Actualitate

Dezvaluiri incendiare! In prim-plan este un criminal care a ingrozit Iasul – FOTO

Publicat: 25 mart. 2015
1

@ Detalii explozive si ciudate despre un grup de infractori, criminali si cersetori care au zguduit Iasul! @ Povestea acestora este una incarcata de elemente teribile si surprinzatoare, in acelasi timp @ Un individ celebru face dezvaluiri sensibile despre aceste personaje @ El prezinta, cu lux de amanunte, tot ceea ce au putut sa comita acestia

Unul dintre cei mai mari istorici care au descris o serie de povesti inedite legate de istoria Iasului, respectiv N.A. Bogdan, surprinde si o serie de personaje „colorate” care au marcat trecutul fostei capitale a Moldovei. Astfel, in lucrarea sa „Orasul Iasi: Monografie istorica si sociala, ilustrata„, publicata in 1913, scoate in relief „cateva tipuri anormale” de indivizi. „Ion Chetrariu si Gavril Buzatu. Cel din urma calau al Moldovei. Parintii nostri ne-au povestit multe lucruri din tineretea lor, dar dintre cele ale caror amintiri ne produce mai putina dispozitie, este desigur aceea a celui din urma calau care a lucrat in vechea capitala a Moldovei, a lui Gavril Buzatu! Din datele necontestate care se cunosc, tipul de care vorbim a fost un tigan fugit de la robie, care s-a apucat de hotit si de ucis la drumul mare, comitand nenumarate jafuri si crime, atat singur, cat si la unire cu alti semeni, mai ales impreuna cu banda de hoti a lui Ion ChetrariuMarele Armas (de la inceputul secolului al XX-lea – n.r.), un fel de procuror – general executiv de atunci, isi aduse aminte ca nu mai are la dispozitie calau… Dupa o indelungata chibzuiala a Logofetiilor de la Departamentul Dreptatii, se hotari Armasul sa mearga insusi la inchisoare si sa intrebe pe toti detinutii de acolo care dintre ei, in schimbul capului si a libertatii, sa imbratiseze functia de calau, ce statea vacanta. Mai toti refuzara, iara unul singur primi: acela fu Gavril Buzatu, un tiganoi colos la trup, pogan si slut la fata, cu o privire fioroasa de te vara in friguri la cea intai cautatura. In 18 April 1839, Gavril debuta in noua lui meserie, punand streangul in gatul tovarasului si Capitanului seu, Ion Chetrariu”, descrie istoricul N.A. Bogdan.

Citeste si: Moment tulburator! Crima oribila descoperita la o mare biserica din centrul Iasului – GALERIE FOTO

Teroare pe strazile Iasului

Mai departe, important de mentionat ca faptele sale extrem de crude si de sângeroase au înspaimântat intreaga comunitate locala de la acele vremuri. In timp, acesta a devenit unul dintre cele mai cunoscute mituri urbane al Iasului. „Scrierile vremii spun ca Buzatu ar fi fost un tigan fugit din robie, care s-a apucat de tâlharit si ucis la drumul mare. El a intrat in banda tovarasului si capitanului seu, Ion Chetrariu. Slabiciunea lui Chetrariu era evlavia. Fire credincioasa, nu putea recurge la duritati, motiv pentru care crudul Buzatu a fost primit în banda tocmai pentru a se ocupa de opozanti. Schingiuia si ucidea fara regrete, iar scrierilor vremii i-au pus în cârca zeci, chiar sute de crime”, mai arata cercetatorul N.A. Bogdan.

Citeste si: Scene de groaza surprinse pe strazile Iasului! Totul s-a petrecut intr-un mod teribil – GALERIE FOTO

Povestea lui Lumanarica – cersetorul filantrop al orasului

La polul opus, o istorisire ce tine mai mult de nuvela ori roman scoate in evidenta doua personaje extrem de pitoresti din Iasul de acum mai bine de un secol si jumatate. Este vorba de Luminarica si Titinas – cersetorii filantropi ai orasului. „Lucrul fiind inca proaspat in amintirea unora din batranii orasului, si relatat mai ales de literatul Costachi Negrutti (Costache Negruzzi – n.r.), cred ca e bine sa reamintesc aici: Va aduceti aminte de un sarac, scrie Negrutti, pre care îl întâlneati – sunt acum doi ani (1843), pe uliti, prin piete, pre la biserici, cersitorind mila crestinilor si împartind bogdaprostele în dreapta si în stânga? Lumânarica nu mai este! – Dar cine era el, si care fu solia lui aice jos singur nu o stia. Descult, cu capul gol, încins cu o funie si cu traista în sold, Lumânarica pan’ în ziua colinda toate bisericele, împartind lumânari si cersitorind, nu pentru dânsul – lui nu-i trebuia nimica – ci pentru altii. La un schit sarac lipsesti clopotul; îndata Lumânarica îl ia din târg, se pune cu dânsul în mijlocul unei piete, îl trage, si clopotul nu tace puna ce nu-si câstiga plata. Curând aroma sfânta va rasuna în aer chemând pre credinciosi la rugaciune si va spune în graiul sau cel misterios laudata fapta a saracului cersitor. O biserica n-are vestminte; Lumânarica îi aduce stofe bogate, el care n-are decât o haina stremtoasa ce abia îi copere goliciunea trupului; caci în zadar voiesti sa-l îmbraci. Da-i o haina, o camesa; piste un ceas nu o mai are; a dat-o altuia, pre care îl socoate mai nevoies decât dânsul. Dar unde suntem noi în stare a însira toate bunele fapte a acestui sfânt om! Ajunge a sti ca saracul acesta cersitor, îndemnat de plecarea sa si de o staruinta puternica, a zidit pâna si biserici. Sa judecam din aceasta, oare câti saraci am putea face fericiti cu abonamentul unei loje la teatru, unde învatam a fi demoralizati, cu cheltuiala unui ospat ce ne îmbuiba pântecele si ne strica sanatatea, cu o gateala de bal ce roade câte un colt din mostenirea copiilor nostri? Daca Lumânarica ar fi strâns toti banii câti a împartit si a cheltuit cumparând lumanari, clopote, vaci, vestminte, negresit ar fi fost bogat dupa starea sa; dar traind sarac, el a murit sarac”, il caracterizeaza Bogdan in lucrarea sa cu ajutorul elementelor descrise de Costache Negruzzi.

Citeste si: Marire si decadere! Iata cum arata acum locul unde-si dadeau intalnire bogatasii Iasului – FOTO
Comentarii
  • „…acela fu Gavril Buzatu, un tiganoi colos la trup, pogan si slut la fata,”.Ce fac tiganoii azi?fura,inseala,fac trafic de persoane,nu muncesc,cer ajutoare sociale.Ce-i de facut?N-o sa gasiti in tari ca Olanda,Belgia,Danemarca,etc.indivizi taind frunza la ciini.Sunt tari bine organizate cu legi bine gindite si care se respecta.Noi traim si ne miscam ca niste momii,condusi de supermafioti.

Adauga un comentariu