Actualitate

Descoperiri incendiare despre trecutul celor mai bogati oameni ai Iasului – GALERIE FOTO

Publicat: 01 iun. 2014

@ Noi secrete ies la iveala! @ Acestea ii au in prim-plan pe unii dintre cei mai bogati oameni ai orasului Iasi @ Dovezile sunt extrem de interesante si ofera date sensibile @ Chiar daca au avut lumea la picioare, au decis soarta a mii de suflete, acum au ajuns intr-o situatie extrem de delicata @ Nimeni nu ar putea crede faptul ca prezentul a ajuns sa fie atat de crunt cu ei

Cu adevarat destinul este unul implacabil pentru unii! Chiar daca vorbim de persoane celebre, nu a mai contat ca acestia detineau proprietati in terenuri de cateva mii de hectare, bijuterii din aur sau ca isi permiteau sejururi luxoase in intreaga lume. Totul a devenit o ruina pentru ei si doar cartile de istorie mai amintesc de faptele lor de glorie. Este vorba de vechile familii boieresti din judetul Iasi precum Bals, Iordache Ruset „Cilibiu”, Sturdza si Cantacuzino. Unii au contribuit decisiv la fondarea statului roman modern. Trist este faptul ca nici macar mormintele in care se afla osemintele acestora nu au parte de un pios respect. Dimpotriva, au fost cazuri in care ele au fost vandalizate.

Misterul vechilor familii boieresti

Un caz in acest sens este cel intalnit in satul Cilibiu, din comuna Golaiesti. Biserica Sfantul Nicolae, veche din secolul al XVIII-lea, este o dovada importanta a trecutului locului. Aici se afla cavoul faimoasei familii boieresti Sturdza, care arata deplorabil, fiind devastat de localnici. Si acum locul zace in paragina! Asta chiar daca intreaga zona este incarcata de o istorie fabuloasa.

Citeste si: Secretele unora dintre cele mai frumoase monumente istorice din Iasi – GALERIE FOTO

„Pe acest spatiu, la 1488, satul Golaiesti de pe Rebricea era vândut lui Golai, iar în secolul al XVI-lea era tot in stapanirea familiei Golia. Este familia ctitorului manastirii Golia din Iasi. Nu exista o pisanie, dar Zidirea Bisericii Sfantul Nicolae este pusa pe seama marelui logofat Iordache Ruset «Cilibiu». El este si ctitorul Bisericii de la Horecea, de lânga Cernauti – Ucrania, pe care a construit-o la 1774. De mentionat ca aici se afla un cavou al familiei Sturdza. Dramatic este ca acesta este lasat in paragina, chiar a fost si vandalizat si s-au furat diverse obiecte extrem de rare. Trebuie intervenit de urgenta, deoarece se pierd valori istorice importante despre mari familii boieresti din Moldova. Normal ar fi sa se ingrijeasca cineva de oamenii care au avut contributii de seama la trecutul istoriei Tarii Moldovei”, au precizat reprezentantii Directiei Judetene pentru Cultura.

Citeste si: EXCLUSIV! Celebru monument din perioada domnitorului Stefan cel Mare, descoperit la Iasi – GALERIE FOTO

Mosia boierului pasoptist „Basile” Cantacuzino de langa Podu Iloaiei

O alta locatie importanta, unde se afla locul de veci al altei mari familii boieresti, respectiv Cantacuzino, se afla in apropiere de orasul Podu Iloaiei, mai exact in localitatea Hoisesti. Cu toate ca aici sunt ceva mai ingrijite mormintele acestei vechi familii de boieri, nimic din gloria trecutului nu mai este respectat. „La Hoisesti, se afla mosia boierului pasoptist «Basile» Cantacuzino, fiul marelui logofat Neculai Canta – Cantacuzino. În coasta bisericii din sat sunt trei vechi si scumpe monumente funerare, dintre care doua din marmura neagra si unul din marmura alba! Ele pastreaza amintirea familiei lui Vasile Cantacuzino, participant bataios la miscarea din martie 1848 a tinerilor intelectuali moldoveni, doritori sa aduca si în Tara Moldovei progresul european. Pe acest teritoriu, stapânul a fost marele logofat Neculai Canta, dregator de seama al cârmuirii Moldovei – pe vremea domnitorului Mihalache Sturdza – despre care gurile rele spuneau ca era zgârcit si apucator… Altii, însa, ziceau ca era strâns la punga, caci nevasta, din familia logofatului Dimitrie Sturdza, de la Miclauseni, femeie rodnica si evlavioasa îi nascuse vreo 18 copii, dintre care au trait doar sapte fete si sase baieti iar parintele lor trebuia sa le faca rosturi. Având mosii la Horodniceni – Suceava si Hoisesti – Iasi, banuim ca ceva urme ale avutiei lui or fi si pe acolo, in tinutul Sucevei… Totusi, in curtea bisericii de la Hoisesti sunt niste monumente ale familiei Cantacuzino”, descrie cu lux de amanunte intr-o lucrare a sa regretatul Ion Mitican. Dincolo de aceste doua exemple, o alta situatie ce tine de cimitire, placi funerare si cruci de mormant s-au gasit si intr-o alta comuna indepartata a judetului. Necercetata deloc pana acum in amanunt, se pare ca in cimitirul unei biserici din localitatea Tansa au fost gasite cruci de ingropaciune, frumos sculptate in piatra si cu inscriptii chirilice pe ele. De asemenea, acestea au si diverse simboluri ciudate reperate pe ele. Urmeaza ca, pe viitor, specialistii Directiei pentru Cultura sa faca noi cercetari si in acest caz.

Citeste si: Un important monument din orasul Iasi va avea o soarta surprinzatoare




Adauga un comentariu