Local

Dezastru total in curtea unui miliardar iesean. Magistratii au pus cruce pe toate afacerile sale

Publicat: 20 oct. 2016
1
@ Zilele trecute, magistratii ieseni au decis intrarea in insolventa a SC Com Agrotex SRL, societatea prin care Comanescu a preluat serele Dancu @ Saptamana trecuta a intrat Auto Remat, iar in ultimul an s-au prabusit Com-Beton, Remat SA, Nefero Com SRL etc.
 
Firmele lui Comanescu cad una dupa alta, lasand in urma datorii de miliarde lei. Dupa ce in urma cu circa o saptamana judecatorii au constatat intrarea in insolventa a SC Auto Remat SRL, zilele trecute o alta societate din grupul de firme si-a dat duhul, in acest caz fiind vorba de SC Com Agrotex SRL, societatea prin care Comanescu a preluat serele din Dancu. Ca si in cazul celorlalte societati ale lui Comanescu, si Com Agrotex inregistreaza datorii foarte mari catre statul roman si partenerii de afaceri.

„Asa cum rezulta din actele contabile depuse la dosar (cu precadere cele care reflecta datoriile precum si sumele din conturi), vazand totodata si cererile formulate de ceilalti creditori, debitoarea are datorii scadente catre creditorii sai de peste 1.000.000 lei si nu dispune de lichiditati suficiente pentru achitarea datoriilor scadente. Analizand balantele de verificare, instanta constata ca in conturile sale la banci si casa societatea nu are disponibil”, se arata in hotararea judecatoreasca prin care magistratii Tribunalului Iasi au decis intrarea in insolventa a societatii.

De precizat ca, si in cazul Auto Remat valoarea creantelor inregistrate pana in prezent se ridica la circa 67 milioane lei. De peste un an, prabusirea lui Comanescu pare sa nu se mai opreasca. Reamintim ca, in ultimul an, au cazut mai toate firmele sale cunoscute, si anume Com-Beton SA, Remat SA, Predemet SA Podu Iloaie, SC Nefero Com SRL, SC Com Guard SRL. Aceste firme au in total datorii de peste 50 milioane euro.
 

A taiat serele si le-a vandut la fier vechi
 
Firma care a intrat zilele trecute in insolventa, Com Agrotex, este cea prin intermediul careia Comanescu a taiat serele din Dancu si le-a vandut la fier vechi. Comanescu cumparase serele de la Selefer SA, societate care avea datorii mari catre bugetul statului. Dar, Comanescu cumparase doar serele, terenul apartinand statului roman. Fiind la acea vreme, in anul 2004, un apropiat al PSD, prin intermediul Com Agrotex, Comanescu a reusit sa concesioneze cele 40 hectare de teren de la Agentia Domeniilor Statului. Dupa cum s-a mai precizat, era vorba de vreo 40 de hectare de teren. Atunci, Comanescu, prin intermediul firmei sale, SC Com Agrotex SRL, i-a pacalit pe functionarii ADS, spunandu-le ca vrea sa concesioneze pentru a continua productia de legume.

„Obiectivele principale sunt exploatarea in conditii de eficienta a bunurilor care se concesioneaza, satisfacerea interesului public, respectarea normelor legale privind protectia mediului. Interesul public inseamna mentinerea si dezvoltarea unei exploatatii agricole viabile si eficiente, conservarea patrimoniului natural, asigurarea necesarului de produse la rezerva de stat, realizarea obiectivelor programelor nationale in domeniul agriculturii”, se arata la paragraful 2.2 din contractul mentionat, din capitolul „Obiectul contractului”. Contractul de concesiune a fost incheiat pe o perioada de 49 de ani. Comanescu se obliga sa realizeze investitii in modernizarea serelor. In baza acestei promisiuni, ADS i-a stabilit o redeventa derizorie pe teren, si anume contravaloarea a 600 de kilograme de grau la hectar anual.

„Concesionarul este obligat sa realizeze investitii pentru dezvoltarea exploatatiei. Nivelul valoric total se consolideaza in euro, realizarea obiectivelor de investitii asumate de concesionar fiind urmarita de concedent, de asemenea in moneda forte”, se mai arata in contract. Comanescu nu a respectat niciodata acest contract si a taiat serele, vanzand fierul. 
Adauga un comentariu