firmele unui alt intermediar, Toni Razvan, acesta ii scotea cash si ii dadea lui, pentru a-i remite lui Gheorghe Stefan.
„Toni Razvan imi aducea banii in pungi sau in genti ieftine. Banii imi erau adusi de regula la birou si in aceeasi zi dadeam mai departe lui Gheorghe Stefan, in diverse locatii, intr-un un apartament al acestuia din Bucuresti, la hotelul Marshal sau la hotelul lui Dorin Cocos. Am efectuat plati si prin virament, inclusiv pentru doua apartamente ale lui Gheorghe Stefan din Piatra Neamt. Banii dati lui Gheorghe Stefan erau in lei, si mai mari si mai mici, de aia plasele erau asa voluminoase”, a mai spus martorul.