Eveniment-Social

Dezvaluiri fabuloase despre o afacere de milioane euro. Totul s-a intamplat intr-o casa din centrul Iasului – FOTO

Publicat: 02 feb. 2015

@ Cu siguranta aceasta afacere imobiliara este legata de milioane euro @ Totul s-a petrecut intr-o casa aflata in centrul orasului @ Totusi, putini sunt cei care mai cunosc dedesubturile din trecutul acesteia @ Este vorba de o istorie, cu totul si cu totul aparte, ce implica personalitati si politicieni importanti ai Iasului    

Prin pierderea acestui imobil, situat chiar in centrul orasului, s-a pus cruce si pe unul dintre cele mai valoroase muzee. Totul a implicat o afacere de milioane euro. Astfel, casa in care a vietuit unul din cei mai mari oameni ai tarii, Vasile Alecsandri, a fost retrocedata in 2009 lui Carol Theitler. Aceasta stare de fapt a insemnat disparitia locului unde se afla Muzeul Teatrului de la Iasi, infiintat in 1976, unic la acel moment in tara.

Citeste si: REVOLTATOR! Monument celebru, distrus de mana evreilor

O casa cu un trecut aparte

Acest muzeu se afla intr-o cladire construita tocmai undeva dupa 1780 si ce a apartinut bardului Alecsandri. „Povestea casei vornicului Vasile Alecsandri din Iasi începe de pe la 1780 si apare apoi în planul orasului Iasi, conceput de arhitectul Josif Rasec în anul 1844. Ea se învecina cu «cantacuzinestii» în partea stanga si cu fosta mânastire Sfantul Ilie (construita in 1620 si distrusa într-un bombardament în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial – n.r.). Casa a fost construita de basceausul Iordache Alecsandri, unchiul vornicului. De la el a cumparat-o vornicul, apoi a fost lasata mostenire celor doi baieti: Vasile si Iorgu si, în cele din urma, înstrainata definitiv. Poetul îsi va aminti cu drag de casa cu hambare, grajduri, flori si pomi batranesti si va povesti despre toate acestea, ca si despre Vasile Porojan, tiganasul, tovarasul de nazdravanii celebre pe Ulita Sf. Ilie. Iata ce-i scrie lui Ion Ghica, legat de toate acestea: «Valurile lumii si treptele sociale ne-au despartit de mult unul de altul, însa, acum 50 de ani, eram amandoi egali dinaintea soarelui, fiind deopotriva parliti de dansul si formam o pareche de nedespartit, de cum rasarea lumina zilei pana ce apunea. Mesteri în arta de a fura merele si perele de pe crangi, indrazneti la asaltul stogurilor de fan, din varful carora ne rostogoleam neobositi la Puia Gai, la Poarca si chiar iscoditori de noi giocuri, eram mandri unul de altul»”, reliefeaza Anca Maria Buzea, cercetator in cadrul Muzeului Literaturii Romane (MLR). 

Citeste si: Momente incredibile petrecute in centrul Iasului! Dezvaluirile sunt tulburatoare – GALERIE FOTO

O poveste de vis, cazuta in „ghearele” comunismului

Casa a avut multi proprietari, pana la 1902 cand i-a revenit arhitectului Virgil Halaceanu. „Acum ea îsi schimbase mult infatisarea, pierzand treptat aerul gospodariei boieresti de odinioara. Arhitectul a daramat anexele, dar pastreaza conacul si construieste înca o cladire moderna. Preluata de stat dupa nationalizare, Casa Alecsandri a fost folosita atat pentru locuinte, dar si pentru Statia de Salvare. A devenit în anii de dupa razboi (Al Doilea Razboi Mondial – n.r.), cand totul era o ruina, o simpla casa parasita… Totusi, usor-usor, ea se transforma intr-un loc de intalnire a catorva poeti care mai traiau romantismul unui loc plin de amintiri. Poetul Mihai Ursachi isi aminteste cu drag de acest loc in care isi gasea adapost peste noapte, atunci cand, in drumurile sale de tanar dedicat versului, nu mai era cu putinta sa ajunga pana în indepartata Sararie unde locuia. Abia mai tarziu (dupa anii ’60 – n.r.) s-a propus introducerea cladirii in lista monumentelor istorice si transformarea sa in Muzeu al Teatrului. In 1970, cand se apropia aniversarea a 160 de ani de la primul spectacol în Limba româna jucat la Iasi a fost momentul pentru ca Nationalul iesean sa aiba un lacas muzeal, tocmai in casa parintelui teatrului cult romanesc (Vasile Alecsandri – n.r.). Propunerea a fost acceptata de conducerea judeteana si de minister, iar între anii 1972 – 1974 imobilul a fost restaurat de catre specialistii Directiei Monumentelor Istorice. Exponatele au fost gasite in familia muzicologului Teodor Burada, în lumea actorilor care-si doreau casa lor. La 26 decembrie 1976, in ziua a doua a Craciunului, a avut loc inaugurarea primului Muzeu al Teatrului Românesc. Era ziua aniversarii a 160 de ani de teatru în Limba româna”, mai dezvaluie Buzea.

Citeste si: Dezvaluiri teribile despre cladirile groazei din Iasi – GALERIE FOTO

Citeste si: Scene teribile petrecute intr-o serie de imobile din Iasi! Dovezile sunt uluitoare
Adauga un comentariu