Local

Dezvaluiri incredibile. Risipa de doua miliarde, la varful CJ Iasi. Cine va raspunde?

Publicat: 27 oct. 2016
1
@ Gafa uriasa la varful Consiliului Judetean Iasi @ Cateva sute de mii de lei s-au pierdut inutil, pentru ca sefii judetului nu au fost in stare sa gestioneze un proiect @ Cu toate ca la mijloc au fost proiectele unor organizatii, nimeni nu va fi tras la raspundere pentru ceea ce s-a intamplat
 
Situatie absurda la varful judetului Iasi. Alesii judetului nu au reusit ca timp de un an de zile sa poata gestiona un proiect privind finantarea obiectivelor de tineret a organizatiilor neguvernamentale, cu toate ca s-au intrunit in plen de zeci de ori. Scandalurile politice si lipsa de implicare a Executivului au facut ca proiecte in valoare de 200.000 lei sa nu mai poata fi facute la timp, iar cei care sperau sa obtina finantare sa ramana cu buza umflata. Cu toate ca la Legea 350/2006, privind finantarea proiectelor de tineret, a fost constituita o comisie, membrii acesteia au batut pasul pe loc, iar ONG-urile nu s-au mai ales cu nimic. Chiar si in aceste conditii, nimeni nu va fi tras la raspundere. 
 
„S-a avut in vedere procesul verbal nr. 31929/26.10.2016 al comisiei de evaluare si selectionare a proiectelor in vederea atribuirii contractelor de finantare nerambursabile din fonduri publice, desemnata prin hotararea Consiliului Judetean nr. 226 din 28.09.2016, anuntul de participare publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, in care este prevazut termenul de evaluare 31 mai- 23 iunie 2016, faptul ca, comisia s-a intrunit in sedinta in data de 30.09.2016, faptul ca activitatea prezentei comisii, din motive independente de aceasta, nu se poate desfasura in conditii de legalitate, termenul prevazut in anuntul de participare pentru evaluarea proiectelor nefiind respectat si neexistand posibilitatea de a stabili un nou termen sau de a-l prelungi pe cel initial, deoarece a fost constituita la data de 28.09.2016, dar si pentru ca perioada de implementare a proiectelor trebuia sa fie pana cel tarziu 4 noiembrie 2016, intreaga procedura se anuleaza”, se arata in decizia CJ Iasi. 
 
Astfel, pentru comisie era imposibil ca in doar cateva saptamani sa stabileasca un punctaj, ca mai apoi acele organizatii neguvernamentale sa aiba timp sa implementeze proiectele pana la jumatatea lunii viitoare. In aceste conditii, Directia Juridica din cadrul CJ a aratat ca este imposibil ca cei 200.000 lei alocati la acest capitol sa mai fie cheltuiti in acest an. Proiectele ONG-urilor nici macar nu au mai fost anuntate. In plus, si consilierii judeteni s-au aratat revoltati de situatia aparuta.

„Cu cealalta comisie, cea privind legea 350/2006, este strigatoare la cer. Este vorba de comisia pentru tineret si sport, comisie care nu a fost aplicata zece ani de zile, la Consiliul Judetean. Din 2006 si pana in 2016, nici macar nu s-a adus in vorba asa ceva. S-a format la inceputul anului 2016 o comisie cu reprezentanti de la toate partidele, care din vara s-a schimbat odata cu mandatul. S-a intarziat cu deschiderea plicurilor si realizarea clasamentului pentru proiecte. De cand a inceput acest mandat, stiind de aceasta restanta, faptul ca niste ONG-uri au depus proiectele ce asteapta sa fie analizate, nu s-a facut nimic. Am tot spus la fiecare sedinta ca pe ordinea de zi sa figureze un proiect prin care sa se faca comisia ce trebuia sa se apuce de lucru. Comisia s-a format abia in septembrie, iar in octomebrie urma sa analizeze dosarele”, a spus consilierul judetean PNL Liviu Bratescu. 
Adauga un comentariu