Local

DETALII din culisele celui mai mare SCANDAL imobiliar al Iasului

Publicat: 04 apr. 2016
1

@ Asa ceva ar putea starni cel mai mare scandal imobiliar al Iasului post-decembrist! @ Timp de peste un sfert de secol, sefilor celei mai vechi universitati moderne din Romania – Alexandru Ioan Cuza nu le-a pasat deloc de aceasta situatie grava in care se afla unitatea educationala @ Asta cu toate ca lucrurile ar putea capata proportii nebanuite si la un scandal imobiliar ce implica cateva zeci de milioane euro bune @ Drept consecinta directa, Cuza ar putea pierde inclusiv principalele imobile unde-si deruleaza activitatea, zi de zi, mii de studenti si zeci de profesori

Lipsa totala de interes fata de proprietatile, atat imobile (Corpul A si B din Copou, respectiv campusurile Codrescu si Targusor – Copou – n.r.), cat si terenuri gen Gradina Botanica Anastasie Fatu sau Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Acvacultura si Ecologie Acvatica de la Ezareni, a sefilor ce au condus Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) ar putea sa produca un scandal urias. Motivul este unul halucinant: chiar daca, de ani buni, conform Noului Cod Civil, proprietarii din Romania sunt obligati sa-si intabuleze atat terenurile pe care le detin, respectiv imobilele, la UAIC totul este un haos. Nici pana la acest moment, oficialii nu au catadicsit sa deruleze aceasta procedura, iar in consecinta, oricand Cuza ar putea pierde inclusiv principalele imobile unde-si deruleaza activitatea, zi de zi, mii de studenti si zeci de profesori din Copou. Principalii responsabili pentru intreaga stare de fapt sunt atat fostul rector vremelnic si de trista amintire, prof. univ. dr. Vasile Isan, cat si seful Directiei General Administrative (DGA), Bogdan Eduard Plescan! Cu toate ca, in repetate randuri, reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI) au incercat sa-l contacteze telefonic pe cel din urma, tocmai pentru a primi lamuriri in legatura cu toate acestea, Plescan nu a catadicsit sa raspunda.

Citeste si: Dezvaluiri uluitoare! Universitatea Cuza risca sa piarda Gradina Botanica

Rectorul Tudorel Toader: „Pentru Cuza, intabularea este una dintre prioritati”

Tocmai din acesta cauza, jumatate din Corpul A din Copou a fost pierdut de Universitatea Cuza in dauna celei Tehnice (UTI) Gheorghe Asachi din Iasi, totul pentru simplul fapt ca cei responsabili cu probleme de intabulare de la Politehnica s-au miscat mai repede si au rezolvat cu documentele. Mai departe, si in Campusul Studentesc Targusor – Copou s-au pierdut sute de metri patrati in urma proceselor de revendicare initiate de o ieseanca. Inclusiv pentru zona campusului Codrescu sunt initiate procese de retrocedare. Plecand de la toate acestea, rectorul ales al UAIC, prof. univ. dr. Tudorel Toader – decanul Facultatii de Drept si judecator al Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), a avut consultari pe aceasta problematica stringenta cu responsabilii de intreaga stare de fapt si arata ca, in perioada imediat urmatoare, trebuie luate masuri urgente pentru rezolvarea tuturor aspectelor. „Noul Cod civil confera garantii suplimentare pentru proprietarii imobilelor intabulate. Si pentru Universitatea Alexandru Ioan Cuza, procesul de intabulare trebuie sa devina una dintre prioritati”, a declarat rectorul.

Citeste si: Teribil! Doi celebri scriitori ieseni, implicati intr-un scandal imobiliar monstru – GALERIE FOTO

Plescan habar nu are cate hectare mai sunt in Gradina Botanica

Nu este vorba de o gluma, iar toate aceste lucruri ar putea capata proportii nebanuite si duce la un scandal imobiliar ce implica cateva zeci de milioane euro bune. „Plescan habar nu are nici macar cate hectare mai are Universitatea Cuza in Gradina Botanica si nu a facut demersuri pentru a reglementa intreaga situatie. Acesta a fost chemat chiar de rectorul ales, prof. univ. dr. Tudorel Toader, pentru a prezenta o situatie pe acest plan. El a recunoscut ca sunt grave probleme si ca, oricand s-ar putea pierde hectare bune din Gradina Botanica sau sute de metri patrati pe terenurile unde sunt situate campusurile Codrescu, Titu Maiorescu sau Targusor -Copou, pentru ca nu s-a rezolvat intabularea. Si la Statiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Acvacultura si Ecologie Acvatica de la Ezareni, acolo unde sunt peste zece hectare, lucrurile sunt dubioase rau de tot. Se pare ca unii au concesionat lacul, fara ca institutia noastra sa se aleaga cu vreun ban”, a marturisit un angajat al DGA de la UAIC.

Citeste si: Universitatea Cuza se darama, iar rectorul castiga anual o suta mii euro – GALERIE FOTO
Comentarii
  • asta e „marele ” scandal imobiliar? Eu am crezut ca incepeti sa vorbiti despre Palas si modul in care s-au desfasurat in mod ilegal lucrarile de acolo …. incepand de la constructii pana la transferurile de teren din proprietate publica in cea privata.

  • muad’dib, scoateti capul din cwr si baga de seama ca alea 11 ha din spatele lacului au fost deja retrocedate. da, asta e un scandal imobiliar – daca ai citi oleaca legile si nu ziarele poate c-ai vedea ca in zona aia nu trebuia retrocedat nimic. mai ales ca fix in mijlocul gradinii sta potapita casa lui Onofras.

    • poate a veni o vreme cand om scapa de zidarii astia ce si-au impartit orasul in felii de tort si s-au infruptat fara sa-si faca treaba ce si-au asumat-o. Totul se plateste si nici banul nu e gratis 🙂

  • necunoscatorii intodeauna isi dau cu parerea, mai grav e ca incearca si pe altii sa-i convinga de ineptiile lor.
    intabularea se face pe numele proprietarului deci nu conteaza cine a fost primul ori cat de mult se grabeste.

Adauga un comentariu