Actualitate

Dezvaluiri incendiare despre mafia pietelor: Fratia banului face legea in pietele din Iasi

Publicat: 13 apr. 2016
1

@ Numeroase personaje de incredere au fost implantate in pozitii cheie, de unde se pot controla banii care intra si ies din Ecopiata, firma Primariei Iasi care se ocupa de administrarea pietelor agroalimentare si a bazarului @ Sefii firmei, in cardasie cu cei din administratia publica, au pus la punct o retea care le aduce venituri uriase @ Filiera banilor negri este incredibila, incepand de la simpli angajati care transfera banii la sefii directi si ajungand la cele mai mari nume din Primaria Iasi

Ecopiata SA, firma Primariei Iasi care se ocupa de aministrarea pietelor agroalimentare si a bazarului, pare sa fie una dintre cele mai bune surse de venit pentru grupurile de interese, plecand de la retelele formate de micii comercianti si pana la sefi din admnistratia publica locala. In ultimii ani, aici au fost implantati oameni de incredere ai lui Gheorghe Nichita, in frunte cu Cristinel Starica, seful Ecopiata. Eternul jurist al societatii, Mugur Colin, este omul implantat de Gheorghe Nichita pe acest post, fostul primar numindu-l pe acesta jurist si la CSMS Iasi, fiind plimbat in cadrul echipei de fotbal a Iasului, indiferent de denumirea oficiala a echipei. Pentru ca un singur jurist care este la mana lui Gheorghe Nichita nu era de ajuns, conducerea Ecopiata a mai angajat o persoana pe aceeasi functie. Este vorba despre Irina Chirila, nimeni alta decat fiica Mihaelei Chirila, sefa Serviciului de audit din cadrul Primariei Iasi, care ocupa acest post de mai bine de zece ani. Fiind angajata inca din anul 2012 in cadrul Ecopiata, Irina Chirila ocupa acum postul de sef Birou Juridic al societatii.

Citeste si: REVOLTATOR! Ce bine este sa fii director la stat! N-ai sa crezi cine este cel mai bine platit om din administratia locala

Un alt personaj angajat in conditii suspecte in cadrul Ecopiata este Dan Homoranu, care ocupa functia de referent. Acesta este fost coleg de scoala cu directorul general al societatii, Cristinel Starica. Conform unor surse de incredere, acesta este mana dreapta a sefului Ecopiata, intrucat acesta este trimis zilnic in pietele agroalimentare din Iasi pentru a aduna „comisioanele” care le revin sefilor. Se pare ca acesta este student la Facultatea de Textile Pielarie Iasi, are varsta de 50 ani, iar cu toate acestea figureaza in fiecare luna cu o medie de 32 ore suplimentare de munca, ore care ii sunt platite. Conform surselor, acesta a fost trimis special sa faca studii universitare, pentru a fi numit in functia de director adjunct al Ecopiata SA. Cristinel Starica, directorul general al Ecopiata, explica faptul ca cei doi juristi ai societatii au fost angajati si lucreaza in conditii legale.

„Domnul Mugur Colin este angajat in baza unui contract de prestari servicii pentru consiliere juridica in cadrul Ecopiata. El are aici un venit de 1.500 lei si isi poate imparti activitatea intre Ecopiata si CSMS Iasi, acolo unde are un venit de circa 1.000 lei din cate stiu. In legatura cu doamna Chirila, nu are nicio legatura faptul ca mama ei lucreaza la Primaria Iasi. Ea a fost angajata printr-un concurs care s-a desfasurat conform legii si a fost anuntata in media organizarea lui. Da, am fost coleg de scoala cu Dan Homoranu, dar asta nu are nicio legatura cu faptul ca el lucreaza la Ecopiata. Dumnealui lucreaza la biroul administrativ, intrebati-l pe el daca face facultatea. Toti angajatii care muncesc peste program si figureaza cu ore suplimentare sunt platiti in functie de asta”, a spus Cristinel Starica, director general SC Ecopiata SA Iasi.

Evaziune fiscala la scara larga in firma Primariei Iasi

Evaziunea fiscala pare sa fie la ordinea zilei in interiorul uneia dintre cele mai importante firme subordonate Primariei Iasi. Sume uriase de bani nefiscalizate ajung in buzunarele celor care conduc aceasta societate publica, iar asta se intampla in cardasie chiar cu sefii din Primaria Iasi. Concret, sutele sau chiar miile de mici comercianti din pietele agroalimentare sunt taxati de angajatii Ecopiata cu o anumita suma, insa primesc bonuri fiscale cu o valoare de aproape trei ori mai mica. Mai exact, taxa platita pentru o taraba este de 20 de lei, in vreme ce bonurile fiscale au o valoare de doar 5 lei.

Citeste si: Dezvaluiri despre reteaua mafiota care controleaza pietele din Iasi. Comerciantii rup tacerea

In urma unor sesizari, oamenii legii au demarat un control de amploare in Piata Alexandru cel Bun, dupa ce taxatorii de la Ecopiata mergeau la tarabe si incasau cate 20 de lei de la comercianti, insa ofereau bon in valoare de doar cinci lei. Controalele au fost facute incepand de la sectorul pietarilor din Republica Moldova, multi dintre acestia recunoscand ca au primit bonuri de o valoare mai mica fata de banii dati taxatorului.

Se pare ca acest lucru se intampla in fiecare zi, la scara larga, in toate pietele din municipiu, insa putini sunt acei comercianti care sunt dispusi sa recunoasca, de frica sa nu-si piarda locurile din piete, mai ales ca majoritatea sunt speculanti si intermediari, si nu producatori agricoli. 

Numai in piata ACB sunt 500 de tarabe, iar un calcul simplu arata ca un taxator Ecopiata, care da bon de cinci lei pentru 500 de comercianti, poate baga in buzunar, in fiecare zi, cate 7.500 de lei. De precizat ca, in Iasi sunt amenajate 6 piete agroalimentare, iar daca ar exista o medie de 500 de tarabe pentru fiecare, sumele incasate zilnic prin evaziune sunt de-a dreptul impresionante – 45.000 lei in fiecare zi.
Comentarii
  • Sa intelegem ca aceste golanii se faceau in timpul mandatului primarului Nichita cine a fost atunci viceprimar nu stia ? de ce incercam sa discreditam oameni si institutii numai cand avem nevoie de voturi ,in piete se fura de pe timpul comunistilor se stie asta

  • Si la bazar sunt acele module comerciale si care unele nu sunt date pe spaga la juma de pret,unele sun depozit pt.marfa ilicita ascunsa in caz de control ANAF,iar daca un comerciant doreste un modul trebuie sa dea o spaga buna pt. obtinerea contracului,sunt si comercianti cinstiti si sunt luati de prosti,seful bazarulu spune ca el este”patron” acolo si face ce vrea el si cum vrea el,nu demult se lauda cu un ceas din aur de 2000E,luat la ocazie

  • Numai niste oameni retardati sau ingusti la minte INCA mai pot crede ineptiile pe care le promovati voi,maretii fituicari al acestui …ziar…bleah!!

  • MAFIA PIETELOR E MANA IN MANA CU PRIMARIA ,PSD SI MAFIA DE TAGANI CARE FAC SPECULA IN PIETE PROFITAND CA POLITIA SI ANAFUL DOARME !

  • Habar nu aveti voi cata spaga a carat domnul referent Homoranu viitoarul director adjunct cel mai mare betiv de la Ecopiata nu stiu daca este vreodata treaz si mai si conduce masina

Adauga un comentariu