Eveniment-Social

Deshumarile de la Popricani pot afecta imaginea Romaniei

Publicat: 15 dec. 2010
1

@ Rabinul Eliyahu Cauffman, in Israel, sustine, in exclusivitate pentru BUNA ZIUA IASI, ca deshumarile ramasitelor omenesti din groapa comuna din localitatea ieseana Popricani sunt urmarea unor interese oculte @ Pentru a nu fi atrasi intr-o polemica iscata intre organizatii neguvernamentale evreiesti, reporterii BUNA ZIUA IASI precizeaza ca toate informatiile reprezinta punctul de vedere al rabinului Cauffman

Lucrarile arheologice de la Popricani, localitate din apropierea municipiului Iasi, de la groapa comuna in care au fost aruncate trupurile unor evrei ucisi in perioada anilor 1940, au fost oprite recent de Parchetul Militar, pentru stabilirea conditiilor in care au fost omorate persoanele ale caror ramasite au fost gasite ingropate. Rabinul Eliyahu Cauffman, reprezentant al Organizatiei Internationale a Cimitirelor Evreiesti Atra Kadisha, sustine ca la originea acestor lucrari de deshumare se afla interese materiale ale unor evrei din Romania. „In primul rand, prin aceste lucrari de deshumare a ramasitelor unor evrei se doreste atragerea unor cetateni israelieni, care ar dori sa vina la aceasta groapa comuna. Ulterior, vor fi atrase fonduri financiare importante pentru lucrari de refacere a Sinagogii din Iasi sau pentru orice altceva, in memoria celor ucisi in perioada anilor 1940. De aici, din aceste finantari, se poate obtine profit”, a declarat in exclusivitate pentru BUNA ZIUA IASI rabinul Cauffman. Acesta a precizat si numele celor direct interesati, dar pentru ca persoanele in cauza nu au putut fi contactate, numele lor nu pot fi date publicitatii. In plus, rabinul Eliyahu Cauffman sustine ca asemenea scandaluri ca cel provocat de lucrarile asa-zis arheologice de la Popricani aduc atingere serioasa imaginii Romaniei pe plan international. „Asemenea actiuni pot induce romanilor atitudini contrare celor dorite de noi, adica in loc sa pastram in memorie Holocaustul, romanii pot deveni inamicii nostri, si noi nu vrem asa ceva. Apoi, daca lasam sa circule informatii neverificate despre ceea ce s-a intamplat la Popricani, imaginea Romaniei va fi grav afectata pe plan international”, sustine rabinul ce reprezinta Atra Kadisha.
Explicit, scandalul ar atrage oprobiul international asupra Romaniei, care va fi judecata dupa asa-zisele noi informatii referitoare la modul de tratament aplicat evreilor in perioada aliantei cu Germania nazista. Un exemplu al atitudinii radicale din Romania a fost oferit de rabinul Cauffman. El a facut referire la faptul ca, in timp ce in Romania statuile reprezentandu-l pe maresalul Ion Antonescu au fost date jos de pe soclu, in Ungaria inca mai este o statuie a lui Horty, conducatorul fascist al Ungariei din perioada celui de Al Doilea Razboi Mondial. Totodata, reprezentantul Atra Kadisha a mentionat ca element interesant al scandalului deshumarilor de la Popricani implicarea ambasadorului SUA la Bucuresti, Excelenta Sa Mark Gitenstein. Acesta a adresat o scrisoare referitoare la evolutia evenimentelor de la Popricani rabinului David Niederman, al Organizatiilor Unite ale Evreilor din Williamsburg, SUA.
Rabinul Cauffman se opune deshumarilor de la Popricani nu numai pentru motivele prezentate, ci si pentru ca in religia iudaica trupurile celor morti nu trebuie sub nici o forma deranjate de cei vii. Referitor la persoanele implicate direct in deshumarile in cauza, care sustin ca nu recunosc organizatia Atra Kadisha si, implicit, nici pe rabinul Cauffman, acesta a declarat: „Nu trebuie uitat ca si datorita evreilor ortodocsi din SUA, Romania a fost invitata sa adere la NATO”.
Comentarii
  • In Thalmud (legea orala, apoi scrisa a evreilor), una din legi spune ca ramasitele evreilor morti nu se muta din morminte decat daca se muta in Israel. Aceasta este si explicatia dorintei de mai sus de a nu fi dezgropati.

  • la popricani a fost linia de front cea mai sangeroasa,acolo sunt gropi comune in care sunt ingropati rusi si romani.ce analize faceti pt.a deosebi ramasitele acestor natii? nu la popricani sunt evrei,mai degraba in padurea din satul vultur

  • sigur or sa inceapa jidanii sa ceara iarasi bani pentru asa zisa stricaciune facuta de romani . ce dracu scrie pe oasele de acolo ca sunt oase de jidani ? mai lasati circu cu jidanii asupriti sa spuna jidanii cum ei insesi faceau liste cu cei care trebuie sa merga la moarte. sa lasam ipocrizia si sa iasa adevarul la iveala sa nu se mai joace jidanii de-a poporul ales si cel mai asuprit.

  • de ce trebuie sa duca pe umeri generatiile de acum ce au facut altii,ce vina avem ? din relatarile oamenilor de atunci au fost si evrei care se turnau unii pe altii.cum faceti sa dovediti care au fost cei care au determinat la arestarea lor ??? nu suntem toti neinformati,la popricani a fost linie de front cu cea mai mare pierdere de soldati,si rusi si nemti si romani.spuneau batranii ca morti erau pe toate santurile,erau carati cu caru si ingropati in gropi comune,le stie cineva unde sunt?la bunicii mei in casa a fost spital de campanie ,mureau pe capete,nu era morga sau repatriere deci se ingropau in zona….

Adauga un comentariu