Eveniment-Social

Descrieri explozive din culisele alegerii decanilor de la Universitatea Cuza. Student amenintat de un candidat

Publicat: 12 iul. 2016

@ Chiar daca vorbim de cea mai veche universitate moderna din tara, institutia de invatamant superior continua sa fie zguduita de scandaluri uriase! @ Problemele au aparut exact in contextul alegerilor pentru desemnarea viitorilor decani ai celor 15 facultati ale Universitatii Alexandru Ioan Cuza @ Deja, Liga Studentilor lanseaza o serie de acuzatii dure la adresa a doi candidati la aceste pozitii @ Mai mult, conform datelor oferite reporterilor BUNå ZIUA IASI, un student a fost amenintat de prof. univ. dr. Catalin Lefter, actualul coordonator al Facultatii de Matematica

Momente de-a dreptul scandaloase la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) Iasi. Totul pare sa capete proportii grotesti, deoarece la Facultatea de Fizica se incalca legea flagrant, la cea de Matematica, actualul decan ameninta studentii, iar la cea mai bogata facultate de la Cuza conflictul este unul de proportii. In plus, Liga Studentilor (LS IASI) scoate la iveala o serie de elemente de-a dreptul uluitoare. Totul are in prim-plan alegerile ce tin de numirea viitorilor decani ale celor 15 facultati ale UAIC.

„Razboi” la cea mai bogata facultate de la Cuza

Plecand de la toate acestea, la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA), se pare ca actualul decan si candidat la functia de prorector, anume prof. univ. dr. Dinu Airinei, l-ar propulsa in fata pe conf. univ. dr. Cornel Istrate, în încercarea de a-l elimina din cursa pentru sefia FEEA pe conf. univ. dr. Stefan Andrei Nestian, personaj redutabil si care este unul dintre pionierii asigurarii calitatii în învatamântul superior din România.

Citeste si:  Surpriza la alegerile decanilor la Universitatea Cuza

„Spre batjocorirea întregii comunitati academice a FEAA, Cornel Istrate a trecut în CV-ul de candidatura ca s-a nascut «demult, în 1969»… Mai mult, CV-ul lui este subtire, de doar doua pagini, pe când cel al profesorului Andrei Nestian are 16 pagini”, au dezvaluit surse din cadrul facultatii. In fata tuturor acestor acuzatii, interpelat de reporterii cotidianului BUNå ZIUA IASI (BZI), Airinei a tinut sa comenteze scurt intrega stare de fapt. „Totul este inventat. Sunt niste prostii! Nu prefer sa comentez”, s-a limitat sa declare acesta.

Scandal cat casa la Matematica. Sa vina SRI-ul!

Mai departe, punctul fierbinte al alegerilor decanilor ramâne la Facultatea de Matematica. Aici, un lector care a dorit sa îsi pastreze anonimatul îl acuza pe decanul actual, anume prof. univ. dr. Catalin Lefter, ca acesta ar împiedica în mod constant avansarea în grad didactic a celor care nu fac parte dintre apropiatii sai.

Citeste si:  Cutremur in invatamantul universitar! Studentii de la Cuza lanseaza bomba! Alegerile, contestate. Este implicat si SRI-ul?

„De patru ani de zile, facultatea este condusa de un coleg cu probleme, caruia daca nu îi asculti ordinele începe sa ameninte sau te vorbeasca de rau printre colegi, tocmai ca sa determine marginalizarea si demisionarea ta din post”, arata cadrul didactic. De asemenea, lectorul dezvaluie faptul ca, la finalul lunii martie 2016, prof. univ. dr. Catalin Lefter ar fi avut un comportament anormal fata de o studenta din anul al II-lea, amenintând-o cu exmatricularea, pentru un diferend pe care aceasta l-ar fi avut cu o alta colega.

„Decanul Lefter i-a acordat studentei un avertisment scris si i s-ar fi interzis abuziv sa mai primeasca bursa, loc de cazare în camin, loc în tabara sau sa îsi mai exercite functia de sefa a grupei… O astfel de sanctiune este ilegala, doar Comisia de Etica fiind abilitata sa acorde asemenea sanctiuni. Tocmai de aceea, am discutat cu câtiva colegi din catedra si, având în vedere ca acest caz a devenit de notorietate în facultate, luam în calcul posibilitatea de a depune un denunt împotriva decanului Lefter pentru tot raul pe care l-a facut corpului profesoral si studentilor!”, mai povesteste cadrul didactic de la Matematica.

Citeste si:  Revolta in randul studentilor ieseni, dupa ce un „tovaras decan” candideaza din nou la functie – FOTO

Contactat telefonic de reporterii cotidianului BUNå ZIUA IASI, decanul Facultatii de Matematica a tinut sa comenteze extrem de evaziv si de sec acuzatiile care i se aduc. „Sunt suficient de hartuit in aceasta perioada… Eu nu dau declaratii prin telefon si nu vreau sa comentez in niciun fel situatia”, a declarat cadrul didactic.

Probleme si la facultatile de Psihologie si de Fizica

Mai departe, tot in cadrul alegerilor pentru functiile sefilor celor 15 facultati de la Universitatea Cuza, in cadrul alegerilor interne din Consiliul Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, prof. univ. dr. Nicoleta Turliuc, cotata cu cele mai mari sanse sa ajunga decan, nu a reusit sa intruneasca voturile necesare pentru a ajunge la audierile care se vor derula in fata rectorului, prof. univ. dr. Tudorel Toader, si a echipei sale de prorectori. Astfel, cele doua cadre didactice dintre care se va decide noul decan sunt prof. univ. dr. Alois Ghergut si conf. univ. dr. Stefan Boncu. Se pare ca, primul dintre ei are cele mai mari sanse sa ocupe fotoliul decanului. De asemenea, la Facultatea de Fizica, asa cum inclusiv rectorul Toader a aratat, procesul intern de alegere a viitorului decan nu a respectat legislatia in vigoare.

Citeste si:  BOMBA! A explodat scandalul „clanurilor” de la Universitatea Cuza. Acuzatii grave la adresa unui sef al institutiei

„Nu voi planifica la audieri alegerea decanului de la Facultatea de Fizica. Transmit acest mesaj pentru a arata ca trebuie sa se intre in legalitate cu privire la alegerea decanului”, a declarat profesorul Toader. Plecand de la toate acestea, presedintele Ligii Studentilor (LS IASI) de la Cuza, respectiv Silvian-Emanuel Man, a comentat in termeni extrem de directi toata tevatura legata de procesul alegerii decanilor.

Citeste si:  SENZATIONAL. Scandal fierbinte la Universitatea Cuza din Iasi. Profesor filmat in ipostaze incendiare – FOTO, VIDEO INCENDIAR

Decanii nu trebuie sa fie doar buni manageri, ci si persoane cu o înalta tinuta morala, care înteleg ca actul educational din universitate trebuie sa fie centrat pe nevoile studentilor. Managementul financiar nu înseamna «împartirea saraciei» si exploatarea prin taxe a studentilor, cum s-a facut la unele facultati, ci dezvoltarea unei capacitati de atragere a finantarilor din fonduri europene sau private, dar si a tinerilor, astfel încât facultatea si universitatea în ansamblu sa poata prospera. Studentii trebuie sa beneficieze de un cadru liber de dezvoltare educationala, fara sa se loveasca de atitudinea primitiva a unor decani care se considera stapâni pe propria mosie. Astfel, candidaturile celor doi profesori sunt cu atât mai neavenite, cu cât mai multi studenti sunt determinati sa depuna plângeri penale la organele competente pentru faptele comise de acestia”, a declarat Man.
 
Citeste si:  EXCLUSIV. Rectorul Universitatii Cuza: „Nu voi planifica la audieri alegerea decanului Facultatii de Fizica”
Comentarii
  • Lectorul de la mate are dreptate. Uitati-va nu mai departe de ieri; au fost doua concursuri de prof. Ambii candidati, foarte buni (in opinia mea, ca ii cunosc pe amandoi). Uitati-va la CV-urile lor. Partea proasta e ca nu sunt din anturajul decanului si celor din coalitia sa. Concluzia? Nu au fost promovati!!! Mie nu mi-a venit sa cred cand mi-au zis ce s-a intamplat. La noi la facultate nu e asa si cred ca la nicio alta facultate de la Cuza. Ca sa nu mai zic de alte universitati. Sa speram ca Lefter nu va mai iesi decan, insa…

  • Sugerez reporterilor BZI si domnului rector sa verifice si moralitatea candidatilor.Ce parere aveti despre un candidat cu parul alb care si-a abandonat sotia si copilul pentru o studenta de-a dumnealui mult,mult mai tanara?Desi are amanta tanara acelasi candidat nu ezita sa promita multe studentelor care sunt de acord sa ii acorde anumite favoruri?

  • Asta e termenul pentru modul abject in care autorul isi face meseria. Niste fabulatii tampite, rasturnari de valori ( la Feaa il faci pe N3stian supersavant si pe Istrate un nimic, cand de fapt Istrate e un supertip si un superprofesionist), vitriol turnat peste Universitate. Daca ati ajuns ca Man sa fie autoritatea voastra in materie de moralitate, autoritate si cunoastere, atunci m.am inselat acum un an cand ziceam ca mai jos de atat nu se poate. Ba se poate. Dar, vorba ceea, nu te cobora la nivelul prostului caci te invinge cu experienta. Asa ca ma retrag.

Adauga un comentariu