Actualitate

Dezvaluiri emotionante din viata unui faimos profesor universitar din Iasi – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 06 mai 2015

@ Generatii intregi de tineri l-au avut ca model atat in viata, dar mai ales in cariera! @ Mai mult, el este un personaj aparte si cunoscut in intreaga lume @ Cu toate acestea, barbatul ofera un exemplu extraordinar de modestie si de generozitate  @ Putini romani au avut curajul sa-si dedice, doar din pasiune si dorinta de a demonstra ca se poate si in tara noastra, intreaga viata unui domeniu fascinant @ Urmariti, doar pe www.bzi.ro, un material video special cu acest personaj 

Figura de marca, atat a zonei academice iesene, nationale si internationale, faimos inventolog si inventator, as in ingineria mecanica, prof. univ. dr. Boris Plahteanu de la Universitatea Tehnica (UTI) din Iasi are o poveste de viata incarcata de un parfum romantic aparte! Chiar daca multi, in locul sau, ar face caz de ceea ce au putut realiza in viata si cariera, el ofera un exemplu de modestie, luciditate si gandire profund-pragmatica. Mai mult, chiar daca a iesit la pensie, acesta continua sa fie implicat in cercetarea si inovarea la cel mai inalt nivel. Actualmente este coordonator al Institutului National de Inventica (INN) Iasi cat si al Centrului Regional pentru Promovarea Protectiei Proprietatii Industriale si redactor-sef al prestigioasei reviste Inventica.

Citeste si: Secret tulburator descoperit intr-o cladire din centrul Iasului. Valoreaza milioane de euro – GALERIE FOTO, VIDEO

O viata dedicata stiintei si tehnicii

In varsta de 74 de ani, Plahteanu a avut parte de o formare unica la care au contribuit decisiv mari profesori universitar precum Vitalie Belousov sau regretatul Dimitrie Mangeron. Totusi, asa cum insusi marturiseste, cel care i-a hotarat destinul catre inventica a fost tatal sau. „Eu am facut scoala si liceul la Dimitrie Sturdza, in orasul Tecuci. Pe atunci, tatal meu lucra la Atelierele Cailor Ferate Romane de acolo… Pe cand eram copil, el m-a adus in atelier unde, alaturi de colegii sai, faceau tot felul de inventii! Astfel, pot spune ca tatal meu a fost cel care mi-a insuflat pasiunea si pasii spre domeniul tehnic. Apoi, am ajuns la Iasi si am intrat la Politehnica, respectiv la Facultatea de Mecanica, loc unde am avut parte de profesori exceptionali precum Belousov sau Mangeron”, povesteste Plahteanu.

Citeste si: Scene teribile petrecute intr-o serie de imobile din Iasi! Dovezile sunt uluitoare

Fiica sa este pictor de marca

Peste toate acestea, un aspect extrem de sensibil din viata faimosului profesor si inventator este legat de familia sa! Oricine ajunge in biroul sau poate observa pe pereti o serie de tablouri frumos lucrate cu penelul. Surpriza! Acestea nu sunt cadouri primite de la prieteni, ci creatii ale fiicei sale. „Da, tablourile din biroul meu sunt creatii ale fetei mele… Ea a fost absolventa a Colegiului Emil Racovita din Iasi, dar si a Universitatii de Arte George Enescu. Asta i-a placut foarte mult si tocmai de aceea a decis sa aiba o asemenea cariera. Dar, sa stiti ca arta si tehnica se aseamana mult”, marturiseste acesta.

Citeste si: Momente incredibile petrecute in centrul Iasului! Dezvaluirile sunt tulburatoare – GALERIE FOTO

„Astept noile generatii… Eu ma grabesc!”

Chiar daca afirma ca este o fire plina de optimism si care a sperat mereu, ceea ce se intampla acum in societatea romana contemporana, dar mai ales modul in care este tratata si finantata educatia si cercetarea il intristeaza si il face sa fie mahnit. Totusi, spera ca in viitor lucrurile sa se imbunatateasca. „Romania nu are niciun viitor daca nu se investeste in Educatie si Cercetare. Sper, totusi, ii spun asta pentru ca toata viata mea am sperat ca lucrurile sa se schimbe deoarece, altfel, nu avem nicio sansa… Astept si noile generatii sa vina din spate. Totusi, se pare ca tinerii se gandesc la ceea ce s-a intamplat in trecut decat la ceea ce pot face ei in prezent si viitor. Eu inca ii astept, si spun asta pentru ca eu ma cam grabesc…”, spera profesorul Boris Plahteanu. 

Citeste si: Scene teribile petrecute intr-o serie de imobile din Iasi! Dovezile sunt uluitoare

Galeria distinctiilor si premiilor unice

Fostul sef al Catedrei de Masini, Unelte si Scule a Facultatii de Mecanica de la UTI are in palmares si panoplie o serie de premii si distinctii speciale, recunoscute in intreaga lume. Autor a peste o suta de inventii Plahteanu a primit, printre altele:  Ordinul „Steaua Romaniei” in grad de cavaler, 2002, Crucea de Comandor al Ordinului „Meritul Inventiv” la Bruxelles in 1996, 1997 si 1999, Statueta de aur ARCHIMEDES la al II-lea Salon International al Inventiilor de la Moscova, tot in 2002, Medalia de aur la al II-lea Salon International al Inventiilor de la Moscova, tot in 2002. De asemenea, este ofiter al Ordinului Meritul Bergo Spaniol în 1996, Ordin primit tot la Moscova în 2008, dar si a Ordinului Renasterii Ucrainei. A fost distins si cu medalia de aur a Academiei de Stiinte, tot din Ucraina.

Citeste si: Momente incredibile petrecute in centrul Iasului! Dezvaluirile sunt tulburatoare – GALERIE FOTO
Adauga un comentariu