Actualitate

Detalii bomba. Un rector faimos din Iasi a facut un gest uluitor – GALERIE FOTO

Publicat: 31 dec. 2014

@ Nimeni nu s-ar mai fi asteptat la asa ceva! @ Ceea ce a putut sa faca rectorul unei mari universitati iesene te va marca @ Daca va duce la bun sfarsit planul pe care l-a inceput, intreaga tara va fi impresionata @ Totul depinde de un amanunt incredibil @ Sunt implicati inclusiv oficiali ai Uniunii Europene, dar si ai Bisericii Catolice @ De asemenea, in joc sunt puse cateva milioane de euro 

Dupa mai bine de 15 ani, de anul viitor ar putea fi reluate lucrarile de finalizare a reabilitarii uneia dintre institutiile emblematice ale orasului Iasi! Este vorba de cladirea Filarmonicii de Stat Moldova. Inchisa de aproape doi ani din cauza starii avansate de degradare in care se afla si a faptului ca sta la un pas de prabusire, solutia salvatoare pentru aceasta a fost gandita de actualul rector al Universitatii de Arte George Enescu (UAGE), prof. univ. dr. Atena Simionescu.

Citeste si: Un celebru profesor universitar face o prevestire cutremuratoare pentru ieseni – FOTO

Investitie de cateva milioane euro

Deja, in ultimele luni, au fost facute toate demersurile pentru ca de anul viitor sa se obtina fondurile necesare. Costurile totale ar putea ajunge pana la 7 milioane de euro. „Este adevarat ca intentionam ca, in cadrul Programului Operational Regional (POR) pe fonduri structurale europene si care va demara anul viitor sa obtinem banii necesari pentru reabilitarea cladirilor unde functioneaza Filarmonica de Stat Moldova Iasi. Noi am muncit foarte mult pentru ca acest lucru sa poata fi realizat. El ar insemna foarte mult pentru intreaga comunitate locala si un pas inainte pentru viata culturala din Iasi. Am facut toata documentatia si speram ca el sa fie selectat si declarat eligibil pentru a fi demarat. Vorbim de o suma cuprinsa intre 3.5 si 7 milioane de euro pentru a se indeplini acest obiectiv la care tinem foarte mult. Am discutat si cu cei de la Episcopia Romano-Catolica, entitate care ne-a inteles din aceasta perspectiva. Este un vis al nostru si ar fi extraordinar sa-l putem indeplini! Tinem foarte mult sa putem duce la capat acest deziderat. E o lucrare complexa si care presupune atingerea unor standarde asemanatoare cu sali de concerte din Europa”, a precizat prof. univ. dr. Atena Simionescu, rectorul de la Universitatea de Arte.

Un simbol al Iasului aruncat in mizerie

De reamintit ca, inca din anul 2012, un cunoscut inginer si profesor iesean a intocmit un raport minutios despre starea imobilului de pe strada Cuza Voda unde se afla Filarmonica. Atunci, concluziile sale erau sumbre si se arata ca daca nu se vor lua masuri urgente, edificiul se va prabusi. Asta in conditiile in care, pana acum, atat autoritatile centrale, cat si cele locale responsabile si-au plasat raspunderea de la una la alta. Este vorba despre arhitectul Ionel Gosav (decedat anul acesta – n.r.), de la Facultatea de Constructii a Universitatii Tehnice (UTI) Gheorghe Asachi, cel care s-a ocupat de reabilitarea a importante constructii vechi si noi din oras.

Citeste si: EXCLUSIV! Raport secret devastator din interiorul unui mari institutii iesene – GALERIE FOTO

„Avand in vedere ca, inca din anul 2008, a fost intocmita o expertiza tehnica ce viza Tronsonul 2 al Filarmonicii, se impuneau urmatoarele masuri: interventii de urgenta, respectiv rezemarea peretelui dinspre strada Stroescu, in pericol de a se prabusi, evacuarea anexei dinspre aceasta strada si mutarea personalului din aceasta zona in cel mai scurt timp posibil. Incetarea activitatilor cu public in Sala Mare, iar utilizarea zonei de la parter doar la activitati fara public, doar pentru o durata de maximum sase luni. De asemenea, lucrarile de consolidare trebuiau executate in regim de urgenta pentru ca exista riscul prabusirii unei parti din constructie. Intre timp, atat codurile de proiectare si codul de evaluare seismica a structurilor existente s-au modificat, astfel incat expertiza din 2008 nu mai corespundea din punct de vedere tehnic si ligislativ”, arata Gosav intr-un raport oficial pe aceasta tema. Istoric, cladirea actualei Filarmonici a fost construita in anul 1815. Ea este realizata in stil neoclasic si a apartinut vistiernicului Alecu Bals. Aici, la 11 ianuarie 1847 a concertat celebrul Franz Liszt. In 1861, imobilul este cumparat de calugaritele din ordinul Notre Dame de Sion si transformat in colegiu de fete. Intre anii 1900 si 1910 a fost construita o capela pentru acest Institut, care a fost desfiintat in anul 1947, aici mutandu-se fostul Conservator George Enescu. Din anul 1957 s-a inaugurat, in fosta capela, sala de concerte a Filarmonicii.

Citeste si: A murit ieseanul care a salvat de la distrugere cele mai importante cladiri din oras – FOTO
Adauga un comentariu