Economic Local

Dezastru la unguri: Capital Economics spune ca vor intra in faliment

Publicat: 23 mart. 2012
1
Ungaria va apela la intrarea in default (incapacitate de plata) ca solutie la problemele pe care le are cu datoria de stat, deoarece austeritatea severa necesara pentru a aduce situatia financiara a tarii pe o traiectorie sustenabila ar putea fi respinsa de populatie, potrivit Capital Economics.
„Credem ca Ungaria va apela in final la o forma de default ca solutie la problemele actuale cu datoria de stat. Alternativa este mai multa austeritate. Desi ne asteptam ca Ungaria sa mai ramana un timp pe acest drum, nu suntem convinsi ca populatia, si implicit clasa politica, mai au rabdare pentru taierile suplimentare care ar fi necesare pentru a aduce datoria pe o traiectorie sustenabila”, noteaza analistul William Jackson de la firma britanica de consultanta Capital Economics, intr-un raport prezentat vineri.
Datoria publica a Ungariei a atins 82,6% din PIB, cel mai ridicat nivel din 1995 si in crestere fata de luna iunie cand aceasta era 76,7% din PIB, ca urmare a devalorizarii monedei nationale, forintul, a anuntat Banca Centrala a Ungariei (MNB), potrivit AFP. Aceasta valoare a datoriei consolidate este denumita si „datoria Maastricht”, pentru ca nivelul sau nu ar trebui sa depaseasca 60% din PIB in tarile membre ale zonei euro sau cele care, precum Ungaria, doresc sa se alature acesteia.
Reducerea datoriei publice este in atentia premierului Viktor Orban, care a mers pana la nationalizarea fondurilor de pensii private in 2011 pentru a reducere nivelul datoriei.
La sfarsitul lunii iunie, Orban a anuntat personal scaderea datoriei ungare de la 81% la 77% din PIB. El preconiza o a doua scadere de la 77 la 74% in luna noiembrie si isi propune sa reduca deficitul la 60% in 2014 si la 50% in 2016. Aceasta din urma cifra este totodata inscrisa in noua Constitutie, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie.
Cresterea actuala a datoriei publice este legata de devalorizarea puternica a forintului in raport cu euro. Moneda ungara a pierdut peste 20% in cursul ultimelor luni ale lui 2011, trecand de la circa 270 forinti pentru un euro in octombrie la 315 forinti pentru un euro.
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a retrogradat, cu o treapta, ratingul pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locale ale Ungariei, la „BBB plus” de la „BBB minus”, respectiv la ‘BBB minus” de la „BBB”, perspectiva asociata fiind una negativa. De asemenea, plafonul de tara al Ungariei a fost coborat cu doua trepte pana la „BBB” de la „A minus”.
In urma acestei decizii, Fitch devine a treia mare agentie de rating care retrogradeaza Ungaria in categoria „junk” (nerecomandat pentru investitii). La finele lunii decembrie 2011, Standard & Poor’s a retrogradat Ungaria in categoria „junk”, dupa ce in luna noiembrie a anului trecut Moody’s a luat o decizie similara.
Sursa: capital.ro



Adauga un comentariu