@ Specialistii sustin ca este cel mai greu an pentru apicultori @ Productia de miere s-a redus considerabil, iar preturile vor creste @ Familiile de albine au fost afectate de o boala din cauza ploilor abundente
Apicultorii din judet sunt disperati. O boala le-a dat batai de cap din cauza temperaturilor scazute si a ploilor abundente din ultimele luni. Acestea au lovit puternic afacerile apicultorilor: productia de miere poliflora s-a înjumatatit în acest an, iar cea de salcâm lipseste cu desavârsire. Din acest motiv, pretul unui kilogram de miere a crescut cu 30 la suta in acest an dupa ce productia apicultorilor a fost afectata de conditiile meteorologice nefavorabile polenizarii. Specialistii indruma apicultorii sa faca mai multe tratamente contra paduchilor ce produc la albine boala numita Varroa Jacobsoni.
Productia s-a injumatatit
Una dintre afacerile profitabile, dar riscante, este apicultura. Daca anul trecut crescatorii de albine s-au bucurat de o productie însemnata, în acest an totul a fost compromis de temperaturile scazute din primavara si de ploile abundente din ultima vreme. Astfel, daca productia de miere poliflora sau de salcam era una bogata, in acest an multi apicultori nu au obtint nici macar un gram de miere de salcam. Acestia se plang de banii cheltuiti pe care nu i-au recuperat nici pana in prezent.
„Am auzit ca nu s-a facut miere in acest an si e greu pentru toti apicultorii. Eu am 230 de stupi si la mine situatia e cam la fel cu a celorlalti. Nu s-a facut miere cat trebuia in acest an. Am cheltuit bani cu transportul, hrana albinelor si nu am recuperat nimic pana in prezent. Am o paguba de vreo 2.000 de lei. Anul trecut a fost un an bun, cu o productie medie de 15 kilograme pe stup. Anul acesta s-a injumatatit. Florile nu secreta nectar si nu au cu ce sa polenizeze. Vremea e principalul vinovat”, a spus Daniel Botez, apicultor din satul Cuza Voda, comuna Popricani.
Daca o parte dintre acestia au reusit sa se salveze cu unele provizii de anul trecut, altii au reusit sa aiba productie datorita banilor pe care i-au obtinut prin intermediul Uniunii Europene. Acestia au depus proiecte pe masura 121 – Instalarea tinerilor fermieri si au obtinut sume frumusele pentru investitii in apicultura. „Productia este redusa din cauza vremii nefavorabile la toate tipurile de miere. In mod normal, se culeg 20 de kilograme de miere pe stup, insa anul acesta e mai mica productia. Sunt cheltuieli cu intretinerea stupilor si nu au fost amortizate de unii apicultori”, a spus Emilian Zaharia, apicultor.
Albinele s-au imbolnavit
Vremea nefavorabila din ultimele luni a determinat aparitia unei boli grave la albine. Este vorba de Varroa Jacobsoni, o boala cu impactul economic cel mai negativ asupra industriei apicole. Specialistii atentioneaza apicultorii cu privire la acest parazit si ii sfatuiesc sa faca mai multe tratamente in aceasta luna. „De cand stiu eu ca se face apicultura nu a fost niciun an asa. A debutat bine in primavara, insa pe parcursul anului s-a calamitat salcamul si nu a fost nectar aproape deloc, iar floarea-soarelui e compromisa total. Acest lucru va determina ca mierea sa se scumpeasca cu 30 la suta. Anul acesta este 20 de lei un kilogram de miere poliflora si tei si 30 de lei cea de salcam. Anul trecut preturile erau in jur de 15 lei poliflora si teiul si 20 cea de salcam. Dezvoltarea familiilor de albine a fost amanata din cauza parazitului acestei boli rapide, Varroa Jacobsoni. Sfatuim apicultorii sa faca tratamente contra acestor paduchi”, a spus Lia Magdici, vicepresedinta Asociatiei Crescatorilor de Albine din Iasi.