Actualitate

Dezvaluiri din lumea buna a Iasului. Totul se intampla la petreceri sau intalniri secrete – FOTO

Publicat: 26 iul. 2015

@ Aproape nimeni nu-si mai aduce aminte de trecutul fabulos al acestui loc din Iasi! @ Toata lumea buna a orasului venea aici, fie pentru a petrece, fie pentru a lua parte la diverse intalniri discrete de afaceri @ Unii dintre cei mai bogati si influenti oameni din urbe locuiau aici @ Acum, totul pare de nerecunoscut @ Totusi, intreaga zona a ramas pana astazi un loc de promenada si plin de naturalete

La modul in care arata, acum Iasul, foarte putine din zonele si cladirile simbol din trecut mai aduc aminte de perioada glorioasa de acum mai bine de un secol. Un exemplu in acest sens este si cartierul Copou si imprejurimile sale. Acum doua secole, acesta era considerat o periferie a targului si principalul drum de legatura cu Botosaniul. Totusi, datele istorice si povestile legate de intreaga zona contin elemente extrem de interesante si pline de farmecul unei lumi aparte.

Citeste si: Marire si decadere! Iata cum arata acum locul unde-si dadeau intalnire bogatasii Iasului – FOTO

Astfel, in trecut, zona Rapa Galbena Fundatie – Copou era cunoscuta ca cea a „Podului Verde”. Foarte probabil, si astazi, una dintre cele mai verzi zone a orasului se gaseste tot aici. Specialistii au realizat o serie de studii in legatura cu originea acestei denumiri. „Tot in Iasi, la marginea targului, fusese in secolul al XVIII-lea un Pod Verde, probabil peste un paraias care isi avea izvorul in imediata apropiere a Bibliotecii Centrale Universitare Mihai Eminescu din prezent si care curgea peste Rapa Galbena. Denumirea de Podul Verde se va transfera asupra portiunii de pe traseul drumului mare al Botosanilor (Bulevardul Carol I), desigur incepand de la fostul Pod Verde si cel putin pana la intersectia cu Drumul Sarii (Strazile Garabet Ibraileanu si Vasile Pogor din prezent), portiune podita in anul 1801. Mai tarziu, vechiul sistem al podirii strazilor fiind depasit, a inceput pavarea ulitelor din Iasi cu pavele din piatra si apoi cu pavele de lemn hexagonale”, arata Mircea Ciubotaru intr-un articol intitulat „Lexic si Toponime din Moldova„.

Citeste si: EXCLUSIV! A fost descoperit un loc din centrul Iasului, unde s-a petrecut o crima oribila – GALERIE FOTO, VIDEO

Toti marii boieri ai Iasului aveau case pe Ulita Podului Verde

De reliefat ca, la acele vremuri, pe intreg acest spatiu natural imens, marii boieri si bogatasi ai fostei capitale a Moldovei avea proprietati si case. Tocmai in acestea, adeseori, aveau loc si intalniri politice sau de afaceri, in secret. „In toamna anului 1833, s-a proiectat soseluirea drumului Botosanilor de la rohatca Copoului situata la coltul de nord-est al Parcului Copou de astazi si pana la marginea targului, undi au fost Podul Verdi, si pana acolo undi ulita sa gaseste pardosita cu piatra… Interesele unor mari boieri precum Sturza, Ghica, Cantacuzino, Bals sau Catargiu, care aveau deja case mari pe Ulita Podului Verde si pana la casa vistiernicului Gheorghe Ghica (aflata pe locul aripei de nord a Universitatii Alexandru Ioan Cuza) si doar soseluita de acolo pana la rohatca Copoului. Dupa disparitia podelei de pe ulita, denumirea Podul Verde nu a mai dainuit, mai ales pentru ca acest traseu era deja considerat in 1832 ca fiind un segment al Ulitei Mari, care se intindea de la Curtea Domneasca si pana la bariera Copoului”, mai prezinta Ciubotaru.

Citeste si: Imagini extraordinare, in premiera, cu secvente din Iasul de acum o suta de ani – GALERIE FOTO

Locul unde isi dadea intalnire lumea buna a Iasului

Secvente legate de „marile clipe” pe care le petreceau aici aristocratii veacurilor XVIII si XIX se regasesc si in diverse descrieri sau documente existente in arhiva Directiei Judetene pentru Cultura (DJC). „In urma cu doua secole, la inceput in Podul Verde si mai apoi in Copou, totul era considerat ca fiind spatiul destinat elitei. Drept dovada, marii boieri isi achizitionau case si terenuri cat mai aproape de bulevard. Tot acum a inceput sa se amenajeze mari gradini. Dupa ce in 1747 domnul de atunci Grigore Matei Ghica a realizat un foisor, pe la 1750 domnitorul Ion Calimah a demarat un proiect de plantare a vitei-de-vie si de infrumusetare a locului cu gradini. Aici, case celebre au fost multe, una dintre ele fiind chiar cea de la baza Copoului de astazi, Jockey Clubul faimos. Dupa 1945, aceasta a fost demolata si s-a ridicat actuala Casa de Cultura a Studentilor. Poate fi amintita si casa lui T. Bals, devenita mai apoi sediul Cercului Militar sau casa Costin Catargiu. Conform unor marturii, aici ar fi zarit-o pentru prima data domnitorul Alexandru Ioan Cuza pe cea care-i va deveni amanta anume Maria Obrenovici„, se arata in datele oferite de DJC. Spatiul avea sa explodeze, practic, dupa 1830. Rand pe rand, pe Copou aveau sa fie ridicate: primul teatru, Universitatea din Iasi, Cazarma „de la Copou”, edificiu impozant ce exista si astazi si unde isi desfasoara activitatea Brigada a 15 Mecanizata.
Comentarii
Adauga un comentariu