In perioada 2 – 3 iulie 2015, la Iasi se desfasoara conferinta tehnico-stiintifica cu participare internationala „Instalatii pentru constructii si economia de energie”. Evenimentul a ajuns la cea de-a XXV-a editie si este organizat de Filiala Moldova Iasi a Asociatiei Inginerilor de Instalatii din Romania (AIIR), impreuna cu Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” (UTI) din Iasi – Facultatea de Constructii si Instalatii, Departamentul de Ingineria Instalatiilor si compania ieseana de constructii si instalatii DAS. Agenda acestei editii cuprinde subiecte care vizeaza in mod principal probleme legate de cerintele functionale si de micro-climat pentru cladiri si aspecte privind impactul instalatiilor asupra mediului ambiant.
O atentie deosebita este acordata, si la aceasta editie, metodelor si sistemelor de economisire a energiei in domeniul instalatiilor, fie prin utilizarea de energii sau promovarea unor solutii inovatoare. La moment aniversar, Prof. univ. dr. ing. Theodor Mateescu, Vicepresedinte AIIR, Presedinte Filiala Moldova Iasi a AIIR, declara: „Eveniment traditional pe agenda manifestarilor tehnico-stiintifice organizate de Asociatia Inginerilor de Instalatii din Romania, Conferinta de la Iasi si-a pastrat, de-a lungul existentei sale, statutul de promotor al progresului tehnic in domeniu. Cerintele si realizarile, generate de exigentele utilizatorilor si de dezvoltarea continua a tehnologiilor, materialelor si echipamentelor specifice instalatiilor pentru cladiri, impun adaptarea dinamica a solutiilor aplicate pentru realizarea acestora. Temele abordate, de fiecare data altele, dar in mod constant consacrate preocuparilor prioritare ale momentului, au oferit participantilor prilejul unor dezbateri competente, cu concluzii de interes pentru eficientizarea functionala, energetica si economica a sistemelor de instalatii. Comunicarile publicate in acest an in volumul Conferintei de catre specialisti de prestigiu din mediul academic si tehnic, din tara si strainatate, prezinta pe domenii de specialitate, evolutia tehnologica inregistrata in ultimii 25 ani, precum si perspectivele acestora”.
Editia din acest an a Conferintei este consacrata unor multiple bilanturi, a ceea ce s-a facut bun in „instalatii” in ultimii 25 de ani, a ceea ce ar fi trebuit sa se mai faca sau a ceea ce trebuie in mod obligatoriu facut. Tematica conferintei „Instalatiile pentru Constructii dupa 25 ani – Realizari si Perspective” ne obliga la constientizarea echilibrului dintre vis si posibilitate, dintre proiect si resurse, dintre viziune si instrumentele de realizare, dintre aspiratie si lipsa acesteia, dar mai ales, ne obliga sa ne reamintim ca instalatorul da „viata” casei si urbei si tot el trebuie sa asigure sanatatea si siguranta functionarii cladirii si urbei, deci el trebuie sa aiba mult mai multe atribute decat un simplu profesionist. Determinata de evenimentul aniversar, manifestarea puncteaza salturile tehnologice spectaculoase realizate in ultimii 25 de ani dar lanseaza si subiecte de meditatie asupra necesitatii si posibilitatilor de preluare a multora dintre acestea. In cei 25 de ani ai manifestarii, o parte au fost dedicati eforturilor de integrare europeana si de dezvoltare dimpreuna. Dar se pare ca la bilant, ar trebui sa privim cu mult mai multa atentie inauntrul nostru pentru a putea sa ne reglam pasii in mersurile comune.